• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

v6 Busso Modyfikacja Wydechu

Malwinos

Nowy
Auto
Alfa 159 1.9 jtd 120km
Witam. jesteście mi wstanie doradzić z wydechem?
Co zrobić zeby to fajnie słychać. Nie chce wydawac 4000zl.
mam lpg.
barany mam założone od 3.2
macie moze polecane końcowe wydechy. lub co zmienic?
chce żeby nie buczało bardzo ale dzwięk był okej.
moze polecane końcowe wydechy ktore ładnie pasują?
moze ktoś ma na sprzedaż cos fajnego?
prosze o pomoc i pozdrawiam

Jak byś chciał mam tyle co ściągnięte tłumiki z mojego samochodu ,tłumiki po symbolicznym przebiegu .Gdzieś u mnie w temacie znajdziesz zdjęcia jak to wygląda .
Magnaflow 11264 oraz Magnaflow 13134 , końcówka wydechu Ulter 2x70mm też na dniach będzie odcięta .

Szukam z dwururka na koncu. Z chęcią kupie od kogos supersprint np.

Supersprint raczej będzie więcej kosztował, ale oprócz lepszego dźwięku dodaje on też kilkanaście koni. Najprościej można poprawić dźwięk wstawiając w układzie ssącym rurę dolotową bez rezonatora- straci się kilka koni, ale dźwięk się polepszy.

To dobry pomysł :) nie chce kombinowac z calym wydechem bo potem z gazem problemy. Macie jakies polecane wydechy koncowe ktorejs firmy ktore ladnie brzmia i nie bucza? Typu remus magnaflow itd. Kompletnie nie wiem co wybrac zeby wiochy nie bylo

Seryjny komorowy tłumik ładnie brzmi i nie buczy .
A jak ma buczeć i ładnie brzmieć to przelot :)
Szukasz dedykowanego tłumika konkretnie po dany model samochodu tak aby wstawić i nic nie przerabiać ? - czy tłumika do wspawania ?

Myślałam o wspawaniu puchy i przerabianiu ale jak bedzie pod konkretny model to tylko lepiej. Chciałbym odrobine głośniej niż seryjny

Ma ktos opinie o końcówkach remus? Konkretnie remus 741

Ostatnia edycja:
Nadal nie wiemy jaki to model samochodu , z wydechem jest tak że ciężko odszukać kompromis i skłaniam się nawet do stwierdzenia że jest to nie możliwe .
Jak jest głośno to jest żle , jak cicho to też niedobrze ... , ja zrezygnowałem z końcowego magnaflow ,zamówiłem tłumik konkretnie pod 3.0 ,z moją podpowiedzią co oczekuję ,max .wytłumiony ,wykonany na najlepszych materiałach ,przelotowy dwa cale z wstawioną komorą antyrezonansową ,jestem mega zadowolony -choć dla wielu to nadal jest głośny wydech ,dla mnie to kompromis , tłumik zrobiła mi firma ProCustom .
Na jałowym bardzo ładnie brzmi ,nic nie buczy nie rezonuje ,a na pełnym ogniu ładnie drze jape :) .
Ja mam teraz inny problem , i pytanie może ktoś podpowie , plusy i minusy wstawiania równych kolektorów wydechowych ? tzw.portek .
Nie chciałbym utracić brzmienia tego silnika właśnie prze wstawianie równego wydechu , to przez nierówne portki ten silnik po części brzmi tak dobrze .

Jest wiele przykładów gdzie użytkownicy np. silników boxer (subaru )celowo rezygnowali z równych wydechów na takie jak są seryjnie w busso ,czyli o nierównej długości .A na naszym forum jest kilka przykładów gdzie robią odwrotnie .
Więc jak ? ,bo niebawem stanę przed decyzją czy robimy równe portki czy jednak lepiej zostawić jak jest i pozostawić wydech asymetryczny .

Supersprint raczej będzie więcej kosztował, ale oprócz lepszego dźwięku dodaje on też kilkanaście koni. Najprościej można poprawić dźwięk wstawiając w układzie ssącym rurę dolotową bez rezonatora- straci się kilka koni, ale dźwięk się polepszy.

Z tymi kilkunastoma to bym nie szalał :)

To dobry pomysł :) nie chce kombinowac z calym wydechem bo potem z gazem problemy. Macie jakies polecane wydechy koncowe ktorejs firmy ktore ladnie brzmia i nie bucza? Typu remus magnaflow itd. Kompletnie nie wiem co wybrac zeby wiochy nie bylo

Nadal nie napisałeś jaki masz silnik, w sygnaturze JTD, mowa o Busso... Jak nie chcesz wydawać 4000 to możesz wydać 3000:

https://shop.alfisti.net/Tuning-Sty...-Catalyst-Replacement-Central-Pipe::5225.html + https://shop.alfisti.net/Tuning-Sty...Stainless-Steel-Rear-Silencer-2x70::3684.html

Skoro mowa o dedykowanym tłumiku to wypadało by znać model samochodu do jakiego ma trafić .
Inną kwestią jest pojemność która trzeba by poznać - bo możesz mieć 2 l jak i 3,2 l .

A nawet 3,7 :)

Ostatnia edycja:
Nie było , ale 3.0 w 156 też nie było a po swapie jest ,więc 2.0 w 156 też może być - kto to wie ...

Samochód to alfa 156 z 3.0 pod maską. I dolotem od 3.2 a wydechem od 2.5. W dowodzie mam 2.5 192 konie i 24 zawody

Samochód to alfa 156 z 3.0 pod maską. I dolotem od 3.2 a wydechem od 2.5. W dowodzie mam 2.5 192 konie i 24 zawody

Jeśli jeszcze masz to auto na wydechu od 2.5 i go nie zmieniłeś a o tym myślisz to mam kompletny wydech z nierdzewki 2,5" w wyrównanymi portkami na sprzedaż. Szykowany pod takiego samego swapa ale ponieważ mój swap idzie na sprzedaż (na końcowym tłumiku SS) to jest mi zbędny.
Pozdr.

Amortyzatory
Powrót