• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa 156 Crosswagon Amortyzatory tył

Auto
Alfa 156 Crosswagon
Dzień Dobry.
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Alfy 156 Crosswagon i mam problem z tylnymi amortyzatorami, a mianowicie kielichy które podtrzymują sprężynę są już tak przeżarte że tylko czekać aż odlecą :/.
Mam pytanie czy wymieniał ktoś amortyzatory na inne niż seryjne i "pasowały" ? Jeśli tak to proszę pomoc

Znalazłem w internecie który ponoc pasują do Alfy 156 SW q4 ale nie wiem czy mogę je załozyć do swojego CW

A te elementy nie są przypadkiem wymienne?

Edit: Sorry, pomyliłem z tą podkładką gumową.
Amortyzatory to albo 50703961 albo 50705575.

Ostatnia edycja:
A te elementy nie są przypadkiem wymienne?

Edit: Sorry, pomyliłem z tą podkładką gumową.
Amortyzatory to albo 50703961 albo 50705575.

Tyle to ja też wiem, tylko nie widzi mi się dawać za amortyzator 1,2k ;/. Mam nadzieje że ktoś znalazł jakieś zamienniki w przyzwoitej cenie

No tak, ale pytałeś o SW Q4, a to są te same. Ciekawe, czy można dosztukować taki element, żeby nie wymieniać całego amora. Może popytaj w warsztatach, czy da się to "zregenerować"?

No tak, ale pytałeś o SW Q4, a to są te same. Ciekawe, czy można dosztukować taki element, żeby nie wymieniać całego amora. Może popytaj w warsztatach, czy da się to "zregenerować"?

Nie wkleiło mi linków :/, sorry
Miałem na myśli takie amortyzatory:
ht tps://m.czes ciauto24.pl/metzger/7653139
ht tps://www .iparts.pl/czesc/ amortyzator-kager-810032,0-272-810032-280564.html#100121

w opisie jest napisane że może stosować do SW Q4 i czy w takim razie mogę je też założyć do CW ? Moim zdaniem różnią się trochę.

Swoje chce regenerować ale samochód jest potrzebny i chciałbym założyć nowe regenerować swoje i gdyby coś się działa to zmienić.

Te opisy (listy pasujących modeli) są tworzone bezmyślnie, bez żadnego sprawdzenia. Zauważ, że SW Q4 wrzucono hurtem razem ze "zwykłymi" 156, co już jest bzdurą.

Amortyzatory tył do crossa są niedostępne nawet na ASO.Próbowaliśmy zamówić z Włoch i po 2 miesiącach daliśmy spokój.Cudem udało nam kupić sie używki na Alle...Wyczyść swoje,wzmocnij(jeden tak zrobiłem dopóki sie nie oberwał)i szukaj po Allegro.Pozdrawiam Tomasz

Gdyby ktoś był w potrzebie to są dwie firmy które się tym zajmują ( o których wiem ) jedna w Katowicach (400-500zl) i druga w Gdańsku (650zl). Jest też strona z ktorej można zamówić z Litwy? nowe 650zlJak chciałem zadzwonić i się dogadać to nie dałem rady xD.
Mam nadzieję że ktoś może wpadł na jakieś z innego auta i pasują.

- - - Updated - - -

Amortyzatory tył do crossa są niedostępne nawet na ASO.Próbowaliśmy zamówić z Włoch i po 2 miesiącach daliśmy spokój.Cudem udało nam kupić sie używki na Alle...Wyczyść swoje,wzmocnij(jeden tak zrobiłem dopóki sie nie oberwał)i szukaj po Allegro.Pozdrawiam Tomasz
Wzmocniłem je, znalazłem na Olx ale jak przyszły to miały po 10%.

Będa próbował wyprodukować adapter który podejdzie pod amory gwintowane ze zwykłej 156 - ale to jeszcze chwile potrwa. nadal składam swój wóz :(

Cross ma inne mocowania amortyzatora ze zwrotnicą....cieżko bedzie.

