• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Czyszczenie przepustnicy Alfa 156 1.8 TS i problem z obrotami....

Alfa156bb

Nowy
Auto
Alfa 156 1.8 t.s 144km & Alfa 159 1.8MPI 140km
Witam

Drugi raz przeczyściłem przepustnicę w ciągu kilku lat, za pierwszym razem było wszystko ok, teraz za drugim razem czyściłem na aucie, przy wyłączonym silniku, psikając sprayem do czyszczenia przepustnic i następnie przecierając szmatką (ruszana była klapka żeby dokładniej wyczyścić)

Niestety po czyszczeniu obroty wskoczyły na 2tyś na jałowym i tak się trzymały.

Pomyślałem zrobię reset nastawnika biegu jałowego i adaptacje przepustnicy, trochę pomogło ale teraz spada do ok 1tyś obr (niżej nie chce) i zatrzymuje się na 1500obr na dłużej.

Miał ktoś może taki przypadek i wie co to może być?

Może przeczyścić jeszcze raz tym razem na uruchomionym silniku przy 2.5tyś psikając w otwarty dolot?

Aha przejechałem około 20km po adaptacji, może potrzeba więcej?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Może podczas czyszczenia w jakiś sposób poluzowały się te wtyczki na korpusie przepustnicy?

Ja zawsze wyciągam cała przepustnice i zawór egr i wtedy czyszczę [emoji16]

Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka

Może podczas czyszczenia w jakiś sposób poluzowały się te wtyczki na korpusie przepustnicy?

Wtyczki nie ruszane, pozostały na swoim miejscu.

Ja zawsze wyciągam cała przepustnice i zawór egr i wtedy czyszczę

Ja mam benzynkę, tylko że na zasyfionej przepustnicy było ok na czystej cuda :)

Może ustawia się obroty biegu jałowego śrubką ? albo trzeba ustawić samą klapkę przepustnicy?

Może ustawia się obroty biegu jałowego śrubką ? albo trzeba ustawić samą klapkę przepustnicy?

Nie,tych śrubek lepiej nie ruszaj.
Ktoś na forum już kiedyś próbował wyregulować tymi śrubkami z takim efektem że skończyło się kupnem nowej przepustnicy ze szrotu,teraz tego tematu nie znajdę

Ja zawsze wyciągam cała przepustnice i zawór egr i wtedy czyszczę [emoji16]

Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka

W klekocie jest klapa gasząca.Nie przepustnica.Taka mała różnica.

- - - Updated - - -

Witam

Drugi raz przeczyściłem przepustnicę w ciągu kilku lat, za pierwszym razem było wszystko ok, teraz za drugim razem czyściłem na aucie, przy wyłączonym silniku, psikając sprayem do czyszczenia przepustnic i następnie przecierając szmatką (ruszana była klapka żeby dokładniej wyczyścić)

Niestety po czyszczeniu obroty wskoczyły na 2tyś na jałowym i tak się trzymały.

Pomyślałem zrobię reset nastawnika biegu jałowego i adaptacje przepustnicy, trochę pomogło ale teraz spada do ok 1tyś obr (niżej nie chce) i zatrzymuje się na 1500obr na dłużej.

Miał ktoś może taki przypadek i wie co to może być?

Może przeczyścić jeszcze raz tym razem na uruchomionym silniku przy 2.5tyś psikając w otwarty dolot?

Aha przejechałem około 20km po adaptacji, może potrzeba więcej?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Wymontuj korpus przepustnicy,wyczyść dokładnie,zamontuj i zrób reset przez odłaczenie aku lub programem. Śrubki zderzakowej nie ruszaj !!!!!

Powalczyłem jeszcze przed chwilą i po którejś adaptacji i zerowaniu nastawnika biegu jałowego załapało, udało się zrobić 800-850 rpm na jałowym, jutro będę testował podczas jazdy jeszcze jak się sprawuje.

Tutaj wszystkie parametry na jałowym:

Bez tytułu22.jpg

Bez tytułu3.jpg

Wszystko ok? coś nie podoba mi się minimalne otwarcie przepustnicy 11,7 stopnia, chyba powinno być mniej?

