Spadek mocy po rozgrzaniu silnika

maniek7712

Użytkownik
Auto
alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r- była, bravo 2.0 multijet- jest
Wygląda to następująco. Po osiągnięciu temperatury 70 stopni lub więcej (wskażnik kabinowy), jest zauważalny spadek mocy, tzn. silnik wkręca się na obroty nieco wolniej i nie czuć tego kopa przy 2000 obr. po prostu przyspiesza równomiernie jak benzyna (żadna kontrolka się nie pali). Jest to szczególnie zauważalne w upalne dni. Na nierozgrzanym silniku przy temp. 50, 60 stopni wszystko jest OK. Miał ktoś podobnie? Z czym to może być związane?

Jak tak będziesz dawał w palnik na nierozgrzanym silniku to turbawke szybko wymienisz. Zacznij od przepływomierza - on mierzy temperaturę zasysanego powietrza - odepnij go i się przejedź

Przepływomierz wymieniałem 3 miesiące temu, z tym że, założyłem nie boscha tylko magneti marelli. Żadnych typowych objawów uszkodzonego przepływomierza nie mam, ale sprawdzę dla pewności.

Przepływka do wymiany, miliony razy było napisane że zamienniki w alfach się nie sprawdzają. Szkoda byłoby mi kasy na takie doświadczenia.

Przepływomierz wymieniałem 3 miesiące temu, z tym że, założyłem nie boscha tylko magneti marelli. Żadnych typowych objawów uszkodzonego przepływomierza nie mam, ale sprawdzę dla pewności.

No to wydasz jeszcze raz kasę tym razem na Boscha

No nie wiem czy to przez przepływomierz. Pojeździłem dzisiaj z odpiętą przepływką i nie widze żadnej różnicy, poza kopceniem na czarno. Może to wina jakiegoś czujnika temperatury, albo może intercooler nie daje rady w takie upały?

Jak masz możliwość podłącz kompa i na bieżąco sprawdzaj temperaturę i inne parametry, typu lambda, przepływka. Przepływomierz inny niż Bosch działa, ale niestety ma inne parametry i w tym jest problem (tak z doświadczenia bo miałem okazję kilka zamienników testować na kompie). Tylko odpowiednia diagnoza na kompie, inaczej kasa stracona na "strzelanie" w ciemno.

Widze że bez podłączenia pod kompa się nie obejdzie. Chyba że ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?

Pytałeś o Jtd z początku produkcji czy o Ts którego masz w profilu?

Nie jestem po to żeby akurat Ciebie przekonywać. Opcja szukaj lub eper a bardziej użytkownicy którzy wynalazki typu MM i inne zakładali. Jak dla mnie możesz zakładać ChinsaPinsa co mnie to obchodzi. Ważne że zadowolony będziesz.
Szerokości.

Amortyzatory
Powrót