Gdyby ktoś był w potrzebie to są dwie firmy które się tym zajmują ( o których wiem ) jedna w Katowicach (400-500zl) i druga w Gdańsku (650zl). Jest też strona z ktorej można zamówić z Litwy? nowe 650zlJak chciałem zadzwonić i się dogadać to nie dałem rady xD.
Mam nadzieję że ktoś może wpadł na jakieś z innego auta i pasują.

- - - Updated - - -

Wzmocniłem je, znalazłem na Olx ale jak przyszły to miały po 10%.

Pojechany16 Odezwij się w wiadomości prywatnej.

Chciałem jutro jechać oglądać i być może kupic taką alfe ale z tymi amortyzatorami to jakieś jaja. Nigdzie ich nie ma i jak padną to auto nadaje się na złom?

Chciałem jutro jechać oglądać i być może kupic taką alfe ale z tymi amortyzatorami to jakieś jaja. Nigdzie ich nie ma i jak padną to auto nadaje się na złom?

Kupować, bo to fajne auto, a naprawic da sie wszystko, kwestia czasu i $$$ :)

Ostatnio przerabiałem temat intensywnie i czekam na części zamówione u Geparda przed świętami.

Mechanik próbował walczyć i zamówił 6 kompletów różnych amortyzatorów, poleciłem, żeby poszukał w sporwagonie q4 i niestety, szkoda zmarnowanego tygodnia.

W moim przypadku mocowanie sprężyny na amortyzatorze było skorodowane, skrzywiło i zaczęło trzeć o oponę.
Skończyło się na lawecie, rozkręcone czeka na części.

Posprawdzajcie sobie amorki.

Michał

amortyzatory tyl crosswagon

Witam czy ktos juz moze sie uporal z tymi nieszczesnymi amortyzatorami w crossie ?
Czy ewentulnie ktos znalazl jakies zamienniki bo podobno jest taka mozliwosc tylko trzeba dorobic ucho mocowania stabilizatora.

Witam czy ktos juz moze sie uporal z tymi nieszczesnymi amortyzatorami w crossie ?
Czy ewentulnie ktos znalazl jakies zamienniki bo podobno jest taka mozliwosc tylko trzeba dorobic ucho mocowania stabilizatora.

wbij na FB na grupe Alfa Romeo 156 Club Polska - koles "Jogo Bella" - chociaz nie wiem czy Ci powie co przerobil w normalnych amorkach bo teraz widze handluje "przerobkami" na FB, ale skoro on przerobil z tego co czytalem zwykle KYB to nie powinno byc to super trudne
cross.jpg

wbij na FB na grupe Alfa Romeo 156 Club Polska - koles "Jogo Bella" - chociaz nie wiem czy Ci powie co przerobil w normalnych amorkach bo teraz widze handluje "przerobkami" na FB, ale skoro on przerobil z tego co czytalem zwykle KYB to nie powinno byc to super trudne
Pokaż załącznik 260281

Czy nie wydaje Wam się że rozstaw śrub jest zupełnie inny niż w Crosswagonie ?

Pokaż załącznik 260281

To nie jest trudne bo wystarczy dospawać uchwyt do stabilizatora .
Jedyna rzecz która po rozmowie z nim mnie irytuje fakt że chce na ludziach zarobić !
Mógł by podać tylko nr amorków które użył i nie było by problemu a tak to będzie chciał się na nieszczęściu ludzi dorabiać

To nie jest trudne bo wystarczy dospawać uchwyt do stabilizatora .
Jedyna rzecz która po rozmowie z nim mnie irytuje fakt że chce na ludziach zarobić !
Mógł by podać tylko nr amorków które użył i nie było by problemu a tak to będzie chciał się na nieszczęściu ludzi dorabiać

Z tego co czytalem jego wczesniejsze posty na grupach alfy (jak jeszcze szukal rozwiazania problemu) to z tego co pamietam zwykle KYB do SW kupowal i przerabial

z reszta ja jak bym stal przed takim problemem to kupil bym byle jaka uzywke amorek od sw ze szrotu za pare zl i porownal bym roznice - bo tak jak pisalem skoro ktos to przerobil to trudne to nie bedzie na 100%

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót