witam mam takie pytanie: chce do mojej 156 zalozyc felgi 18calowe z oponami 225/45... felgi maja et35 a ja mam zwykle standardowe zawieszenie...
czy wejda mi te felgi na tych oponach i czy profil 45 jest za duzy?
dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam![]()
witam mam takie pytanie: chce do mojej 156 zalozyc felgi 18calowe z oponami 225/45... felgi maja et35 a ja mam zwykle standardowe zawieszenie...
czy wejda mi te felgi na tych oponach i czy profil 45 jest za duzy?
dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam![]()
45 to procentowy stosunek wysokości do szerokości opony. Jednym słowem 45% z 225 cm to 101,25 cm czyli masz wysokość opony dość dużą a do tego dochodzi jeszcze felga o 18 calach i robi się z tego różnica 2,5cm na średnicy całego koła. Co za tym idzie, jest duże prawdopodobieństwo, że Ci będą ocierać opony, tym bardziej, że seryjna felga do AR 156 tak małego ET nie miała nigdy. Jadąc w Niemczech (w Polsce zresztą też..) do każdego serwisu ogumienia, powie Ci jakie opony i felgi do Twojego auta można maksymalnie założyć. Tutaj masz stronę z programem do obliczania różnicy w wielkości kół. http://www.miata.net/garage/tirecalc.html
Ostatnio edytowane przez Belfer ; 20-07-2009 o 21:36
Z tym się nie zgodzę, ponieważ były montowane felgi w różnym rozmiarze. ET mieściło się w zakresie 41 - 35. Ja mam właśnie 35 i nie ma problemu, nawet rozważam montaż tulei dystansowych.Napisał Belfer27
Jednak jeśli chodzi o profil 45 przy 18" to niestety będzie to raczej niemożliwe, chociażby ze względu na skręcające przednie koła. Przerabiałem różne rozmiary opon. Min. 205/50/17 i niestety ocierały z przodu podczas skrętu. 225/45/18 mają jeszcze większy obwód więc może być jeszcze gorzej.
Pozdrawiam.
- Rafał
Ostatnio edytowane przez alces1 ; 21-07-2009 o 08:26
Moja felga to 17" znajdująca się w katalogu alfa linea, lecz dedykowana do Alfy GT.
natomiast poszukując kiedyś informacji na temat tego jakie maksymalne tuleje dystansowe można zamontować znalazłem gdzieś info o tym jakie ET było stosowane w przypadku Alfy 156. Niestety nie jestem w stanie teraz podać źródła. Jednak należałoby jeszcze wziąć pod uwagę Alfę 156 GTA, w przypadku której nadkola są poszerzone, a co za tym idzie i ET felg może być mniejsze.
Pozdrawiam.
- Rafał
Nie zgodziłeś się ze mną, a ja wyraźnie napisałem, że seryjne felgi do AR 156 nie miały takiego ET i takie są fakty. Skoro masz felgę dedykowaną do Alfy GT to już inna bajka. Gt ma przecież inne specyfikacje techniczne mimo wielu rozwiązań z AR 156 a pytanie było konkretnie o Alfę 156, więc też o felgach do niej napisałem.
Witam jestem tu nowy i mam pytanie czy do alfy 156 2.0 moge dac felgi średnica - 17"
szerokość felgi - 7"
rozstaw szpilek - 5x98
osadzenie (ET) - 40 z oponami 215-40/45?-17r zastanawia mnie Et gdyż niezby sie orientuje w tych sprawach i nie chce wydac zbednie pieniedzy bede wdzieczny za szybka i konkretna odpowiedz![]()
Rozmiar opon jak najbardziej prawidłowy. Jestem przekonany, że nie będzie problemów, chociaż nie wiem jak to będzie wyglądało, bo im większe ET, tym felga bardziej schowana w nadkolu. Zastanawiam się tylko, czy zaciski hamulcowe nie będą stanowiły problemu. W najgorszym przypadku będziesz zmuszony do zakupienia tulei dystansowych oraz dłuższych śrub mocujących. koła.
Pozdrawiam.
- Rafał
Dzieki wielkie do konca roku ukoncze upiekszanie mojej żony mysle ze na tych nowyh felgach bedzee jeszcze piekniejsze umieszcze fotki;]![]()
podałeś fabryczną specyfikację felg i opon 17" do AR 156,147.
będą napewno pasować i nigdzie nie będzie ocierać.
tu masz link do takich feg:
http://moto.allegro.pl/item704531922...o_17_cali.html
pozdrawiam!!!
moja druga ulubienica...