Visualizza risultati da 1 A 9 con 9
    L'utente Un principiante
    Si unì la
    10 2016
    Automatico
    Alfa 156.jts 166km SW FL

Domyślnie Ar 2.0 jts wypadanie zapłonu a niedoładowany aku

Witam jak w temacie, jakiś czas temu przy niższych temp. ( poniżej 4-5 stopni ) wypadał mi zapłon zaraz po odpaleniu na 4 cylindrze i tak około 10 sek. po czym wszystko wracało do normy i w czasie in auto już się nie powtarzało, zastanawiam się czy wypadanie zapłonu może być spowodowane niedoładowaniem aku. Miałem ostatnio weekend wolny więc postanowiłem zabrać aku do domu i nabić na maxa, po tym zabiegu wypadanie zapłonu ustało. I wszystko śmiga cacy.

› Więcej...: Ar 2.0 jts wypadanie zapłonu a niedoładowany aku

L'utente Znawca
    Si unì la
    03 2011
    Vive in
    Wieruszow
    Automatico
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS GPL 2002 dopo LF

Domyślnie

Citazione Ha scritto pele21 Zobacz post
    zastanawiam się czy wypadanie zapłonu może być spowodowane niedoładowaniem aku.
    Piuttosto improbabile.
    Prędzej masz zabrudzone :
    - styki na wtyczkach cewek ,
    - styki cewek na świecach ,
    -same świece zasyfione ,
    -możliwy olio w gniazdach świec.
    To wszystko może powodować zbyt duże spadki napięcia i ujawnia się przy niedoładowanym akumulatorze.
    La mia Bella

L'utente Un principiante
    Si unì la
    04 2012
    Vive in
    Мазовецке
    Automatico
    Alfa 156 SW 2.4 jtd 02' , Lancia Kappa 3.0 V6, była 159 2.2jts i 156 1.8 ts

Domyślnie

Prawdopodobnie kolega wyciągając akumulator zrobił reset ustawień samoadaptacyjnych. Za jakiś czas problem pewnie powróci. Czasami tak jest ze po skASOwaniu usterek computerio motore na jakiś czas wraca do życia ale usterka dalej jest i daje o sobie ponownie znać po jakimś czasie.

L'utente Un principiante
    Si unì la
    10 2016
    Automatico
    Alfa 156.jts 166km SW FL

Domyślnie

Witam resetu ustawień nie robiłem świece mam nowe zalecane przez producenta styki jakiś czas temu pryskałem kontaktem od naładowania aku jeździłem bez problemu przez 3 tygodnie dziś znów wyskoczył zapłon po odpaleniu na 5 sek. Trasy ogólnie robie bardzo krótkie po 6-8km po mieście. Aku może się niedoładować. Cewki podmieniałem zapłon wypada ciągle na tym samym cylindrze. Już kombinowałem że to czujnik ciśnienia listwy, wtryskiwacz ale usterka pojawia się rzadko a czasem tak jak ostatnio znika na prawie miesiąc po naładowania aku.

Ps. Sytuacjia pojawia sie naprawde sporadycznie i tylko w niskich temp. Niema żadnego schematu. Jak jest ciepło nie występuje w ogóle.

A w ogóle można zrobić reset ustawień adaptacyjnych wyciągając tylko aku?? Nie znam się aż tak ale myślałem że tylko za pośrednictwem kabla i kompa.
    Ultima modifica di pele21 ; 28-12-2017 circa 12:38

L'utente Un principiante
    Si unì la
    04 2012
    Vive in
    Мазовецке
    Automatico
    Alfa 156 SW 2.4 jtd 02' , Lancia Kappa 3.0 V6, była 159 2.2jts i 156 1.8 ts

Domyślnie

A w ogóle można zrobić reset ustawień adaptacyjnych wyciągając tylko aku?? Nie znam się aż tak ale myślałem że tylko za pośrednictwem kabla i kompa.[/QUOTE]

Si può.

L'utente Znawca Avatar viader
    Si unì la
    03 2013
    Vive in
    Varsavia, Polonia
    Automatico
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

U mnie było podobnie, na słabym aku masa błędów i wypadanie zapłonu. Na nowym aku jest już ok.

Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

L'utente Un principiante
    Si unì la
    10 2016
    Automatico
    Alfa 156.jts 166km SW FL

Domyślnie

Aku mam ogólnie nowy 6 miesięczny ale jak wyżej pisałem auto odpalane jest kilkanaście razy a robi max 30km dziennie i tylko po mieście

L'utente Io sono nuovo -non piangere!
    Si unì la
    01 2023
    Automatico
    Giulietta 1.4 120 KM, 2010 r

Domyślnie Wypadanie zapłonu.

Witam. Czy po wymianie akumulatora w dłuższym czasie nie wywalało zapłonu ? Pytam bo mam Alfę giulietta 1.4 , 120KM, 2010r, nowe świece bosch, podmienione cewki, podmienione wtryskiwacze, a dalej raz na miesiąc lub na 2 tygodnie wypadanie zapłonu zawsze na 4 cylindrze w trakcie in auto po mieście i check engine migający . Borykam się 6 miesięcy, ostatnio sam zajrzałem do świec i na 4 cylindrze po wyjęciu cewki był olio motoreowy w ilości powiedzmy płaska łyżeczka olio na dnie, podjechałem do serwisu właściciel miał wymienić uszczelkę pokrywy ale pracownicy dokręcili świecę mówiąc że może była nie dokręcona , żeby nie rozpinać fasaturau jeszcze . Pojeździłem tydzień i znów 4 cylinder, przebieg 233000 km, bez gazu auto . Olej zmieniony rok temu 3000 km zrobione . Mam zamontowany nie taki akumulator jak trzeba bo nie do start stopu tylko zwykły i słabszy . A mam start stop , który oczywiście nie działa, taki już siedział.

L'utente Un principiante
    Si unì la
    04 2017
    Vive in
    B
    Automatico
    AR 156 FL 2.0 JTS

Domyślnie

Akumulator akumulatorem, mało prądu, jak to się mówi, uwidacznie problemy nieco wcześniej, wymiana akumulatora na nowy lub podładowanie obecnego to tylko odwlekanie problemów, które powrócą.
    Zabrudzenia, zaśniedzenia, a przy wypadaniu zapłonu najszybciej obstawiałbym cewkę.
    Jak wróci, sprawdź, na którym masz wypadanie, podmień cewki i zobacz, czy cylinder się zmieni, jak zmieni wraz z cewką, to masz winowajcę na talerzu.