[CROSSWAGON] Problem z napędem Q4

Djemik

Nowy
Auto
Alfa Crosswagon Q4
Witam, problem dotyczy Alfa Romeo 156 CROSSWAGON Q4

Zakupiłem sobie nowa zabawkę na zimę i nurtuje mnie problem z stukającym napędem przy zmianie biegów, stukniecie pojawia się za każdym razem z 1 na 2 z 2 na 3 itd. Dziś wymieniłem tuleje podpory dyfra bo myślałem ze to one są winne. Oczywiście znalazłem poradnik na forum jakie tuleje kupić itd. Niestety po wymianie dalej to samo. Zauważyłem jeszcze wibracje które występują od 60km/h wzwyż. Alfa miała już przerabiany wał na rozbieralny z tego co przekazał mi sprzedający.
Jutro biorę się za ściąganie wału i sprawdzanie luzów oraz podpory która tez była łatana klejem do szyb czy coś takiego. Moje pytanie czy ktoś miał taki problem i co było przyczyna i jest mi w stanie zdiagnozować lub naprowadzić na zużyta część.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi :rolleyes:

Też mam stukanie przy zmianie biegów, mechanik wykluczył podpory i stwierdził luzy w moście, a dokładniej w miejscu gdzie wał łączy się z mostem, okolice koła talerzowego. W Warszawie naprawa tego kosztuje około 1500 zł, jeśli ktoś zna taniej to proszę o wiadomość :D A wibracje też miałem, ale po wyważeniu wału one zniknęły.

Siema Djemik, widze Twój pierwszy post! :) Mam nadzieje że jak dojdziesz do tego co to, to dasz nam wszystkim znać i nie zapomnisz.

... stukającym napędem przy zmianie biegów, stukniecie pojawia się za każdym razem z 1 na 2 z 2 na 3 itd.

Pojawia się on przy zmianie biegów oraz np. jak szybko z luzu wciśniesz gaz że auto zerwie i wtedy też masz ten stuk? Jest on głuchy i dochodzi z tyłu auta czy bardziej taki metaliczny?

Jutro biorę się za ściąganie wału i sprawdzanie luzów oraz podpory która tez była łatana klejem do szyb czy coś takiego.

Też mialem klejem, w moim przypadku wał był agonalnym stanie. Wymieniłem zarazem przednią jak i tylną podporę, zregenerowałem wał przy okazji (jeszcze jest lekki luz ale myśle że nie ma on wpływu większego na jazdę, jak na lato kasa będzie to auto juz będzie w stanie perfekto, a jest na razie bardzo dobrze :) ). Podpora objawiala sie metalicznym stukiem zaraz pod siedzeniem kierowcy, wszystko było rozerwane w niej, jestem zdania że jak robić to, to już dobrze. Jak klej Ci puści, to już wymieniaj na nową, to dobre rozwiazanie na 1, może góóóóóra 2 sezony.

Wiesz, swoją drogą u mnie tez występuje lekki stuk po zmianie biegów, czy dynamicznym przyśpieszeniu. Wiem że mam lekki luz na jednym elemencie wału, ale baaardzo niewielki. Bardzo dużo sie naczytałem, bardzo dużo jest głosów że jak jest Q4 to przy zmianie biegów, dynamizniejszym szarpnięcu taki stuk tak czy siak powstanie i sporo osób do tego przywyka po jakimś czasie, mnie już aż tak nie nurtuje, ale marzy mi się jednak żeby było cicho ( o ile możliwe). Więc czekam na info co tam podzialales! :)

U mnie słychać stuknięcie jakby z okolicy tylnego mostu gdy za szybko zmieniam biegi. Czasem mi się uda zmienić bieg płynnie i wtedy nic nie słychać.
Czy to znaczy, że mam się czymś martwić (prócz tego, że muszę popracować nad techniką zmiany biegów :))?

