• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Po przekręceniu kluczyka brak reakcji

• Autor wątku Autor wątku Tfaruk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tfaruk

Guest
Witam!
Jak przez rok Alfa spisywała się bez zarzutu tak ostatnio coś nie daje rady....
Otóż dzisiaj przestawiałem auto z garażu i było wszystko ok. Potem próbowałem je znowu zapalić i po przekręceniu kluczyka brak jakiejkolwiek reakcji. Gaśnie lampka CODE, więc raczej nie jest to imobilaizer. Co to może być i od czego mogę zacząć sprawdzanie?

Przypuszczam, że coś z rozrusznikiem, ale nie było wcześniej żadnych objawów. Po przekręceniu kluczyka słychać tylko takie tyknięcie gdzieś pod maską.

Proszę o pomoc, ponieważ jestem za granicą i wszelkie akcje serwisowe są tutaj bardzo utrudnione...

- klemy dokręcić , jeśli słychać takie pykniecie.

- klemy dokręcić , jeśli słychać takie pykniecie.
Dokładnie tak jak napisał kolega...sprawdź połączenie klem z akumulatorem....można się pokusić o przeczyszczenie papierem ściernym, lub rozładowany akumulator, który ma tyle prądu żeby zaświecić kontrolki i ewentualnie otworzyć i zamknąć samochód, ale za mało żeby obrócić rozrusznikiem.

Sprawdzę wieczorem akumulator, ale szczerze mówiąc nigdy nie było z nim problemów, a tutaj sporo jeżdżę autem. Co oprócz akumulatora mogło pójść i co sprawdzać w następnej kolejności?

Niestety podłączyłem na kablach - nic nie pomogło. Czekam na dalsze propozycję ;/

Niestety podłączyłem na kablach - nic nie pomogło. Czekam na dalsze propozycję ;/
Może się "zawiesiły" szczotki rozrusznika.....weź kawałek jakiegoś drewna...kij od miotły, czy coś takiego, znajdź rozrusznik i walnij kilka razy (z czuciem, żebyś silnika nie oberwał:D) od tej strony nie przymocowanej do silnika.
Mam jeszcze pytanie jak podłączałeś na kablach, bo możesz mieć zwarcie w akumulatorze, czy też oberwane cele....czy jakoś tam. Nie znam się na tym za bardzo....ale załóż czyjś akumulator bezpośrednio do samochodu.

Kup miernik, wszędzie grosze kosztuje. Sprawdź aku i jaki prąd przy próbie rozruchu. Jak klemy, masy, kable ok., to rozrusznik do wymiany.

Dzięki chłopaki, jutro może uda mi się znaleźć tutaj jakiegoś mechanika. Dobrze, że chociaż wiem, czego szukać :)

Temat akurat super na czasie bo właśnie przed chwilą miałem to w renault kangoo i nie wiedziałem co to xD Jutro sprawdze to co piszecie.Dzięki koledzy!!:D

Dokładnie JFC ma racje, pukni w rozrusznik u mnie to pomogło. Później zregenerowawszy rozrusznik i jest Oki. Taki sam problem miałem jakiś czas temu. UWAGA jak pukasz w to pudlu to ktoś musi próbować odpalić silnik inaczej może nie zadziałać.

Pukanie w rozrusznik niestety nie pomogło. Byłem tutaj u jakiegoś polskiego mechanika, który okazał się kompletnym laikiem w temacie alfy i niestety za wiele nie pomógł. Podpiął tylko na krótko jakieś kable przy rozruszniku i zaskoczył bendinks przy rozruszniku, ale sam rozrusznik ani drgnął. Przy przekręcaniu kluczyka bendinks i automat ani drgnie - może to będzie jakaś wskazówka.... Słychać tylko takie pyknięcie z okolic rozrusznika przy przekręcaniu kluczyka....

Czy to może być problem po stronie np. stacyjki ?? Lamka CODE znika.

To pyknięcie to przekaźnik , który ma załączyć rozrusznik do akku. Masz uszkodzony rozrusznik lub przerwę w obwodzie zasilania rozrusznika ( połączenie masy lub + zasilania ) może to być również przekaźnik lub szczotki rozrusznika.

Temat akurat super na czasie bo właśnie przed chwilą miałem to w renault kangoo i nie wiedziałem co to xD Jutro sprawdze to co piszecie.Dzięki koledzy!!:D
....Jednak klemy:P

---------- Post dodany o godzinie 09:35 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:31 ----------

To pyknięcie to przekaźnik , który ma załączyć rozrusznik do akku. Masz uszkodzony rozrusznik lub przerwę w obwodzie zasilania rozrusznika ( połączenie masy lub + zasilania ) może to być również przekaźnik lub szczotki rozrusznika.
Przekaźnik???...skoro nie startuje po podpięciu na krótko to rozrusznik do naprawy.Jak już masz mechanika nawet i laika to tylko kupić gdzieś na szrocie rozrusznik i niech montuje.

Chciałbym żeby ktoś wypowiedział się w sprawie stacyjki. Bo jeżeli po podpięciu na krótko słychać, że bendinks zaskakuje, a przy przekręcaniu kluczyka już tego nie słychać, to może jednak jest coś ze stacyjką ?? Co w ogóle jest mi łatwiej sprawdzić...

Bezpieczniki wszystkie sprawne ? Przekaźnik załącza źródło wysoko prądowe ( gruby kabel + akumulator ) do rozrusznika a jego włączenie jest z instalacji nisko prądowej i idzie po przez stacyjkę. Jeśli gdzieś jest problem to układ nie zadziała a tu wygląda , że jest przerwa w obydwu obwodach.

Półśrodek....ale zdejmij osłonę plastikową kolumny kierowniczej i poruszaj kablami ze stacyjki, może tam coś nie łączy.

Bezpieczniki wszystkie sprawne ? Przekaźnik załącza źródło wysoko prądowe ( gruby kabel + akumulator ) do rozrusznika a jego włączenie jest z instalacji nisko prądowej i idzie po przez stacyjkę. Jeśli gdzieś jest problem to układ nie zadziała a tu wygląda , że jest przerwa w obydwu obwodach.

Bezpieczniki wszystkie sprawne, także te przy akumulatorze.
Przerwa w obydwu obwodach - rozumiem, że to świadczy o tym, że problem jest gdzieś przed akumulatorem, czy naprawdę skupiać się na tym aku?

Koledzy a przy wymianie rozrusznika jest bardzo dużo roboty ?? Jak go w ogóle wykręcić? Trzeba to robić na kanale i od dołu, czy trzeba rozkręcać górę?

Amortyzatory
Powrót