Standardowo różnią mi się przepływy powietrza zmierzony i oczekiwany.

Ostatnia edycja:
U mnie w 1.8 jest tak: screen_2.jpg

Ilość powietrza oczekiwana i zmierzona tez mi się rozjeżdża, akurat na screenie są blisko, ale często mam rozbieżności po 4-5 Kg/h

Po następnym odpaleniu znowu obroty wchodzą na ok 1500rpm, dopiero jak się zatrzyma i z wciśniętym hamulcem schodzi do 1tyś rpm, podczas jazdy potrafi sam dodawać gazu do ok 1500-2000rpm co jest mega wkurzające.

Dziwna sprawa bo jakby nie chce przyjmować adaptacji przepustnicy ani zerowania nastawnika biegu jałowego i ustawia się jak chce.

Jutro jadę do mechanika, może coś wymyśli.

Spróbuj może zrobić reset całego ECU. Może złapał coś głupiego i teraz wariuje. Taki reset jest - moim zdaniem bardziej uniwersalny, bo resetuje jednocześnie silnik krokowy przepustnicy i masz gwarancję, że wszystko jest wyczyszczone.

Zrobiłem reset ECU ale metodą bez kompa (chwilowo nie mam dostępu) ale nadal to samo, podczas postoju spadają na ok 1tyś ale czasami wariują na ok 1.5tyś , podczas jazdy to 1.5tyś utrzymuje i sam dodaje gazu nawet jak jest puszczony pedał.

Pod obciążeniem (hamulec na postoju, ruszanie bez gazu) częściej spadają niżej obroty.

Jutro mam wizytę u mechanika to się go popytam co on o tym myśli.

Te metody bez kompa nie działają na TS-y. Ja u siebie próbowałem, ale bez rezultatu. Spróbuj z kompem i wtedy będziesz miał pewność, że reset się udał.

A gdzie jest ten reset całego ECU w MES? ja miałem z tego co pamiętam w ostatniej zakładce tylko "reset nastawnika wolnych obrotów" i "reset przepustnicy"

Przeczyściłem krokowy wg opisu na forum ze smarowaniem, złożyłem, a teraz znalazłem inny temat i czyszczenie również ścieżek po których poruszają się takie elastyczne styki :/

247222d1530118435-silnik_krokowy_2_0ts-20180623_172545.jpg

Nie wiem teraz czy znowu odklejać tą zaślepkę i czyścić czy zostawić.

Jutro zakładam z powrotem przepustnicę i mam nadzieje na poprawę.

Przepustnica wyczyszczona na błysk i krokowy przeczyszczony i nasmarowany.

Ostatnia edycja:
Dzisiaj poskładałem wszystko, sprawdziłem błędy i pojawił się:

Bez tytułu.jpg

Skasowałem i później się już nie pojawił, ale obroty na jałowym nadal ok 1100rpm.

Dodatkowo u mnie ilość powietrza zmierzona jest ok 2 razy większa niż oczekiwana...więc znowu podejrzenie na przepływomierz.

Ostatnia edycja:
Ok sprawa załatwiona, na chłopski rozum jednak zawsze trzeba robić jako pierwsza opcja.

Czyszczenie przepustnicy wypłukało cały nagar i brud, a więc logiczne jest że zwiększył się prześwit między klapką a tunelem i trzeba wyregulować śrubą zderzaka klapki przepustnicy, a dokładnie wykręcić śrubę żeby klapka zamykała się do końca.

Teraz obroty eleganckie 850 rpm nawet bez jazdy próbnej, po przejechaniu kilku km wszystko ok.

Dokładnie ta, którą podobno nie można ruszać ;) a okazuje się że trzeba.

8404cz2.jpg

Dzięki za info! :) :top:

Dzięki :)
Czyli luzujemy,klapa się domyka i dokręcamy?

Ostatnia edycja:
Tylko wykręcamy i klapa bardziej będzie się domykać (śruba jest na imbus), ja musiałem wykręcić ok 2 obroty żeby zejść na 850 rpm.

Reszta części które chciałem już kupować używane i podmieniać jest nadal sprawna po 19 latach, nie taki zły ten bosch :)

Amortyzatory
Powrót