Odkopuję. Na zdjęciu oczywiście jest urwana wtyczka, ale jak najbardziej ten zwór potrafi się "zepsuć". Właśnie szukam na wymianę, bo zdiagnozowałem, że się zacina.
Zainteresowałem się tym zaworem, kiedy Profesor Chris opowiadał o wariatorze. Objawy uszkodzenia są takie, że na zimnym auto idzie jak szatan, mimo, że nie cisnę mocno, no bo zimny. Za to po rozgrzaniu pomiędzy 2000-4500rpm jest dziura, żadnej mocy i ogólnie chyba nie ma pełnego parametru. Wrzuciłem do myjki ciśnieniowej, coś tam niby szlamu z niego wypłukało, ale jak miał te 50 stopni zaraz po wyjęciu z myjki to się przycinał, na zimo reakcja natychmiastowa. Przy drugiej próbie to samo. Na zimo po podaniu napięcia się wysuwa i chowa bez problemu, nawet przy 9V, bo jego wysunięcie jest regulowane przez ECU w nowszych wersjach TS'a. U mnie przy odpaleniu podaje 2V, a potem przeskakuje na 8V, nie jeździłem z multimeterem, ale widać, że to nie tylko 0-12V.
Podsumowując, warto tam zajrzeć, jak auto muli. Mam też złą wiadomość. Dzwoniłem do ASO i tej części nie ma i nie będzie. Generalnie, jak udaje się dostać fabrycznie nowe części do klasyków, to ten element też powinien jeszcze w jakimś magazynie zalegać, ale nigdzie nie znalazłem. Jakby ktoś miał jakieś info na ten temat, to proszę o kontakt. Na tą chwilę pozostają używki, które mogą działać tak samo, lub gorzej.