Alfa Romeo 156 1.6 TwinSpark - Gałka zmiany biegów.

ErwinZ

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.6 TwinSpark 120km
Witam Serdecznie.
Piszę z pytaniem od jakiś 7 dni jestem posiadaczem Alfy Romeo 156 1.6 120km TwinSpark, ostatnio wracając z pracy miałem nieprzyjemną sytuację w trakcie jazdy było wszystko okej, pojechałem do sklepu zrobiłem zakupy i odpalając samochód chcąc wrzucić bieg, zauważyłem że gałka biegów luzno lata tylko w lewą stronę i na środku nie trzyma tego pionu co trzeba tylko jest jak by luzna.. jedynki dwójki i wstecznego nie mogłem wcale wbić, jedynie trójka.. przypaliłem trochę sprzęgło żeby na tej trójce dojechać do domu, mam pytanie co to za awaria mogła być? oddałem już ją do mechanika który ma zobaczyć co tam się zadziałało, skrzynia wcześniej działała dobrze, bez żadnych luzów zgrzytów biegi wchodziły gładko, po tej awarii wchodziła mi 3/4/5 bez wsteka i 1/2, co może być powodem tego linki tak jak czytałem czy skrzynia do wymiany? Nie chcę być również naciągnięty przez mechanika dlatego tutaj piszę !

Pozdrawiam
Erwin

To dźwignia zmiany biegów ci lata, nie gałka. Pewnie strzeliło mocowanie linki od biegów do grzybka wybieraka biegów na obudowie skrzyni. Opcje są takie, że można to zapewne zamocować na trytytki :), wymienić całą linkę, albo samą końcówkę - ale co do tego ostatniego, to nie dam sobie ręki uciąć.

Pęknięty plastikowy element w którym osadzona jest dźwignią zmiany biegów.
Widać to po podniesieniu mieszka z dźwigni zmiany biegów.
Element kosztuje groszowe sprawy i jest dostępny bez problemu.Tyle ze wymiana jest dość pracochlonna.

- - - Updated - - -

Pęknięty plastikowy element w którym osadzona jest dźwignią zmiany biegów.
Widać to po podniesieniu mieszka z dźwigni zmiany biegów.
Element kosztuje groszowe sprawy i jest dostępny bez problemu.Tyle ze wymiana jest dość pracochlonna.

Dodam jeszcze, że takie samo gniazdo jest w Seicento (pewnie dlatego jest takie tanie) :D

Dziękuje Panowie za wszystkie informacje dokładnie jak napisał [MENTION=99]lesio146[/MENTION] wszystko zostało zmienione już w warsztacie, aktualnie zajmują się całą blacharką podłogą pozamawiałem klocki wahacze i wszystko do wymiany póki co ten wątek można zamknąć - zapraszam do drugiego mojego wątku w dziale tuning - temat związany z wydechem, może ktoś mi pomoże znalezc coś fajnego.

Dziękuje !

Pozdrawiam
Erwin

Amortyzatory
Powrót