ELM 327 Brak komunikacji z ECU

ddamianekk

Nowy
Auto
156 1.6 TS
Witam, wiem że tematów odnośnie tego ustrojstwa jest wiele tu na forum jak i w całym internecie jednak w żadnym z tych tematów nie ma konkretnego rozwiązania problemu.
Więc do rzeczy, zakupiłem ostatnio ELM 327 dokładnie to coś takiego ELM327.jpg oczywiście nie chce połączyć się z ECU, używałem chyba z 7 różnych aplikacji i żadna z nich nie działa, pierwsza twierdziła, że ELM jest nie oryginalny, druga nie może połączyć się z ECU a trzecia to już w ogóle połączenia bluetooth nie widzi.

Moje pytanie brzmi czy da się coś z tym zrobić ? Czy jest to czysta ruletka, że jednemu to w miarę działa a drugiemu nie, czytałem coś o wylutowaniu jakiegoś rezystora między pinami niby wtedy jest to "kompatybilne" z Fiatem coś ktoś o tym może mi powiedzieć ?.
Z góry dzięki za zainteresowanie tematem.

Samochód Alfa Romeo 156 rok 2000.

U mnie tak samo, jeden kiedyś działał "niebieski" ale padł po jakimś czasie, później kupiłem jeszcze 2 szt za grosze i żadna nie chciała się połączyć z 156, ale 159 działało, więc jest to ruletka.

Zdecydowałem że kupię Kiano 14.2 za 200 zł i MES + kabelek Viaken i teraz wszystko działa i za każdym razem w 2 alfach.

Skoro działa Ci najtańszy z alledrogo to ciekaw jestem pod jakim programem co nim odczytujesz i co możesz zrobić ? (W wersji bezpłatnej oczywiście).
P.S Jaki rok Alfy ?.

Alfa156bb Nie będę wydawał aż 200zł po to aby skasować błąd poduszki i odczytać podstawowe parametry bo na tym głównie mi zależy i z tą myślą zakupiłem ELMA.
Myślałem o kablu https://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-ecu-scan-usb-we-wtyku-obd2.html Co o tym myślicie ? Będzie się łączyć ?.

Właśnie taki kabel Viakena mam, ale do niego właśnie trzeba laptopa/netbooka dlatego pisałem tak w poprzednim poście ;)

Jeśli działają tanie ELM to jak najbardziej można próbować, może akurat zadziała, a jak nie to zwrot (z tego co widzę to opinie z aukcji różne jednym działa drugim nie, więc trochę loteria)

Ostatnia edycja:
Dziękuje za taką loterię (nigdy nie przepadałem za grą w totolotka ;) ) wole zwrócić im ten Chiński totolotek odzyskać pieniądze i kupić coś pewnego, jak to będzie...
zobaczmy dlatego nie zamykam tematu.
Napiszę jak sprawa się zakończyła aby chociaż ten post odnośnie Chińskiego ELM'a był pomocny dla kogoś w przyszłości.

W Alfie 156 z tego rocznika komunikacja odbywa się po szynie KKL, zatem nie połączysz się za pomocą ELMa. Potrzebujesz niebieski kabel od Viakena z przełącznikiem + wersję demo programu MultiEcuScan.

Aaa no i teraz wszystko jasne dlaczego nie działa, więc jednak nie jest to ruletka tylko czysto techniczna przyczyna.
Dzięki za odpowiedź.

W Alfie 156 z tego rocznika komunikacja odbywa się po szynie KKL, zatem nie połączysz się za pomocą ELMa. Potrzebujesz niebieski kabel od Viakena z przełącznikiem + wersję demo programu MultiEcuScan.
ELM 327 powinien obslugiwac linie K (7 pin w gniezdzie obd) - wiec bez problemu powinien łączyć się z silnikiem. Faktem jest, ze nie każdy ELM ( nawet z odpowiednia przejściówka) połączy się np z ABSem czy poduszkami.
Generalnie chińskie klony ELMa są problematyczne. Mi się udało się żadnego z Bluetoothowych klonów elma zmusić do komunikacji po protokole CAN - mimo iż rozebrałam ich kilka, sprawdziłam czy terminator szyny CAN jest ok... Za to „ kablowe” wersje ELM prawie zawsze działają z CANem - najwyższej trzeba poprawić rezystory odpowiadające za terminację szyny.

Być może kablowe pójdą - sprawdzałem ELMa327 po WIFI, i MultiEcuScan się nie połączył, wyświetlił komunikat o błędzie komunikacji z szyną danych.

Chińska kostka ELM'a którą posiadam bez problemu łączy się np z Fabią I w różnych aplikacjami których bez skutku próbowałem na Alfie.
Zostaje mi kupić kabel od Viakena i sprawdzić co będzie.

Chińska kostka ELM'a którą posiadam bez problemu łączy się np z Fabią I w różnych aplikacjami których bez skutku próbowałem na Alfie.
Zostaje mi kupić kabel od Viakena i sprawdzić co będzie.
A jakimi aplikacjami próbowałeś się łączyć tym elm’em?
Tylko czymś na androida, czy też próbowałeś laptopem?

Skoro działa Ci najtańszy z alledrogo to ciekaw jestem pod jakim programem co nim odczytujesz i co możesz zrobić ? (W wersji bezpłatnej oczywiście).=QUOTE]

Torque lub carscaner ale tylko można odczytać błędy i ewentualnie skasować, do błędu poduszek się nie dostaniesz,potrzebujesz kabel viakena.Mam alfe po lifcie. Mogę się mylić ale możesz mieć problem z połączeniem elem-a w twoim roczniku.

A jakimi aplikacjami próbowałeś się łączyć tym elm’em?
Tylko czymś na androida, czy też próbowałeś laptopem?

Torque, carscaner, Piston, OBD Mary oraz wiele innych których nazwy zapomniałem.
Tylko przez Androida ale po wypowiedzi kolegi Zenonzlasu wątpię aby laptop pomógł przy komunikacji z ELM.

- - - Updated - - -

Skoro działa Ci najtańszy z alledrogo to ciekaw jestem pod jakim programem co nim odczytujesz i co możesz zrobić ? (W wersji bezpłatnej oczywiście).=QUOTE]

Torque lub carscaner ale tylko można odczytać błędy i ewentualnie skasować, do błędu poduszek się nie dostaniesz,potrzebujesz kabel viakena.Mam alfe po lifcie. Mogę się mylić ale możesz mieć problem z połączeniem elem-a w twoim roczniku.

Nie mylisz się, w Alfie z tego rocznika podobno nie można połączyć się przez elm.

Kabel Viakena działa bez problemu, skasowałem błąd poduszki odczytałem co chciałem, ogólnie jest ok.
Fakt, że instrukcję która dodają w formie PDF to na początku trochę"masło maślane" ale można to bez problemu ogarnąć.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem oraz za wypowiedzi i wszelkie sugestie.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót