Drgania podczas ruszania z wyższych obrotów

norbert007

Nowy
Auto
Zafira b 1.9 120
Witam mam problem w 1.9. Podczas ruszania z dodaniem gazu tak mniej więcej powyżej 1500 obr. czuć wewnątrz spore wibracje ale tylko podczas puszczania sprzęgła. Po puszczeniu ustępują. Mogę bez problemu ruszyć bez gazu bez żadnego szarpania lub ruszać samym sprzęgłem i w między czasie dodajac gazu. Objawy nasilają się po rozgrzaniu silnika. Rano po odpaleniu przez chwilę słychać delikatne postukiwanie na wciśniętym sprzęgle, jak puszcze sprzęgło to trochę mniej. Na pedale sprzęgła czuć pulsowanie. Po rozgrzaniu bez żadnych stuków. Podczas jazdy brak większych drgań. Na biegu jałowym drgania w normie. Dodawanie i puszczenie gazu w czasie jazdy bez szarpnięć. Jak sądzicie co to może być? Czy to wina sprzęgła czy ewentualnie poduszek? Sprzęgło wraz kołem ma ok 100 tys.. Silnik lekko unosi się podczas mocniejszego puszczenia sprzęgła. Koło pasowe nie ma wibracji, wygląda na całe.

Ostatnia edycja:
Obstawiał dwumas, poduszki skyzni lub silnika też mogą dawać takie objawy.... Podjedź do dobrego mechanika niech spr na kanale

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Trochę mi to nie pasuje właśnie do poduszek bo mogę bez problemu ruszyć na półsprzęgle i nic nie szarpie ani nie drga. Wystarczy że podniosę trochę obroty i już mocno drży. Jak dodam delikatnie gazu to też ruszy bez drgań. Poduszki dolne nie wyglądają na mocno zużyte. Sprawdzałem na kanale na recznym podczas ruszania i wiadomo silnik wibruje na gumach ale nie czuć na ich obudowach drgań.

To problem tkwi w skrzyni na moje.... Niestety

A reszta rzeczy była sprawdzona w skrzyni? Stan okładzin i dwumasy? Zawsze coś mogli zepsuć... Żaden mechanik nie jest bezbłędny o czym sam się przekonałem

Skrzynia była robiona jeszcze u poprzedniego właściciela ok. 50 tys.temu także nie wiem co poza łożyskami było robione. Sprzęgło było wtedy w dobrym stanie. Ogólnie na zimnym dość ładnie rusza tylko po nagrzaniu drży i nie jest to typowe szarpanie. W trakcie zmiany biegów też nie ma wibracji. Nawet ruszając z dwójki jest lepiej. Najbardziej odczuwa się to na jedynce ruszając pod górkę.

Ostatnia edycja:
Stawiał bym na sprzęgło. Miałem podobne objawy i sprzęgło też wyglądało na dobre, mimo to, po wymianie sprzęgła drgania przy ruszaniu ustąpiły.

Wysłane z mojego IN2023 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót