Problem z hamulcami.

paulmach

Nowy
Auto
156 1,9 16 v 2004 r.
Witam mam problem z hamulcami ,musialem wymienic tylny zacisk hamulcowy poniewaz tloczek nie chowal sie i caly czas hamulec w tylnym kole hamowal.Po wymianie chcialem odpowietrzyc uklad i tu pojawia sie problem...odpowietrzam pompe abs potem przod kolo lewe potem prawe nastepnie tyl lewy tyl prawy .Po calym tym zabiegu pedal hamulca jest bardzo twardy (pracuje na odcinku ok 5 mm) i wszystkie kola sa zablokowane tzn tloczki sie nie cofaja .Prosze o podpowiedz co robie nie tak.dzieki.

Wtrącę się tak tylko ze ja u siebie robiłem chamulce tzn. Wymieniałem tarcze klocki komplet plus tylne zaciski i do tego wszystkie przewody. Nie dotykałem pompy tylko normalnie odpowietrzylem każde kolo z kolei od najdalszego oczywiście i wszystko śmiga jak marzenie

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

U mnie tez wczesniej hamulce byly brzytwa a teraz ciezko ruszyc z miejsca ...

Ciężko powiedzieć bo nie znam się na tyle, ale wiem że bardzo duże problemy są właśnie z zapowietrzonymi pompami ABS. Nic ja bym próbował odpowietrzyć normalnie od najbardziej wysuniętego koła dolewać plyn i tyle nic więcej nie pomogę

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Na wstępie tak, jak kolega wyżej napisał, odpowietrzać od najdalszego koła od pompy hamulcowej. Sprawdzałeś prowadnice? Jak pracuje zacisk na nich? Jeśli diesel sprawdz pompę vacuum, może nie robi podciśnienia w serwie, albo zaworek jednokierunkowy idący do serwa. Twardy pedzio to zazwyczaj usterka wspomagania hamowania, czyt. serwo.

wlasnie nie wiem jak to jest z tym odpowietrzaniem czesto sa informacje ze jesli jest pompa abs powinno sie zaczynac od najblizszego kola od pompy a jesli nie to odwrotnie prowadnice nasmarowane i znajomy mechanik wytypowal pompe hamulcowa .Wlasnie ja zdemontowalem (pompa vacum ok bo az syczalo przy sciaganiu )musze kupic nowa albo sprobowac wymiwnic w niej uszczelniacze.Probowal juz ktos cos takiego robic?W sensie regenerowac ?

Miałem to samo wymieniłem serwo robiłem wszystkie zaciski i odpowietrzalem na milion sposobów ale na forum ktoś pisał o regulacji czpienia który wychodzi z serwa ( u mnie coś tam to dawało )

Z odpowietrzeniem pompy ABS i całego układu po wypuszczeniu płynu nie ma żadnego problemu. Wystarczy odkręcić odpowietrzniki nalać płynu do zbiorniczka i poczekać aż z odpowietrzników będzie wypływał płyn. Pilnując oczywiście poziomu płynu w zbiorniczku. Zakręcamy kolejno odpowietrzniki z których wypływa płyn. Potem odpowietrzamy zwyczajnie pompując pedałem. Ale to już będzie formalność.

Z odpowietrzeniem pompy ABS i całego układu po wypuszczeniu płynu nie ma żadnego problemu. Wystarczy odkręcić odpowietrzniki nalać płynu do zbiorniczka i poczekać aż z odpowietrzników będzie wypływał płyn. Pilnując oczywiście poziomu płynu w zbiorniczku. Zakręcamy kolejno odpowietrzniki z których wypływa płyn. Potem odpowietrzamy zwyczajnie pompując pedałem. Ale to już będzie formalność.

Przedmuchalwn wszystkie przewody powietrzem, zamontowalem nowe przewody elastyczne, miałem nowy płyn odpowietrzalem tak jak trzeba i dalej dupa...pedał twardy i wszystkie zaciski trzymają !Ale wystarczy odkręcić którykolwiek odpowiwtrznik i zaciski puszczają. Można wtedy dopiero podkręcić kołami. Wygląda to tak jak by cały czas był nacisk na pedały hamulca.

