klekot w 1.6 TS

Amadi90

Nowy
Auto
były Alfa Romeo 156 2.5 V6, 1.6 TS
w mojej alfie 156 1.6 TS wymieniłem rozrząd razem z wariatorem i pompą, przed tym silnik klekotał jak diesel, teraz mimo wymiany jest nadal tak samo lub nieznacznie ciszej. Co to może jeszcze być, bo ci co u nich robiłem rozrząd powiedzieli, że jeszcze alternator może być, ale podjechałem jeszcze do takiego elektromechanika gdzie kiedyś robiliśmy coś w innym aucie i powiedział, że alternator cicho pracuje. Pomóżcie mi bo jestem w kropce teraz. Jeszcze w poniedziałek jade w innej miejsce ewentualnie.

Może popychacze?
Na jakim oleju jeździsz i kiedy go wymieniałeś?
Pozdrawiam.
- Rafał

był na mobilu Super S 10W40, teraz wymieniony na taki sam

To raczej coś z hydrauliką zaworów będzie moim zdaniem idąc za Twoim opisem. Alces1 pisał o popychaczach i to też powinieneś sprawdzić.
Ale dla mnie fascynujący jest w tym wszystkim fakt, że "mechanicy" nie potrafią zdiagnozować takiego czegoś jednoznacznie i temu zaradzić! Może zmień warsztat na początek, zanim oni Ci wymienią pół auta niepotrzebnie.

do italauto chce podjechać, żeby mi to chociaż "obsłuchali" i ewentualnie u nich zrobić.

dołaczam sie do tematu ten dzwiek na youtube jest identyczny jak w moim silniku 2.0 TS a tez mam wszystko wymienione co tylko sie dalo paski rolki napinacze pompa wody wariat i dalej jest kibel i wielka zagadka dlaczego tak silnik dziala moj ojciec ma 1.6 i chodzi jak malina nic zero jakiegokolwiek dziwnego dziweku

dołaczam sie do tematu ten dzwiek na youtube jest identyczny jak w moim silniku 2.0 TS a tez mam wszystko wymienione co tylko sie dalo paski rolki napinacze pompa wody wariat i dalej jest kibel i wielka zagadka dlaczego tak silnik dziala moj ojciec ma 1.6 i chodzi jak malina nic zero jakiegokolwiek dziwnego dziweku
A jak jest z mocą? Nie ma ubytku?
Pozdrawiam.
- Rafał

tzn jak jest zimna to ma wiekszego kopa na nizszych obrotach a jak juz temperatura wzrosnie powyzej 75 stopni to do tych 2500 jest zamulona cisne na pedal a ona bardzo powoli reaguje dopiero powyzej 3000 jest duze przyspieszenie zastanawialem sie czy mam przestawiony rorzad ale nie mam pojecia jak mam to sprawdzic czy przez komputer w salonie dojda czy jest zle ustawiony??

w sumie u mnie też muszą być troche wyższe obroty żeby miał kopa.

tzn jak jest zimna to ma wiekszego kopa na nizszych obrotach a jak juz temperatura wzrosnie powyzej 75 stopni to do tych 2500 jest zamulona cisne na pedal a ona bardzo powoli reaguje dopiero powyzej 3000 jest duze przyspieszenie zastanawialem sie czy mam przestawiony rorzad ale nie mam pojecia jak mam to sprawdzic czy przez komputer w salonie dojda czy jest zle ustawiony??

Więc proponuję przepływomierz przetestować a potem w razie marnych efektów za wariator się wziąć.

a może ktos z Was wrzucić film z prawidłową pracą ZIMNEGO ts'a? najlepiej 2.0.

co do mojego przypadku to przepływomierz jest ok bo podłączałem pod kumputer parę dni temu

dzisiaj się dowiedziałem, że to popychacze, mozliwe że jeden do wymiany, ale powiedzieli mi też, ze auto ma swoje lata wiec mogą być już wszystkie do wymiany. Oprócz tego alternator też trochę głośniej pracuje.

Amortyzatory
Powrót