Mam dokładnie tak samo! Bylem u 2 mechaników i na przeglądzie takim dodatkowym na diagnostyce i... NIC nie wykryli. Nie wiem czy ten typ tak ma, czy jest jakieś zaczarowane miejsce które to powoduje

Witajcie u mnie tez jak u kolegów przy kazdej zmianie biegow pukniecie w moscie jest to dosc uciazliwe mam nadzieje ze znajdzie sie ktos z dobrym rozwiazaniem.

No to jest nas więcej
Wał siedzi sztywno jak erekcja u Łysego z Brazzers (podpory i wieszaki ogarnięte) a mimo tego potrafi puknąć przy zmianie biegu albo dodaniu/odpuszczeniu gazu.
+mam wyraźne szumy z okolic dyfra (a może to łożysko kół?), po świętach odstawiam do mechanika!

Może wszyscy się umówimy na jeden dzień u jednego, hurtowo powinno być taniej a wg. mnie wszystkie te nasze Crossy (i jak słyszałem również zwykłe 156 Q4) mają takie zjawisko, i założę się że przyczyna jest baaardzo ciężka do znalezienia, LUB tak ma być :D Ahoj! Czekamy na info! :) Ja mojego nie ruszam do Kwietnia, wszystko w nim gra, a to pukanie to juz sie przyzwyczailem troche. Ale w kwietniu może coś zacznę szukać żeby znaleźć przyczyne.

No to może jakiś zlocik Crosswagonów?
Pogadamy, porównamy, kawy się napijemy? :cool:

Ohoho! Fajny pomysł :P To tego, na śląsku najlepiej to zorganizować, bede mial blisko no i tego... wiadomo że dojade ;)

Racja pomysł dobry!:D
Ja mam te same objawy napędów, więc może faktycznie tak musi być..
A tak swoją drogą, ciekawe ile jest crosswagonów na forum?

Trochę Crossów jest na forum :)

Co do tego stuknięcia przy zmianie biegów to u mnie też czasami jest ale tylko jak mocniej zerwę samochód. Przy łagodnym przyśpieszaniu nic a nic się nie dzieje więc wydaje mi się że tak ma być. Na razie się nie martwię bo pewnie przyjdzie czas na to by się czepić wszelakiej maści wałów i podpór ale póki co odpukać mechanicy nic a nic mi nie wspominali żeby tam coś się działo więc mam nadzieję że trochę wytrzyma i pojeździ :)

DLA WSZYSTKICH Q4 nie dajcie się wkręcać że wał jest nie rozbieralny bo wszyscy tylko wyciągają od was kase. Miałem taką i udało się wał rozebrać bez rozcinania.

może miałeś przerobiony na rozbieralny?

Mam ten sam objaw czyli stukanie przy zmianie biegów ale w 159 Q4 sedan. Poczytalem sobie troche na zagranicznych forach i musze powiedziec, ze problem powszechnie znany i nie rozwiązany :D Podobno ten typ tak ma.

Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka

Nie nigdy nie był naprawiany a po rozbiciu miał frezy . Na zdrowy rozum jak założyć łożysko przez krzyżak czy większą rure . Naprawa trwała godzine.

Muszę to u siebie zobaczyć... auto i tak bez skrzyni wiec wał wisi... pooglądam dokładnie i zdam jutro relację :)

Oż te wuje jedne... Faktycznie SLAWAK ma rację. Wał jest rozbieralny i nie ma tu żadnego problemu z wymiana... wystarczy tylko znaleźć i dopasować odpowiednie łożysko. Poniżej zdjęcia dla potwierdzenia:
IMG_20180104_151840[1].jpgIMG_20180104_151847[1].jpgIMG_20180104_152044[1].jpg

Dzieki Zloty za pomoc i potwierdzenie rozbieralnosci naszych walow ,nowa podpora na allegro 150 zeta ,biore sie za wymiane.

Ooo. Tzn jak się go rozczepia? Trzeba coś rozkręcać, czy samo schodzi?

Amortyzatory
Powrót