A odpowietrzasz na odpalonym czy zgaszonym silniku??

No to albo serwo albo pompa hamulcowa do wymiany..

Miałem podobnie i u mnie winna okazała się pompa, po wymianie wszystko gra.

Tloczek moze sie nie cofa do konca w pompie i zostaje cisnienie..

Przedmuchalwn wszystkie przewody powietrzem, zamontowalem nowe przewody elastyczne, miałem nowy płyn odpowietrzalem tak jak trzeba i dalej dupa...pedał twardy i wszystkie zaciski trzymają !Ale wystarczy odkręcić którykolwiek odpowiwtrznik i zaciski puszczają. Można wtedy dopiero podkręcić kołami. Wygląda to tak jak by cały czas był nacisk na pedały hamulca.

Przedmuchałeś układ (błąd) a odpowietrzałeś pompując pedałem. Błąd. Odpowietrzyć trzeba wpierw grawitacyjnie jako opisałem lub jak robi to fabryka czy serwis podać płyn do zbiorniczka pod ciśnieniem.Ale do tego potrzeba np czegoś takiego https://allegro.pl/oferta/ukladu-hamulcowego-urzadzenie-do-odpowietrzania-10022221038 Grawitacyjnie zrobisz to samo tyle że potrwa dłużej. Choć muszę przyznać że objawy dziwne ,nie wiem czy czegoś nie uszkodziłeś przedmuchując układ sprężonym powietrzem. Tego się nie robi.

Ostatnia edycja:
Miałem podobnie i u mnie winna okazała się pompa, po wymianie wszystko gra.

Kupiles nowa ?czy uzywke ?

- - - Updated - - -

Przedmuchałeś układ (błąd) a odpowietrzałeś pompując pedałem. Błąd. Odpowietrzyć trzeba wpierw grawitacyjnie jako opisałem lub jak robi to fabryka czy serwis podać płyn do zbiorniczka pod ciśnieniem.Ale do tego potrzeba np czegoś takiego https://allegro.pl/oferta/ukladu-hamulcowego-urzadzenie-do-odpowietrzania-10022221038 Grawitacyjnie zrobisz to samo tyle że potrwa dłużej. Choć muszę przyznać że objawy dziwne ,nie wiem czy czegoś nie uszkodziłeś przedmuchując układ sprężonym powietrzem. Tego się nie robi.

Przedmuchalem same przewody metalowe po odkreceniu od pompy abs
.Wymienilem pompe hamulcowa na inna ale tez używaną i niestety jest to samo. W tej chwili zaobserwowalem ze po odpowietrzeniu grawitacyjnym przed odpaleniem silnika uklad hamulcowy dziala jak trzeba tzn po puszczeniu pedalu hamulca wszystkie kola kreca sie normalnie ale w momecie kiedy odpale silnik nacisne i puszcze pedal zadnego kola nie mozna przekrecic -wogole nie puszczaja zaciski.Masakra z tym autem...

Wziąłem używaną od kolegi, była sprawdzona i nie kupowałem w ciemno.

W tej chwili zaobserwowalem ze po odpowietrzeniu grawitacyjnym przed odpaleniem silnika uklad hamulcowy dziala jak trzeba tzn po puszczeniu pedalu hamulca wszystkie kola kreca sie normalnie ale w momecie kiedy odpale silnik nacisne i puszcze pedal zadnego kola nie mozna przekrecic

Wygląda jakby serwo zdechło. Odepnij jeszcze podciśnienie od serwa i wtedy odpal silnik. Ponaciskaj pedał,jak koła będą stały to będziemy myśleć dalej,jak będą się kręcić to bez gaszenia silnika podłącz serwo i sprawdź jeszcze raz. Jak koła będą stały to jest winny. I kiedy będą zablokowane to dalej na odpalonym odłącz podciśnienie i zobacz czy koła puściły. Mam nadzieję że wiesz o co mi chodzi.

Amortyzatory
Powrót