• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Dziwny dzwiek pracy silnika (turbiny)

kris605690

Nowy
Auto
Alfa 156 1.9 JTD 136km
Witam posiadam Alfę 156 1.9 Jtd 136km. I mam problem tego typu ze podczas dodania gazu na postoju słychać dziwny metaliczny "szum" no sam nie wiem jak to nazwać (czasami czuć wtedy spalony olej ale to nie zawsze)w czasie jazdy niby nic takiego nie słychać chyba ze silnik i wiatr zagłusza. Dwóch mechaników twierdzi ze to turbina. Więc myślę ze sprawdzę wirnik na turbinie zdjąłem rurę ale luzów brak. spadu mocy niby nie odczułem oleju też nie ubywa.No ale myślę dziś jeszcze tez poszperam,zdjąłem wężyk od tak zwanej "gruchy" i co chodzi cichutko żadnego szumu nie ma... Więc teraz sam już nie wiem czy to na pewno turbo? A o to praca silnika https://www.youtube.com/watch?v=SNm6rKVkovE&feature=youtu.be

To zmienna geometria,dosyć głośna już co prawda:D

Kiedy zdejmujesz wężyk od podciśnienia to wtedy zmienna geometria nie zmienia geometrii:P dlatego jest cicho

miałem też kiedyś ten dźwięk w swojej 156jtd16v , oprócz dźwięku żadnych innych symptomów , oleju nie brała , zresztą nawet po regeneracji tak chodziła , nie z tym nie robiłem i nic się nie działo , kolega w swojej 156 jtd16v to samo miał , też nic nie robił

Miałem tak ( tylko ciszej ) w 166 i nic się nie stalo.

Tylko że z początku była cisza,a teraz jest coraz głośniej. Więc myślę że jak by ja oddał do regeneracji to by chodziła cicho,bo przecież zmienną geometrię też robią.

- - - Updated - - -

A i jeszcze dziś ściągnąłem przewód z turbo do intercoolera i w intercoolerze stal olej. A turbina z zewnątrz jest lekko zapocona olejem.

Witam w moim crosswagonie taki swist mam od 3 lat nawet po wyczyszczeniu zmiennej geometri swist pozostal. Oleju nie bieze ,mocy nie brakuje ,wiec nic z tym nie robie.

Witam w moim crosswagonie taki swist mam od 3 lat nawet po wyczyszczeniu zmiennej geometri swist pozostal. Oleju nie bieze ,mocy nie brakuje ,wiec nic z tym nie robie.

Ale tu chodzi o metaliczny dźwięk. Nie chce żeby i gdzieś turbiny rozwaliło,bo dźwięk pojawił się nagle i robi się coraz to głosniejszy więc to chyba nie jest normalne...

Odrobina oleju w dolocie, intercoolerze czy zapocenie turbiny jest normalne oby tylko nie było tego oleju dużo . Na dzwięku z filmiku słychać nie tylko świst turbiny ale jakby gdzieś była niewielka dziura, uciekające powietrze pod ciśnieniem ten zapach oleju od czasu do czasu może być z tej nieszczelności. Nieszczelność też będzie powodować głośniejszą pracę turbiny musi ona troszkę bardziej się rozpędzać aby nadrobić ubytek ciśnienia.

Odrobina oleju w dolocie, intercoolerze czy zapocenie turbiny jest normalne oby tylko nie było tego oleju dużo . Na dzwięku z filmiku słychać nie tylko świst turbiny ale jakby gdzieś była niewielka dziura, uciekające powietrze pod ciśnieniem ten zapach oleju od czasu do czasu może być z tej nieszczelności. Nieszczelność też będzie powodować głośniejszą pracę turbiny musi ona troszkę bardziej się rozpędzać aby nadrobić ubytek ciśnienia.

Tylko że wszystkie przewody od podciśnienia zostały sprawdzone i nie widzę tam jakichkolwiek nieszczelności. Bardzo niepokoi mnie ten metaliczny dźwięk...Bo to nie sztuka jest jeździć dalej,gorzej jak coś się rozleci w trakcie jazdy a wtedy koszta już będą o dużo większe.
No A co do tego oleju to jak ściągnąłem przewód od intercoolera to palec można było zanurzyć w oleju. Miałem już nie jednego diesla i czegoś takiego nie było ani oleju ani tego metalicznego głosu.

Ostatnia edycja:
Dziura nie na przewodach podciśnienia tylko na przewodach od turbo do kolektora lub sam intercooler.

Sprawdz dolot i puche od filtra powietrza, w razie czego uszczelni/wymien weze - bo na pewno gdzies dmucha na lewo a dopiero pozniej szukaj przyczyny "metalicznego" dzwieku...

Sprawdz dolot i puche od filtra powietrza, w razie czego uszczelni/wymien weze - bo na pewno gdzies dmucha na lewo a dopiero pozniej szukaj przyczyny "metalicznego" dzwieku...

Tylko widzisz byłem u dwóch dobrych mechaników i mówili że coś jest z turbina nie tak. I nawet jak się ucho przybliży do przewodów biegnących od turbo to słuchać właśnie stamtąd ten metaliczny dźwięk

Ostatnia edycja:
ten metaliczny dzwiek to moze byc grucha, a moze to byc tez ktoras rolka na osprzecie ale gwizd jest ewidentnie od nieszczelnosci - przynajmniej na moje ucho gwizda za glosno...

PS
wiesz jacy sa mechanicy ja znam takich co by pol auta wymienili a w rzeczywiscosci winna jest bzdura...

//Edit:
komp nie sypie bledow? przeladowanie czy cos?

Ostatnia edycja:
Rolka to raczej nie jest jest bo ten dźwięk jest ewidentnie z drugiej strony. A co do przewodów to niby je sprawdziłem.i żadnych nieszczelności nie widać.Na kompie jeszcze nie byłem. Zaczyna powoli wkurzać mnie to auto,za dużo sie w nim psuje...Co róż coś nowego wyskakuje

Połączyłem go dziś do kompa i mam błąd P0110 (przepływka)spróbować ja wyczyścić czy to nie ma sensu i lepiej kupić druga?. Może zna ktoś jakiś dobry program.diagnostyczny i by podesłał linka?

to jest blad czujnika temperatury ktory jest w przepływomierzu czyszczenie raczej nic nie da chodz mozesz styki przeczyscic, poprostu czujnik zawiesil sie na jakiejs wartosci, jak nie pali ci za duzo to mozna z tym spokojnie jezdzic ...
zeby to zdjagnozowac to w FES'ie wartosci air temperature i air temperature signal

do diagnostyki ogolnodostepne np. na chomikuj:
Fiat ECUScan 3.6.2
Fiat Multiecuscan v3.1

to jest blad czujnika temperatury ktory jest w przepływomierzu czyszczenie raczej nic nie da chodz mozesz styki przeczyscic, poprostu czujnik zawiesil sie na jakiejs wartosci, jak nie pali ci za duzo to mozna z tym spokojnie jezdzic ...
zeby to zdjagnozowac to w FES'ie wartosci air temperature i air temperature signal

do diagnostyki ogolnodostepne np. na chomikuj:
Fiat ECUScan 3.6.2
Fiat Multiecuscan v3.1

Dzięki jutro będę działał,spróbuje tak jak mówisz wyczyścić styki.

ogolnie najlepiej czyscic ipa bo nie pogorszysz nic, jak innymi srodkami mozesz dowalic do konca przeplywke, swist jest dosc mocny, ja dopiero zaczelem slyszec geometrie jak usunelem kata, moze gdzies wlasnie nieszczelnosc jest na down pipe ?

Amortyzatory
Powrót