Klimatyzacja, temperatura z czujnika

diwejron

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.9JTD 115km fl
Witam, przy diagnostyce klimatyzacji mechanik stwierdzil ze jest jakas elektryczna usterka w aucie i jej nie nabil. Jako ze termin oczekiwania mam dwa tygodnie to chcialem zrobić swoje dochodzenie. Blad w alfaobd to b1970. Tylko o ktory czujnik tutaj sie rozchodzi. W infocenter odczyty mam ok. Po podgrzewaniu czujnika pod lusterkiem widac ze dziala bo na infocenter zmienia, sie wartość. Czy moze chodzic o temperatury z przeplywki(pokazywal 100°C, ten przewod w przeplywce od dolu jest mocno zardzewialy)? Czy w samym panelu od nawiewow za kratka z wentrylatorem tez jest czujnik? Niestety nie mam cisnienia w ukladzie bo wszystko spuscil. Presostat od jakiego cisnienia powinien cos pokazywac w mesie, czy zmiany na poziome 0.3bar-dmuchanie w czujnik powinien pokazac na zywo? Byc moze mam jakas przerwe w przewodach. Ale sprawdzalem miernikiem na razie pod maska i jest ok. Wentylator dziala na dwoch biegach. Elektromagnes na sprezarce zaskakuje z poziomu mesa. Bezpieczniki ok, przekazniki cykaja. Alfa 156 1.9 85kw po lifcie.

B1970 oznacza błąd odczytu temperatury zewnętrznej. To że infocenter dostaje sygnał to nie oznacza iż centralka klimatyzacji go dostaje. W parametrach w MES możesz zobaczyć , jaką wartość odczytu dostaje centralka. Jak będzie -40 to znaczy iż masz przerwę w obwodzie.

Także albo robisz dokładniejszą diagnostykę albo szukasz na oślep :)

Przepływomierz nie ma nic do klimatyzacji. Ciśnienia w układzie klimatyzacji też nie uświadczysz bo z presostatu brak sygnału zwrotnego.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Wg alfaobd zarowno temperatura kabiny jak i temperatura zewnetrzna sa ok i reaguja na podgrzewanie suszarka. Poczatkowo niecałe 30 gdy auto stało w cieniu a po ataku suszarki 48 zew i w środku 80. Za schowkiem znalazlem dwie niepodlaczone wtyczki, wrzucam zdjęcia. Byc moze sa od jakiejś opcji której nie mam u siebie. Przekaznik też mam włożony jeden, miejsce jest na jeszcze jeden i na jeden bezpiecznik

IMG_20190625_105741.jpgIMG_20190625_105846.jpg

Ostatnia edycja:
Podmienilem przeplywomierz i blad sie juz nie pojawia. Jak widac moze byc spowodowany rowniez odczytem temperatury z przeplywki.

Amortyzatory
Powrót