• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Żarówka H6W

• Autor wątku Autor wątku olo156
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olo156

Guest
Witam

Jak zwykle padła mi żarówka H6W, ta mała od postojówek. Zacząłem szukać żarówek aby kupić znowu zapas, bo ze starego została mi ostatnia i trafiłem na żarówki LED. Takie jak na tej aukcji

http://www.allegro.pl/item673022078_zarowka_bax9s_h6w_multi_led_6w1_piny_asymetryczne.html

Mam pytanie. Czy ktoś używał czegoś takiego w swojej 156? Jeśli tak, to czy te żarówki działają w Alfie 156 bez problemów? Czy nie świeci się kontrolka przepalonych żarówek na konsoli?

Będzie się świeciła kontrolka przepalonych żarówek

Witam

Jak zwykle padła mi żarówka H6W, ta mała od postojówek. Zacząłem szukać żarówek aby kupić znowu zapas, bo ze starego została mi ostatnia i trafiłem na żarówki LED. Takie jak na tej aukcji

http://www.allegro.pl/item673022078_zarowka_bax9s_h6w_multi_led_6w1_piny_asymetryczne.html

Mam pytanie. Czy ktoś używał czegoś takiego w swojej 156? Jeśli tak, to czy te żarówki działają w Alfie 156 bez problemów? Czy nie świeci się kontrolka przepalonych żarówek na konsoli?
Proponuję Ci kupić zwykłe żarówki 5W (takie z bolcami, niestety nie pamiętam symbolu, ale są na każdej stacji benzynowej), które pasują zamiast drogich H6W. Mają tylko 1W mniej, więc kontrolka się nie zapali, a ich żywotność jest znacznie dłuższa i co więcej kosztują na prawdę kilka groszy.
Podczas montaży należy spiłować jeden z tych bolców, ale nie koniecznie, kiedyś je montowałem w pewnej 156 i niczego nie trzeba było piłować. Po prostu pasują.
Pozdrawiam.
- Rafał

witam,uzywam takich diod w 166,kontrolka sie nie swieci,mimo tego iz kazdy pisal ze bedzie,swieci barwa swiatla zblizona do ksenonow,pozdrawiam.

Proponuję Ci kupić zwykłe żarówki 5W (takie z bolcami, niestety nie pamiętam symbolu, ale są na każdej stacji benzynowej), które pasują zamiast drogich H6W. Mają tylko 1W mniej, więc kontrolka się nie zapali, a ich żywotność jest znacznie dłuższa i co więcej kosztują na prawdę kilka groszy.
Podczas montaży należy spiłować jeden z tych bolców, ale nie koniecznie, kiedyś je montowałem w pewnej 156 i niczego nie trzeba było piłować. Po prostu pasują.
Pozdrawiam.
- Rafał

ja kiedys awaryjnie pare dni jezdzilem z zarowka 5w i kontrolka sie czasem zaswiecala wiec tak idealnie to nie jest.

Z tymi postojówkami to jest przesada w Alfach. Jeszcze nigdy dłużej niż miesiąc nie wytrzymała mi żadna:) Aż w końcu kupiłem LED i oczywiście że się świeciła kontrolka awarii świateł. No i teraz mi się jeden LED przepalił:( A wszyscy znajomi mówili "LED CI SIĘ NIGDY NIE PRZEPALI" a jednak.

ja kiedys awaryjnie pare dni jezdzilem z zarowka 5w i kontrolka sie czasem zaswiecala wiec tak idealnie to nie jest.
Obecnie też mam H6W (jak kupiłem reflektory to już były), jednak przez prawie rok jeździłem na 5W i kontrolka nawet nie mrugnęła...
Pozdrawiam.
- Rafał

Żebys się nie ździwił z tym zapasem w ASO oryginalna kosztuje ok 30zł, a zamiennik 15zł - byli tacy co już wchodzili i od drzwi wołali ze chcą 10 sztuk, a potem brali 1.....

No dokładnie, nie ma co przesadzać, w każdym sklepie można dostać h6w za 6-10zł. Owszem jest to nieco więcej niż za W5W czy T4W ale mamy spokój i pewność, że kontrolka się nie zaświeci.
Dziwne, że mi się jeszcze nie przepaliła, przez niespełna rok odkąd mam auto ;)

co do tych led to one się za bardzo nie nadają do reflektorów w 156 ponieważ ledy święcą na wprost a dokładnie naprzeciw żarówce jet ramka i światła nie ma prawie wcale

co do tych led to one się za bardzo nie nadają do reflektorów w 156 ponieważ ledy święcą na wprost a dokładnie naprzeciw żarówce jet ramka i światła nie ma prawie wcale
są specjalne LEDy, które mają soczewkę rozpraszającą światło i takie należałoby stosować.
Pozdrawiam.
- Rafał

Wtrącę się do tematu powiedźcie mi kontrolka od przepalonych świateł, jak kupiłem Alfę paliła sie miałem przepalony postój właśnie o którym mowa oraz podświetlenie tablicy. Wymieniłem zgasła, jednak ostatnio żarówka pozycyjna H7 przepaliła mi się i nie zapaliła się kontrolka, wyjąłem całkowicie jeździłem chwileczke bez H7 rownież kontrolka sie nie zapaliła. Czy tak ma to wyglądać, ta kontrolka jest tylko od postojowych przepalonych??

Chyba tak, mnie również przy padniętej H7 się nie zapaliła

Przepalonych żarówek świateł mijania, ani drogowych nie obejmuje.
Natomiast zaświeci się, gdy któraś z poniższych żarówek jest przepalona:
- światła pozycyjne (przód i tył),
- podświetlenie rejestracji,
- STOP (kiedy naciska się na pedał).
Pozdrawiam.
- Rafał

To chyba ja zle wlozyles i poprostu tracila kontakt

Żebys się nie ździwił z tym zapasem w ASO oryginalna kosztuje ok 30zł, a zamiennik 15zł - byli tacy co już wchodzili i od drzwi wołali ze chcą 10 sztuk, a potem brali 1.....

Jak uslyszalem 26zl za zarowke to sam chcialem uciekac z salonu

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót