Regulacja docisku sprzęgła.

• Autor wątku Autor wątku tomekdominik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomekdominik

Guest
Witam. Ponieważ w moim aucie, przy jeździe z niskimi prędkościami szarpie trochę przy zmianie biegów, chciałbym wyregulować docisk sprzęgła. Po prostu czuć, że to wina nieprecyzyjnie działającego układu wysprzęglania. Mam skrzynię selespeed i jeżdżę zazwyczaj w trybie city, ze względu na wygodę lub lenistwo jak kto woli :)
Chciałbym zapytać czy docisk można wyregulować za pomocą komputera podpiętego do auta (gdzieś to wyczytałem na forum), czy może raczej zrobić to mechanicznie. I czy konieczny jest przy tej operacji demontaż skrzyni biegów? Jaki są orientacyjne koszta i czy ktoś z forum to przerabiał, bo interesuje mnie czy da radę zrobić to dobry niezależny mechanik, czy muszę się wybrać do ASO?

witam,mam podobny problem z moja alfa mianowicie szarpie i zgrzyta na niskich biegah podejzewam ze to wina sprzegla bylem w ASO ale nie zrobili mi tego,tylko powiedzieli ze reguluje sie go jedynie mechanicznie,zapewne juz to zrobiles?

Witam. Ponieważ w moim aucie, przy jeździe z niskimi prędkościami szarpie trochę przy zmianie biegów, chciałbym wyregulować docisk sprzęgła. Po prostu czuć, że to wina nieprecyzyjnie działającego układu wysprzęglania. Mam skrzynię selespeed i jeżdżę zazwyczaj w trybie city, ze względu na wygodę lub lenistwo jak kto woli :)
Chciałbym zapytać czy docisk można wyregulować za pomocą komputera podpiętego do auta (gdzieś to wyczytałem na forum), czy może raczej zrobić to mechanicznie. I czy konieczny jest przy tej operacji demontaż skrzyni biegów? Jaki są orientacyjne koszta i czy ktoś z forum to przerabiał, bo interesuje mnie czy da radę zrobić to dobry niezależny mechanik, czy muszę się wybrać do ASO?

Witam.
Aby wyregulować skok sprzegła potrzebny jest Examiner wiec i ASO. Chyba że jakis Alfadiag to też przeczyta. Na początku trzeba przeczytać wartość obecnej pozycji sprzęgła powinna zawierać sie w przedziale 28-28,5 mm. Jeśli wychodzi poza ten zakres trzeba wprowadzić korekte. Niestety na oko nie da sie trego precyzyjnie wykonać.
Ponizej masz link jak wykonac tą procedure:
http://homepage.mac.com/paul_denyer/selespeed/page28/page36/page36.html

A tu tak troche po polsku :) :)
http://translate.google.pl/translat...lespeed/page28/page36/page36.html&sl=en&tl=pl

Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót