• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Kolory Alfa 156 846 / VR 846 / 846/A/B

kisieleq

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.9 JTDm 16V 140KM
Witam
Od dłuższego czasu szukam kilku części blacharskich do swojej Alfy

Z tyłu na klapie pisze 846 NERO JARAMA - niestety na żadnym serwisie typu Alledrogo itd nie mogę znaleźć części w tym kolorze,

są VR 846 oraz 846/A lub 846/B dzwoniąc po różnych punktach ze sprzedażą części dostałem informację że VR to inny kolor ale w przypadku końcówki "A" lub "B" jest to tylko oznaczenie fabryki, w której była malowana karoseria ale...

Przeglądając serwisy widzę ogłoszenie 846/A i dopisek że kolor to "czarny" a za Chiny Ludowe moje auto nie jest czarne w związku z czym mam poważne obawy czy ten dodatek z tyłu to tylko oznaczenie fabryki ????? Wiem też że NERO po włosku to "czarny" ale jakby nie patrzeć moje auto to po prostu odcień czarnego a wręcz bardziej "może nie jest to dokładne określenie" ale wchodzi w ciemny szary.

Pomocy - bo już sam nie wiem co o tym myśleć i jak do tego wszystkiego podejść, a chciałbym wreszcie wymienić te elementy, które nie ukrywam działają mi na nerwy - jeśli temat już gdzieś był to proszę o wybaczenie i przekierowanie, jeśli nie to z góry dzięki za odpowiedzi, podpowiedzi itd... :)

ADCFC639-6FAC-496E-B395-E1DB65053A57.jpg

Ostatnia edycja:
Z tego co znalazłem na internecie to twojej Alfy kolor to tak jak na kolorach poniżej
55.jpg

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka

Tak jak piszesz, 846 to NERO JARAMA najwyższa odmiana Nero, lakier perłowy i on występował rzadziej dlatego ciężej coś dostać w tym odcieniu
A VR 846 to NERO METALLICO czyli zwykły metalik nie wpada w brąz i szarość jak JARAMA i takich części jest trochę na rynku tym bardziej że ta odmiana występuje już od przedliftowej szóstki
Niektóre mieszalnie rozkładają ręce bo nie wiedzą jak to wymieszać a znaleźć części w odcieniu JARAMA w zadowalającym stanie to już szczęście
Co do oznaczeń literowych to się nie wypowiem, tak na prawdę jeśli pomalujesz coś w odcieniu VR 846 nikt może tego nie zauważyć ale Tobie nie da spokoju bo Ty o tym wiesz...

Jak zjade do domu to podjadę w jedno miejsce i zapytam się o dorobienie koloru

Tylko jak możesz podeślij mi na priv zdjęcie naklejki z dokładnym kodem koloru

Tak jak piszesz, 846 to NERO JARAMA najwyższa odmiana Nero, lakier perłowy i on występował rzadziej dlatego ciężej coś dostać w tym odcieniu
A VR 846 to NERO METALLICO czyli zwykły metalik nie wpada w brąz i szarość jak JARAMA i takich części jest trochę na rynku tym bardziej że ta odmiana występuje już od przedliftowej szóstki
Niektóre mieszalnie rozkładają ręce bo nie wiedzą jak to wymieszać a znaleźć części w odcieniu JARAMA w zadowalającym stanie to już szczęście
Co do oznaczeń literowych to się nie wypowiem, tak na prawdę jeśli pomalujesz coś w odcieniu VR 846 nikt może tego nie zauważyć ale Tobie nie da spokoju bo Ty o tym wiesz...

No właśnie z wymieszaniem tego lakieru też mi się wydaje że może być problem :( poprzedni właściciel wymienił tylne drzwi właśnie chyba na te z VR i to jest po prostu inny kolor, widać to jak na dłoni i nie trzeba być znawcą kolorów żeby to zobaczyć więc taka opcja odpada:( chciałbym się tym zając na wiosnę bo mnie szlak trafia jak na to patrzę ale widzę, że może być problem :(

Tylko jak możesz podeślij mi na priv zdjęcie naklejki z dokładnym kodem koloru

dodałem zdjęcie z kodem do pierwszego postu

Ok to jak będę na miejscu to podjadę u siebie i się zapytam czy są w stanie dorobić taki lakier

Ok to jak będę na miejscu to podjadę u siebie i się zapytam czy są w stanie dorobić taki lakier

Super zawsze to jakaś alternatywa choć coraz bardziej się już denerwuje tym faktem i coraz bardziej zastanawiam nad oklejeniem samochodu ale to na wiosnę będę myśleć co i jak :) wszystko zależy od tego co mi się uda zrobić z tym nieszczęsnym kolorem

oj tam panowie co wy wiecie z doborem koloru :D nero 601 b/b z 6 czy 8 odcieni :D niby ten sam kolor a moj np wpada w braz :d

Amortyzatory
Powrót