Low oli level - go to dealer

KamilP

Nowy
Auto
Alfa Romeo 1.9JTD 2002r
Dziś na wyświetlaczu zapalił mi się komunikat "Low oli level - go to dealer" Z tym że samochodem nie jeździłem tydzień, dzisiaj gdy wyjechałem z garażu wszystko było ok tzn. komputer pokazywał wszystkie kreski a jak podjechałem pod stacje, zatankowałem i odpaliłem to żadna kreska się nie paliła i był ten komunikat. Czy to możliwe żeby czujnik nawalił z powodu ujemnej temperatury??

jest takie coś jak bagnet :D gdzie tankowałeś puławiaku, na orlenie ? <rotfl>

Przecież napisał, że przed wyjazdem z garażu miał wszystkie kreski na komputerze...

Ja bym temu nie ufal, moze pokazywac bzdury, jak np. w wielu peugeotach, gdzie czestosc tej usterki jest wprost proporcjonalna do wieku pojazdu.

U mnie na razie dziala super, ale auto ma dwa lata.

Sprawdzilbym przede wszystkim na bagnecie.

Ten wskaxnik to lubi się zawieszac tym częsciem im rzadziej zmieniany jest olej - konstruktorzy nie bez kozery wyposażyli ten silnik w bagnet - sprawdzałeś poziom?

tez mam problem z tym wskaźnikiem.... przy odpalaniu raz pokazuje 4 kreski, przy następnym odpalaniu 1, następnym jeszcze inna wartośc. Generalnie nie ma reguły. Możliwe ze czujnik się zacina? Gdzie można go znależc?

W chłodne dni para wodna kondensuje na ściankach miski olejowej i z olejem tworzy grudki "masełka" one moga przyblokować ten czujnik - po rozgrzaniu problem powinien ustapić. Ale zawsze trzeba sprawdzić na bagnecie, bo zawsze może turbina puscić olej i rzeczywiscie stan jest zerowy

Bagnetem oczywiście sprawdzałem jest max:-) było tak, że wczoraj jak odpaliłem wieczorem to komunikatu już nie było, za to dzisiaj jak wyjeżdżałem już był, potem po kolejnym odpaleniu nie było. Nie wiem tylko czy czujnik nawala z powodów mrozów czy coś w nim nawala??

u mnie jest to samo -pojawia sie komunikat i "zerowy stan kresek" a na bagnecie jest max.!!!!!!!!! i nic z tym nie zrobie-wkurza mnie tylko bo na wywietlaczzu miga ikonka z bagnetem!!

tez mam problem z tym wskaźnikiem.... przy odpalaniu raz pokazuje 4 kreski, przy następnym odpalaniu 1, następnym jeszcze inna wartośc. Generalnie nie ma reguły. Możliwe ze czujnik się zacina? Gdzie można go znależc?

Znaleźć go możesz tutaj:
gereme-albums-techniczne-picture1471-smarowanie.png

część nr 7, kod wg. numeracji Fiata 60657304
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Kupić czujnik to żaden problem ale dostać się do starego i go wykręcic to wręcz niemozliwe.

Kupić czujnik to żaden problem ale dostać się do starego i go wykręcic to wręcz niemozliwe.

Było pytanie gdzie można go znaleźć, stąd taka a nie inna moja odpowiedź. A co do wymiany to się zgadzam, ale cóż próbować trzeba, ktoś to kiedyś zrobił to i ktoś pewnie podejmie się wymiany :) Miejmy nadzieję, że z powodzeniem no i oczywiście podzieli się z nami swoimi doświadczeniami w odpowiednim dziale...

Tak fabrycznie to on był wkręcany jak silnika nie było w nadwoziu - i to wszystko wyjaśnia...

Amortyzatory
Powrót