wibracje - przegub wewnetrzny?

• Autor wątku Autor wątku hinomaru
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hinomaru

Guest
Witam, problem jest nastepujacy: podczas przyspieszania auto wpada w wibracje, szczegolnie czuc je na kierowniczy przy ok 2000 obrotow. Gdy puszczam gaz wibracje ustaja. Na innym forum doczytalem sie, ze to moze byc objaw padajacych przegubow wewnetrznych. Jaki jest koszt naprawy jesli to jest to? Macie jakies inne pomysly? Problem pojawil sie po wczorajszej wycieczce 100 km podczas burzy, kilka razy musialem sie przeprawiac przez rzeke na drodze. Mozliwe ze auto troche mi podlalo....

Cze ,ustają ci te wibracje po 2000 obr min,czy pozostają.

sa zawsze podczas przyspieszania, tylko przy 2000 najbardziej je czuje. Noga z gazu i ustepuja

Mialem podobny przypadek ,u mnie się zaczynało kolo 1800 a po 2500 ustawało tylko ze mi wiecej trzesla karoseria ,a wiec do ASO analiza ,przeguby wewnętrzne niby maja luzy ,cena jednej strony 1100 zl + robocizna ,zaliczylem kilka Warsztatow wiekszosc obstawiala przeguby ,nie moglem sie pogodzic z ta analiza i dalem sobie z tym spokoj za durzy koszt .Tydzien temu wymienialem sobie caly zawias przod i tyl ,i co sie okazuje ,wibracje ustaly, winowajca okazaly sie tuleje na dolnych wachaczach mialy delikatne luzy i stad te wibracje ,dodam ze wczesniej wszystko sprawdzalem i zadnych luzow nie odkrylem a jezdzilem z tym tak dwa lata .

Witaj.

Ja mialem podobnie, przy okolo 60 km/h wibrowal caly przodzik - wymienialem przeguby wew (l i p)i to samo wkoncu kupilem uzywane polosie komplet - okazalo sie ze krotka albo byla zwichrowana badz ta guma wywalona dokladnie nie wiem gdyz tak jak kupilem sprawdzilem czy nie ma luzow i zalozylem. POWODZENIA

Alfa 156 2,4JTD wibracje auta

Miałem podobny problem tzn. przy przyspieszaniu samochód wpadał w wibracje. Okazało się że przeguby wewnętrzne się zużyły i luzy na krzyżaku wewnątrz przegubu powodowały te wibracje.
Jeśli ktoś ma zamiar wymieniać przeguby radzę wybrać się pod auto i je zmierzyć bo zakładane były dwa rodzaje i nawet po numerze VIN nie można stwierdzić który rodzaj jest zamontowany.
Na szczęście na oko można stwierdzić jaki ma się w aucie, krzyżakowy ma ok. 5cm szerokości a homokinetyczny ok. 3cm. Radzę sprawdzić bo ja przez moją niewiedzę musiałem odesłać homokinetyczne (95zł szt.) które w ciemno kupiłem i kupić krzyżakowe (185zł szt.):( na allegro oczywiście :)

Suchar odkopany :P

Ale i ja dodam coś od siebie. Przy wymianie przegubów wewnętrznych 2,4 20V trzeba bardzo dokładnie zmierzyć długość całej dłuższej półośki (od samego kielicha do końca półosi, która wchodzi do skrzyni), ponieważ sprzedawcy często wciskają element ze starego 2,4, a taka półośka mimo, że różni się o 3-4mm to już niestety nie będzie pasowała. Cena w ASO tego elementu to ok. 900 zł, krzyżak można bez problemu kupić na allegro. Jest oczywiście możliwość regeneracji- ok. 500zł za kompletną półośkę.

Konstrukcja przegubów wewnętrznych w AR 156 2.4JTDM jest taka jak na załączonym obrazku.

przegub.jpg

Uszkodzone mogą być 2 elementy:
  • krzyżak (8)
  • kielich (4)

Uszkodzenie kielicha polega na wygnieceniu przez kamienie krzyżaka dołków w kielichu. Przy przenoszeniu momentu obrotowego kamienie krzyżaka blokują się w kielichu co powoduje drgania.
Usterka tego typu jest niestety typowa dla 156 i 166 2.4 JTDM – silniki generują bardzo duży moment obrotowy i przeguby nie wytrzymują.

Kielichy są dostępne tylko w oryginale i niestety drogie ( ok. 900 PLN).
Krzyżak w autosklep24 kosztuje 130 PLN

Wszystko się zgadza kolego DamianS, ceny macie nawet przyzwoite, niemniej niestety zwykle trzeba wymieniać oba elementy, bo krzyżak zwykle żłobiąc rowki w kielichu uszkodzi sam siebie. Mimo, że naocznie będzie wyglądało, że tylko krzyżak jest uszkodzony to i tak w większości przypadków trzeba wymienić też kielich. Do tego dojdą osłony, smar, opaski i już wychodzi spora kwota. Regeneracja wyjdzie 2 razy taniej, a zwykle daje takie same efekty. Czyli jak ktoś nie posiada gotówki, to bez obaw może skorzystać z tej opcji. Chociaż wiadomo, że najlepiej byłoby kupić nowe oryginalne.

Sprzedajemy nowe części - oryginalne i zamienniki.
Na temat regeneracji nie chcę się wypowiadać bo nigdy nie stosowałem takich metod - nie mam doświadczenia.

Wracając do sprawy kielichów - po rozebraniu przegubów i dokładnym umyciu kielichów widać czy są wygniecione rowki.
Krzyżaki na częscie są juz dostępne w zamienniku. Biorąc pod uwagę ekonomię warto spróbować wymianę samego krzyżaka jeśli kielichy nie są ewidentnie uszkodzone. Za czasów kiedy zajmowałem się serwisem taka operacja często przynosiła dobre efekty.

Masz rację trzeba dokładnie sprawdzić kielich i jeśli jest w porządku wystarczy sama wymiana krzyżaka.

rozwiazanie polosi w 20V mjecie to jest totalna porazka :) materialy z papieru tam zastosowali biorac pod uwage niuton ... tez juz temat przechodzilem, lekki + w parametrach i juz nie daja rady

Zgadza się - dlatego odradzam podnoszenie mocy w 156,166 2.4 JTDM. Takie samo rozwiazanie jest np w Lanca Lybra 2.4 JTD 150KM - trochę mniejsza moc układ przeniesienia napędu daje radę.

Jak ktoś zainteresowany zakupem półosi, czy przegubów oryginałów, to tanifiat ma teraz taniej takie graty.

Odnosnie słabych przegubów i półosci w 2.4 20v, to zastanawiał/próbował ktoś je wzmacniac? Czy wogóle można dosac takie mocniejesze półosie, czy przeguby do tego silnika?

Mam dostęp do cześci oryginalnych w bardzo dobrych cenach i z kielichami jest w tej chwili problem.
Jakiś czas temu były dostępne w sieci FIAT kielichy fabrycznie odnowione - ceny były niższe o jakieś 30%. W tej chwili numery częsci odnowionych juz nie występują.
Dostępne są tylko części nowe.

Temat był wałkowany od dawna bo wydatek prawie 1000 PLN za kawałek metalu jest irracjonalny. Wg mojej wiedzy nie występują żadne zamienniki tych elementów. Nikt ich niestety nie produkuje.

wydatek prawie 1000 PLN za kawałek metalu jest irracjonalny.
To tak jak z rurą od turbo,łączącą intecooler z turbiną,ponad 300 zeta za kawałek gumowej rurki,gdzie podobna rura,zbrojona np.od wody do VW kosztuje 70-80 zł. Wg mnie jest to zamierzony "chwyt" żeby dobrze napędzić dochody fabryki i niestety musimy to przełknąć :(

Półosie do 20V są dostępne w katalogu elektronicznym SKF, od ponad tygodnia czekam na ofertę do swojej od jednego z dystrybutorów i na razie cisza.

Właśnie na tym polega problem...
Pozycje w katalogach istnieją tylko nikt takiej części nie widział na oczy.
Jeśli uda Ci się załatwić daj znać.

Ciekawe jeszcze co w skład takiej półosi wchodzi. Jeśli przegub zewnętrzny, patyk i krzyżak to taki zakup nie ma najmniejszego sensu - krzyżaki są dostępne, przeguby zewnętrzne też.
Problem jest z kielichami.

Ostatnia edycja:
No i mnie dopadł właśnie problem wibracji :/

Od 1500 do 2500 obrótów na 5 i 6 biegu łupie autem jak cholera. Ciekawe tylko że nie zawsze to występuje ale w jakis 70% przypadków. Półoski na Lwowskiej razem 1300zł za obie :/

Damian a u was jak z ceną? Bo nie widziałem na stronce.

Amortyzatory
Powrót