Witam serdecznie
dziś wymieniłem sobie olej w swojej Belli
postanowiłem nie zakładać tym razem filtra oleju Filtrona tylko inny ponoć :-) lepszy wg tego co ludzie piszą na forum
kupiłem więc Manna
moja furka to Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD 10v 150KM rocznik X.2002
postanowiłem więc zobaczyć jaki model filtra kupić i na stronie Manna w katalogu znalazłem że do mojej Belli musi być Mann W 714/4
Poszedłem więc do sklepu i Pan sprawdził mi w katalogu i zamówił do mojego auta odpowiedni filtr Manna
Dziś przyszedłem do sklepu odbieram filtr i patrze a tu inne oznaczenie
Zamiast czarnego filtra Manna takie jak widuje się na allegro jest taki błękitno zielony oznaczony W 712/16
Więc pytam gościa że na stronie Manna był inny i on przy mnie sprawdza
No kurde rzeczywiście do takiej i takiej jak moja furka jest filtr o oznaczeniu W 712/16
No więc kupiłem i pojechałem na wymianę
Tam zapytałem w warsztacie gościa co wymienia oleje czy ten filtr jest odpowiedni i on sprawdza w swoich katalogach jaki ma być z Filtrona i zamiennik Manna i widnieje mu W 712/16
No to sobie myślę że na stronie Manna się jebnęli
No to Pan mi założył filtr, wymienił olej i pojechałem
Teraz poszukałem na stronie Filtrona filterka do takiego auta jak moje i sprawdzam i się okazuje że Filtron oznacza go symbolem OP 537/1
Więc klikam na zamienniki i okazuje się że ten filtr może być zamienny z filtrami Manna W 712/16 oraz W 714/4
Panowie powiedzcie mi o co chodzi??
W tym silniku można stosować więc dwa różne filtry tego samego producenta??
Czy może to jakaś pomyłka??
a tak w ogóle to napiszcie czy dokonałem dobrego wyboru z tym filtrem...czy Manny są ok??
Mam jeszcze filtr powietrza z Filtrona ale wymianę tego zostawiam sobie na wolne przedpołudnie w sobotę bo wiem że trochę przy tym roboty
pozdrawiam
TomeK.