Alfa 156 gaśnie

gaajson

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156
Cześć, mam problem ze swoją Alfą 156, 1,8, 2002r, 140KM, LPG.
Od 2 tygodni Silnik przy odpalaniu nie chodził równo i pewnego razu zgasł mi na światłach i kręcił, ale nie odpalał, dopiero po ok 5-10 minutach odpalił.
Mechanik stwierdził złamaną cewkę i została ona wymieniona. Po odebraniu auta silnik chodzi równiutko. Następnego dnia po krótkiej jeździe silnik został zgaszony, za 10 min chciałem go odpalić, kręcił i nie odpalił, dopiero po upływie 5 min odpalił. Oddałem do mechanika, posprawdzali go, żadnych błędów, mówią, że jest wszystko ok. Pomyślałem, że to może jednorazowy przypadek. Kolejnego dnia auto znowu zgasło na światłach na luzie i odpaliło dopiero po 5 min. Nie ma reguły, że zawsze zgaśnie na postoju. Mieliście coś podobnego? Wiecie gdzie szukać przyczyny?

Podmień czujnik położenia wału korbowego. Jako drugi podmień czujnik położenia wałka rozrządu. Stawiałbym na ten pierwszy. Jeśli to nie pomoże to sprawdziłbym iskrę

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Na bank czujnik... Czy ikona świec żarowych się paliła podczas próby odpalenia?

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Podmień czujnik położenia wału korbowego. Jako drugi podmień czujnik położenia wałka rozrządu. Stawiałbym na ten pierwszy. Jeśli to nie pomoże to sprawdziłbym iskrę

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Na bank czujnik... Czy ikona świec żarowych się paliła podczas próby odpalenia?

Czujnik położenia wału wymieniałem rok temu, bo mi gasł podczas jazdy przy temperaturze ok 90 stopni za każdym razem, teraz wyrywkowo.

Swiec żarowych to kolega w benzynie raczej nie ma

Przypominają mi się przypadki z uszkodzonym czujnikiem temperatury cieczy ( tez ciężko było odpalić cieply silnik a po ostygnieciu palił od strzala )
U mnie i u kilku innych osób z tego co pamiętam i on powodował takie dolegliwosci

Ale czujnik wspomniany przez kolegów również bardzo często byl powodem

Cos powinno chyba wyjsc na diagnostyce ( ale ja juz nie pamiętam)

Ostatnia edycja:
No fakt silnik 1.8 benzyna... Nie doczytałem

Mechanik stwierdził, że sonda lambda wskazuje na zapowietrzenie układu przez uszkodzie wydechu

Ostatnia edycja:
Zapowietrzenie układu przez uszkodzenie wydechu? Jakim cudem miałoby to następować?
Problem występuje zarówno na benzynie, jak i na gazie? Silnik nie ciągnie lewego pwietrza- dolot szczelny?
Sprawdziłeś czujniki, o których mówią Koledzy? Typowe objawy stracenia indukcyjności, poprzez nagrzanie, czujnika hallotronowego.

czujnik położenia walu wymieniałem rok temu i objawało się to tym, że za każdym razem gdy osiągnieto temp. 90 stopni auto gasło bez znaczenia czy stałem czy jechałem, teraz auto gaśnie na postoju i nie odpala przez ok 5 min, nie występuje to zawsze, przez kilka dni zdażyło mi się to 2x,.
jak nie ma związku jeśli im większa nieszczelność układu wylotowego, tym większe jest zaniżenie wartości napięcia sygnału sondy lambda

Do te,go przy wolnej jeździe(1 drugi bieg) słuchać z okolic tłumika metaliczny odgłos

,

Ostatnia edycja:
Kolego, nie ma możliwości zapowietrzenia układu, w którym panuje nadciśnienie. Według mnie, to nie wiem jak ogromną dziurę musiałbyś mieć, żeby tyle spalin uleciało, że sonda głupieje. Objawiałoby się to i tak kuleniem obrotów, a nie niemożnością uruchomienia silnika. Jeśli nawet te spaliny ulatują, to sonda podaje info o zbyt małej ilości tlenu w spalinach. Więc zmniejsza dawkę paliwa. Nawet jeśli zgaśnie silnik z tego powodu, to powinen odpalić bez problemów.

Ale to spróbuj ten wydech połatać, może coś pomoże. Mechanika czasami jest nieprzewidywalna.

Ostatnia edycja:
Kolego, nie ma możliwości zapowietrzenia układu, w którym panuje nadciśnienie. Według mnie, to nie wiem jak ogromną dziurę musiałbyś mieć, żeby tyle spalin uleciało, że sonda głupieje. Objawiałoby się to i tak kuleniem obrotów, a nie niemożnością uruchomienia silnika. Jeśli nawet te spaliny ulatują, to sonda podaje info o zbyt małej ilości tlenu w spalinach. Więc zmniejsza dawkę paliwa. Nawet jeśli zgaśnie silnik z tego powodu, to powinen odpalić bez problemów.

Ale to spróbuj ten wydech połatać, może coś pomoże. Mechanika czasami jest nieprzewidywalna.
dzięki za informację, poinformuję was czy się udało

dokładniej chodzi o złącze wydechu, jest do wymiany mechanik tak powiedział

Łącznik elastyczny? ( Plecionka zwana tez tłumikiem drgan )

Screenshot_20210618-180235_Allegro.jpg

Miewałem jak i wielu innych to złącze do wymiany ale gasniecia nigdy przez to nie było
No ale kto wie

Niestety wymiana złącza wydechu nie pomogła, wyjechałem od mechanika, po 5 min na luzie na światłach auto zgasło, odpaliło po 10min

Takiemu objawowi nie jest winny łącznik ani nawet sondy lambda! Czujnik położenia wału korbowego. Chyba, że go wymieniłeś a ja tego nie odczytałem wcześniej.

Takiemu objawowi nie jest winny łącznik ani nawet sondy lambda! Czujnik położenia wału korbowego. Chyba, że go wymieniłeś a ja tego nie odczytałem wcześniej.

naprawdę nie było dużo wiadomości, można było przeczytać kilka wiadomości wcześniej, czujnik wału wymieniany był rok temu i wtedy auto gasło ZA KAŻDYM RAZEM przy temp 90stopni, teraz nie ma reguły, gaśnie wyrywkowo na luzie

Nowy czujnik, nie znaczy, że jest dobry!! Wiele razy oddawałem części elektryczne (czujniki) na gwarancję.

Czy przy jeździe na benzynie dzieje się tak samo?

Ja też kupiłem Bosha oryginał i był jebniety..także kolega wyżej ma rację

Amortyzatory
Powrót