Witajcie, podepnę się pod temat, gdyż symptomy podobne, skutek taki sam, lecz przyczyna chyba inna...
Po uruchomieniu zasilania pojawia się komunikat,ABS, VDC, ASR, system failure, świecą kontrolki, odpalam silnik, kontrolki gasną, ruszam i wszystko działa, lecz nawet lekkie hamowanie, powoduje włączenie się ABSu i pedał drga samochód hamuje. lecz po przekroczeniu 50kmh, kontrolki zapalają się i od tej pory już nie działa ABS, ASR, ESP, wszystko zaczyna się po przekroczeniu 50km/h...
Skąd to się wzięło?l
Zimą, niestety po pozostawieniu samochodu na ręcznym, czasami coś zamarzało i hamulec ręczny nie puszczał do końca, klocki tarły w tarcze, a autko palio więcej, a charakterystycznie zatrzymywało się z 20kmh bez mojej pomocy, tak jak bym to ja hamował. to powdowiało rozgrzanie się tylnych tarczy, piast, felg dość mocno... W zasadzie w obu kłach, (jedno mniej, drugie więcej)
No więc pewnego razu leciałem sobie obwodnica Krakowa, przez ok 5km, z prędkością ok 200kmh, pojawił się ten błąd właśnie wtedy... Zaczęło się wtedy na stałe, nie wiedziałem o co kaman.
Kilka dni później pojechałem z tym do warsztatu, z prośbą czyszczenia zacisków na cuda, by pozbyć się hamowania, okazało się że linki są zatarte, zardzewiałe, brudne, KAPUT, zostały wymienione...
Komp podpięty, odczyt nie wskazuje precyzyjnie, mówiąc ogólnikowo, błąd systemu ABS. (auta nie używałem od 25.11-20.01. niestety doprowadziło to do padnięcia AKU.
Po Opowiedzeniu mechanikowi, historii którą tutaj napisałem, stwierdza że to nie ma nic wspólnego z błędem, wskazuje na akumulator, (pewnie dlatego że takie sprzedaje) jednak błąd pojawił się zanim Aku padło, przyczyna pojawiającego się błędu nie znana jak do tej pory...
Teraz moje pytanie, czy wysoka temperatura na piastach, mogła spowodować uszkodzenie czujnika ABS przy kole, lub jakiegoś innego elementu z nim związanego? Co sugeruje pojawianie się błędu powyżej 50kmh, czyli różnica w odczytach wtedy jest na tyle doża że zgłasza błąd...
Wygląda to jak na filmie poniżej, jeśli komuś coś przychodzi do głowy, to proszę o komentarz.
https://youtu.be/snNgT4ow54A