Opony Nokian Weatherproof 185/65/15 dziwne pęknięcia starzeniowe...

Alfa156bb

Nowy
Auto
Alfa 156 1.8 t.s 144km & Alfa 159 1.8MPI 140km
Witam

Posiadam 2 letnie opony jak w temacie, z tyłu pojawiły się mikropęknięcia między klockami bieżnika szczególnie w 2 tylnych, ogólnie diagnosta przy przeglądzie myślał że opony mają z 10 lat i się zdziwił że są w takim stanie 2 letnie.

Przebieg może 15 tyś km.

Czy ktoś może reklamował kiedyś podobną wadę? czy jest to normalne? można odzyskać kasę?

Znalazłem sporo tematów z takimi samymi przypadkami w oponach tej firmy, a to co najmniej dziwne, bo niby klasa "premium" i tanie też jakoś nie były.

Z góry dzięki za wszelkie informacje, zadałem też pytanie do producenta.

IMG_20200905_165434.jpgIMG_20200905_165415.jpgIMG_20200905_165439.jpgIMG_20200905_165512.jpg

Duże1
Duże2
Duże3
Duże4

Ostatnia edycja:
Żeby wszystko było jasne wrzuć DOT.
Sam niedawno kupiłem dwa Nokiany nowe z dużego sklepu internetowego 6-letnie i nie pękają jak Twoje.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Reklamuj od razu, masz duże szanse na zwrot hajsu - Nokian ma/miał duuuże problemy z parceniem opon

To i tak jest nic, widziałem takie 3-letnie, całe boki spękane...

Te mogą mieć max niecałe 3 lata i ok 12 tyś km przelotu, na razie muszę zostawić i obserwować co dalej będzie się z nimi działo, bo ten zwrot na gwarancje to u mnie nie jest taki łatwy, 80zł ściągnięcie i założenie nowych, nowy komplet (innej firmy) ok 1k zł, na końcu wielka niewiadoma czy uznają gwarancję i zwrot kasy.

Więc wyjeżdżę jeszcze i jak będą już masakryczne to oddam na gw przed terminem.

Jak podasz DOT to będzie wiadomo ile dokładnie mają

Wiem że na obu parach jest końcówka 18, w zamówieniu też rocznik 2018, tylko dokładnych tygodni nie znam (auto cały czas w ruchu poza domem), muszę sprawdzić też czy Finlandia czy Rosja, sprawdzałem dokładnie producentów i tylko nokian w Rosji produkuje :/

W zapytaniu do nokiana, piszą że nadają się do jazdy i żeby jeździć i obserwować lol, no i będę musiał tak zrobić a w razie pogorszenia stanu na gwarancję.

Ostatnia edycja:
W międzyczasie uszkodził się bok opony, pewnie na jakimś krawężniku aż do białych szwów, obowiązkowa wizyta u wulkanizatora, opona załatana na gorąco + wzmocnienie od środka.

Zapytałem o stan opon na aucie - odpowiedź, jeździć aż się zjadą do końca.

Z pytaniem jaka marka w przyszłości na wymianę - odpowiedź że Nokiany najlepsze i cenowo bardzo atrakcyjne (200 zł szt) ;)

Podsumowując, jeżdżę dalej, może wytrzymają do końca gwarancji i następne raczej też będą Nokiany.

Ps. Wszystkie moje są z fabryki z Rosji, DOT 2618.

Reklamuj ten szmelc. Takie opony to proszenie się o wypadek.

Federale to opony typu semislick do użytkowania na torze. Tam użytkownik świadomie ryzykuje. Przy takich poprzecznych pęknięciach jest podstawa do zabrania dowodu rejestracyjnego.
Żeby nie było, sam biorę pod uwagę Federale na przyszły sezon do upalania [emoji2].
Tutaj jest natomiast mowa o wadliwych oponach do jazdy na codzień.

Edyta: tylko, że model RSR

Ostatnia edycja:
Racja SS to takie bida UHP [emoji6].
Wiem, że RSRy pękały poprzecznie natomiast o SS wiem od Ciebie.
Jeżeli też pękają to do daily bym ich nie kupił. Jest masa dobrych opon drogowych, które nie parcieją po 2 latach.
Można jeszcze założyć, że właściciel Nokianów nie ustawiał zbieżności od czasu założenia i je przez to degraduje. Nie jest to normalne zużycie opon. Jedna z nich ma dodatkowo zeskosowane bloki.

Racja SS to takie bida UHP

Idąc tym tropem to RSR to bida "udawany semi slick"? :D

Generalnie, dyskusje o oponach są jałowe, jak stoliki w barach po dezynfekcji. Bardzo dużo zależy od ustawienia geometrii, ustawienie zawieszenia, nie mówiąc już o stylu jazdy.
Najważniejszą rzeczą która mówi o uszkodzeniu opony jest utrata jej wyżanienia. Jakakolwiek migracja masy będzie świadczyć o uszkodzeniu, no nazwijmy to "integralności" opony.

Idąc tym tropem to RSR to bida "udawany semi slick"? :D

W pełni się zgadzam. Jest to budżetowa opona, która ma swoje wady. [emoji4]

Co do wad opon to zdarza się najlepszym.
Michelin Pilot sport 3 gubił bloki ot tak, bez przyczyny. Uważam to za wadę konstrukcyjną. Pękanie opony jakby była sprarciała też jest wadą. Były też jakieś 10 lat temu problemy z pękającymi karkasami w Kleberach. Waliło bąblami seriami.
Dla mnie to wszystko są wady.

W pełni się zgadzam. Jest to budżetowa opona, która ma swoje wady.

Na pewno ma. Jak każda opona. Ja to czekam na takie czasy, żebym mogła powiedzieć, ze RSR jest fatalny i spróbować Exteem’ow albo Syron. Jeszcze trzeba podszkolić umiejetnosci.

Michelin Pilot sport 3 gubił bloki ot tak, bez przyczyny. Uważam to za wadę konstrukcyjną. Pękanie opony jakby była sprarciała też jest wadą. Były też jakieś 10 lat temu problemy z pękającymi karkasami w Kleberach. Waliło bąblami seriami.
Dla mnie to wszystko są wady.

Ciesze się, ze zgadzasz sie ze mną, ze wszystkie w/w wady powodują zmianę wyważenia opony.

Amortyzatory
Powrót