Rzuca tyłem

maniek7712

Użytkownik
Auto
alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r- była, bravo 2.0 multijet- jest
Dzisiaj jechałem autostradą i przy prędkości 160 zaczęło rzucać tyłem auta w prawo i w lewo. Wcześniej coś takiego występowało tylko w czasie jazdy po nierównościach lub koleinach. Autostradą jeździłem wcześniej ponad 200 i szedł jak po szynach. Amortyzatory mają po 70%. Na szarpakach wyszedł mi delikatny luz na jednym wahaczu poprzecznym, reszta podobno jest OK. Od czego może tak być? Miał ktoś podobne objawy?

Możesz mieć przestawioną geometrię tzn tylne koła lekko rozbieżne.

Zmieniałem opony na zimówki, ale na letnich było podobnie, z tym że teraz to się nasiliło. Właśnie mam wrażenie że tylne koła nie są rozbieżne, tylko schodzą się do środka. Mam jeszcze pytanie, jeżeli miałbym luzy na wahaczach tylnich wleczonych to jakie byłyby objawy?

A nie zmieniałeś opon? Czasami po zmianie opon tak się dzieje.
Ja raczej bym obstawiał też opony, z własnego doświadczenia, codziennie te same podobne prędkości i hamowania, a w pewną sobotę przerzutka całych kół zimowych i w poniedziałek zaskoczenie - hamowanie z mniej więcej 170 do 60 i tył zaczyna błądzić. Skoro nic się nie działo na letnich slickach, a pojawiło się po zmianie opon to myślę, że to wina zimówek. Inaczej też reaguje w zakrętach, przedtem twardo jak po szynach, teraz tendencja do delikatnego wypływania za "szczytem zakrętu", taki urok zimówek. Dla mnie zima to martwy sezon, czas na słuchanie radia w samochodzie:D i jazdy na "pół gwizdka".

Dzisiaj byłem u mechanika i sprawa się wyjaśniła. Są luzy na wahaczach poprzecznych, prawe tylne koło rusza się na boki. Już zamówiłem komplet wahaczy poprzecznych.

koledzy!jeśli zawieszenie jest ok,nie ma żadnych luzów to samochód będzie się zachowywał neutralnie bez względu na rodzaj kół.

Amortyzatory
Powrót