Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15
  1. #11
    Użytkownik Maniak resoraków Avatar Zenonzlasu
    Dołączył
    02 2015
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 156 1.8 TS 144 KM |Laguna II Ph II 2.0 16V
    Postów
    922

    Domyślnie

    Niekoniecznie wskaźnik. Może być tak, że czujnik temperatury płynu chłodzącego w termostacie źle podaje. To się zdarza całkiem często. Żeby wskazać winnego, najlepiej podpiąć kompa i zobaczyć, jaką temperaturę widzi ECU.


    › Więcej...: Wysoka temperatura silnika/ mała moc na ciepłym 156 1.6 TS

  2. #12
    Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Dołączył
    10 2007
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.
    Postów
    5,244

    Domyślnie

    Jak słusznie zauważył kolega kabanow może być niesprawny 1. bieg wentylatora i może dlatego trzeba długo czekać, aż się mocno rozgrzeje i włączy 2. bieg, co nie jest specjalnie zdrowe dla silnika. Podpięcie do komputera powinno dać właściwą diagnozę.

  3. #13
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    10 2019
    Auto
    156 1.6 TS
    Postów
    7

    Domyślnie

    Jaka ma być temperatura aby 1 bieg się uruchomił ?

  4. #14
    Użytkownik Maniak resoraków
    Dołączył
    11 2010
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS
    Postów
    597

    Domyślnie

    Ok 92-95 C,jeżeli pierwszy bieg jest sprawny to drugi bieg nigdy się nie uruchomi.
    Co byś nie robił, czy w czasie jazdy czy gazując na jałowym pierwszy bieg będzie reagował tak często że nie pozwoli on na przekroczenie tych 95C,na sprawnym zegarze jest to jakieś 2mm po za 90C.
    Ale tak jak koledzy wyżej piszą komp do diagnostyki to może i więcej niż połowa sukcesu.pozdro
    Ja na kompie nigdy nie zanotowałem wyższej temperatury niż 94C nawet gdy moja chłodnica prawie że nie posiadała już lamelek tylko samo orurowanie i reagował bardzo często tylko pierwszy bieg wentylatora.
    Ostatnio edytowane przez kabanow ; 15-10-2019 o 16:48

  5. #15
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    10 2019
    Auto
    156 1.6 TS
    Postów
    7

    Domyślnie

    Sprawdzę to i dam odpowiedź.

    Samochód rozgrzany do ponad 90 stopni wg zegara wewnątrz, wentylator nie działa.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	alfa.JPG
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	23.7 KB
ID:	262785

    Dzisiaj sprawdziłem wszystko raz jeszcze na spokojnie i wentylator włącza się i wyłącza po chwili a na wskaźniku temperatury 50 stopni.
    Samochód był rozgrzany po jeździe, stał może z pół godziny po czym uruchomiłem silnik trochę przegazowałem i wyszło to co opisałem wyżej. Wskaźnik wewnątrz ?
    Ostatnio edytowane przez ddamianekk ; 19-10-2019 o 22:18

Podobne wątki

  1. Wysoka temperatura
    Utworzone przez Zabrze1990 w dziale 156
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 26-06-2019, 12:41
  2. Wysoka temperatura silnika 2.4JTD
    Utworzone przez RafalskiJ w dziale 156
    Odpowiedzi: 49
    Ostatni post / autor: 31-08-2017, 10:07
  3. [156] Wysoka temperatura silnika
    Utworzone przez Mati156 w dziale 156
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 19-10-2013, 13:51
  4. Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 23-03-2012, 13:36
  5. [145] Wysoka temperatura silnika i brak reakcji "chłodzenia".
    Utworzone przez Evendi w dziale 145/146/155
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 26-04-2011, 20:31

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory Hamulce