Czujnik powietrza dolotowego

• Autor wątku Autor wątku selius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

selius

Guest
Witam mam pytanie, do czego jest ten czujnik powietrza dolotowego? Do czego on dokladnie sluzy i gdzie sie znajduje w silniku 1.8 ts? Tylko prosze nie pisac do mierzenia powietrza bo to sama nazwa mowi.. Interesuje mnie jakie moga byc przyczyny zepsutego tego czujnika.

Rzadka wymiana filtra powietrza to główna przyczyna uszkodzenia i normalne zużycie eksploatacyjne (średnio wytrzymuje 60-80tys km

ECU do regulacji składu mieszanki potrzebuje dwóch rzeczy:
- ile paliwa idzie na wtryskiwacze, to ECU wie, ponieważ sam to dawkuje.
- brakuje mu jeszcze informacji ile silnik pobiera powietrza, i ta wartośc jest podawana przez przepływomierz + wartość temperatury powietrza przez mały termistor.
- powody uszkodzenia przepływomierza to już podał przedmówca,
- jeszcze jeden powód to nie umiejętne czyszczenie tego czujnika.

A jakie są objawy zepsutego takiego czujnika? I gdzie on dokladnie sie znajduje? Rozumiem ze gdzies w dolocie tylko gdzie?

A jakie są objawy zepsutego takiego czujnika?

U mnie wygladało to nastepująco, przepływka mase powietrza wskazywała OK, ale szwankował czujnik temp. zabudowany w przepływce, efekt był tak że w lecie było OK, ale gdy nadeszła jesień i chłodne poranki auto potrafiło zafalować na wolnych obrotach, czasem nawet zgasnac przy manewrach na parkingu lub wjezdzaniu na parking udawalo sie go na luzie zadusic wspomaganiem.

Dziwne bo u mnie nie ma takiego czujnika na tej rurze dolotowej... Jest tylko przeplywka. Moze u mnie w silniku jest w innym miejscu? Silnik 1.8 TS

- silnik 156 TS 2.0 99 rok, też nie ma tego czujnika (nadajnik ) numer 11.
- ciekawe gdzie jest odbiornik ?

Dziwne bo u mnie nie ma takiego czujnika na tej rurze dolotowej... Jest tylko przeplywka. Moze u mnie w silniku jest w innym miejscu? Silnik 1.8 TS
Gdzieś mi się rzuciło w oczy że czujnik temperatury powietrza znajduje się w przepływomierzu, jak odkręcisz to zobaczysz diodę, i to jest chyba czujnik.

- wszytko się zgadza , tylko autor pyta się o element 11 !!!!

--

Na 100% jest to czujnik temperatury powietrza dolotowego występuje w silniku 1.6TS z Motronic 2.10.4. Z innym ECU przepływki są zintegrowane z czujnikiem temperatury powietrza dolotowego.

:D prośba....jak zadajecie pytanie to piszcie max danych na temat samochodu (uzupełnić profil) już nie mówię o podawaniu numeru nadwozia, ale chociaż rocznik, bo tak to właśnie wygląda jak wróżenie z fusów. Ktoś ma samochód przed jakąś zmianą, ktoś po i tak to właśnie wygląda, że potem padają stwierdzenia, że "ja nie mam takiego czujnika, a ja mam".

- z tym uzupełnieniem profilu to ja idę nawet dalej, proszę jeszcze o podawanie typu silnika.
- jest to potrzebne ponieważ czasami w tych samych latach były obecne na rynku różne modele.
- całe szczęście że to forum jest tolerancyjne, gdzie indziej za brak pełnego opisu jest ban na 2 - 4 dni.

Amortyzatory
Powrót