Klimatyzacja

jarek1986

Nowy
Auto
AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm
Czy w poliftach "sniezynka" przestaje się zapalac w niskich temperaturach ?
Bo nie wiem czy alfa stwierdziła że jest zima ( 2stopnie ) i nie włączy sprężarki czy jak to w alfie już się zepsuła.
Obstawiam to drugie bo we fiacie sniezynka swieci zawsze jak włączę klime choćby było minus 10. Podobnie miałem w każdym innym aucie. Wiadomo klimy nie będzie ale powietrze jednak osusza.

Jak sprężarka nie pracuje to nic Ci nie osusza. Wjedź może w jakiś "cieplejszy" garaż (np marketowy) i sprawdź czy odpala kompresor.

U mnie gasła jak było zimno, ale ostatnio było trochę cieplej i śnieżynka się świeciła.

No właśnie wczoraj świeciła a dzisiaj nie. Jutro będę w jakiejś galerii to wjade na parking i sprawdzę.

Jaro ,też to zauważyłem w poprzednią zimę, poniżej 2 stopni klima nie odpala i śnieżynka się nie zapala i też myślałem że coś nie halo i potem dopiero w instrukcji doczytałem

Poniżej 2-3 stopni nie uruchamia się klimatyzacja. Takie zabezpieczenie kompresora.

To nie jest nieprawda tylko prawa fizyki. Bez kompresora nie ma obiegu czynnika w układzie i powietrze nie jest schładzane. W zimie suche i zimne powietrze pobierane jest bezpośrednio z zewnątrz i klima może działać bez kompresora.

Dokładnie. To że komuś się tak wydaje to jeszcze nie stanowi dowodu. Bez pracy kompresora nic nie będzie osuszane. Pozostaje liczyć na "sprzyjające:" warunki otoczenia

Jaro ,też to zauważyłem w poprzednią zimę, poniżej 2 stopni klima nie odpala i śnieżynka się nie zapala i też myślałem że coś nie halo i potem dopiero w instrukcji doczytałem

Ja mam duńską instrukcję wiec lipa. Jest to moje nie wiem ,bo straciłem rachubę ale chyba 13 auto i w każdym choćby było minus 10 to jak wcislo się sniezynke to się świeciła a tu musi być inaczej.
Nawet w 166 przestawalo sie świecić econ.

Dlaczego w alfie zawsze wszystko jest bez sensu i bez jakiejś konsekwencji? W 147 od początku produkcji jest follow me home , coś w stylu night panel, spora niedziałająca nawigacja a 156 nie ma nic. Cud że zaadaptowali jej tempomat. Że to się sprzedawalo to ja nie wiem:)

Ostatnia edycja:
156 jest dostępna od 97 r. a 147 od 01 r. to chyba oczywiste, że nowsze jest usprawnione.

A co do klimatyzacji to powyżej 2* się załącza kompresor. I nie ma w tym nic dziwnego.

Wydymione samsungiem.

Lift jest od 2003 roku i dostała przy okazji lifta środka w 2002 aż tempomat i komputer który do niczego nie służy oprócz wyświetlania mcsf
A 147 to jest dostępna od 2000 roku.

Normalne chyba w alfie ,nawet przedliftowa 156 świeciła sniezynką na mrozie.

Na parkingu złapała 5.5 stopnia i sniezynka zaczęła święcic , i świeci dalej mimo że obecnie są dwa stopnie. Dzisiaj rano przy 3 nie świeciła...radosny samochód

Ostatnia edycja:
To nie jest nieprawda tylko prawa fizyki. Bez kompresora nie ma obiegu czynnika w układzie i powietrze nie jest schładzane. W zimie suche i zimne powietrze pobierane jest bezpośrednio z zewnątrz i klima może działać bez kompresora.
Dokładnie. To że komuś się tak wydaje to jeszcze nie stanowi dowodu. Bez pracy kompresora nic nie będzie osuszane. Pozostaje liczyć na "sprzyjające:" warunki otoczenia

Najwidoczniej producent samochodu też nie "potrafi z fizykę", bo nawet w instrukcji pisze o włączeniu klimatyzacji przy parujących szybach i dał przycisk: :lol:
ODMRO˚ENIE/ODPAROWANIE
SZYBKIE SZYB PRZEDNICH
(FUNKCJA MAX-DEF)
Aby uzyskaç szybkie odmro˝enie/odparowanie
szyb przednich (funkcja MAX-DEF)
nacisnàç przycisk (5) -.
Który działa niezależnie od temperatury i niezależnie od działającej sprężarki! I odparowuje bardzo skutecznie szyby nawet przy 10 stopniowym mrozie, gdzie sam nadmuch bez palącej się lampki klimy nie jest w stanie ruszyć pary z szyb. Najwyraźniej producenci aut nie wiedzieli "że się nie da" (według naszych chłopków-roztropków) znaleźli sposób odparowywania szyb bez działającej sprężarki klimy, bo identycznie działa to we wszystkich autach jakie widziałem, gdzie nawet na dużym mrozie "włączenie klimy" błyskawicznie usuwa parę z szyb. :lol:

Utożsamiasz cały system klimatyzacji z jednym tylko jego elementem - kompresorem.
Reszty nawet nie skomentuję.

jak powiedziała gdzie to idź po nią i przyprowadź do auta !!!

KHOT to skoro jesteś taki merytoryczny to wytłumacz mi jak niby ma ten system Ci osuszyć skoro nie suszy bo nie działa kompresor?

On nie osusza tylko ogrzewa szybę i masz wilgoć w powietrzu a nie na szybie. Nie osuszysz zimą auta.

Wydymione samsungiem.

Panowie, klimatyzacja w samochodzie to naprawdę nie jest żadna mechanika kwantowa...

Amortyzatory
Powrót