Wymiana sprzegła

• Autor wątku Autor wątku bizon007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bizon007

Guest
Ostatnio ślizga mi się sprzęgło co dziwne tylko na 3 biegu jak przybutuje powyżej 3,5 tyś, i powoli się biorę za naprawę. Początkujący ze mnie mechanik ale chciałbym to sam zrobić i tu zaczynam zbierać informacje, mam pytanie czy trzeba odkręcić wózek? i wymontować skrzynie biegów? ewentualnie czy mógł by mi Ktos uprzejmie napisać cala procedurę w kilku punktach co muszę zrobić.
alfa romeo 156 1.8 ts 1998
z góry dzieki

szukałem znalazłem tylko opis wymiany sprzęgła w 147 tam się wózek wykręca i wyjmuje skrzynie biegów.

Ostatnio ślizga mi się sprzęgło co dziwne tylko na 3 biegu jak przybutuje powyżej 3,5 tyś, i powoli się biorę za naprawę. Początkujący ze mnie mechanik ale chciałbym to sam zrobić i tu zaczynam zbierać informacje, mam pytanie czy trzeba odkręcić wózek? i wymontować skrzynie biegów? ewentualnie czy mógł by mi Ktos uprzejmie napisać cala procedurę w kilku punktach co muszę zrobić.
alfa romeo 156 1.8 ts 1998
z góry dzieki

Ja mam trochę większe doświadczenie niż początkujący mechanik, ale za zmianę sprzęgła bym się nie brał samemu, skoro nie masz pojęcia. Nie wiem, jak w Twoich stronach, ale u mnie zmiana sprzęgła to koszt 180- 250 zł w TS. Niby fakt zrobienia czegoś samemu może cieszyć, ale moim zdaniem lepiej oddać do warsztatu i mieć spokój i gwarancję. Nie wiem, czy wiesz, ale w razie reklamacji jakiegoś elementu, jeśli nie był on montowany przez wykwalifikowany personel nie uznają gwarancji. Natomiast co do wymiany to tutaj może coś znajdziesz http://www.forum.alfaholicy.org/search.php?searchid=173195 Poza tym komora silnika i zawieszenie przednie w AR 147 i 156 są prawie identyczne, więc możesz się oprzeć na opisie ze 147ki.

---------- Post dodany o godzinie 23:48 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:46 ----------

andro a po co komentujesz? tez lubisz czytac powtarzajace sie posty?

Z powielaniem postów i pytań to masz 100% racji, ale odnośnie manuala do wymiany skrzyni to chyba jeszcze się coś takiego nie pojawiło.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót