• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

gdzie znajduje sie przekaźnik wycieraczek?

• Autor wątku Autor wątku matek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matek

Guest
witam,WITAM , mam problem... dzis rano odśnieżałem Alfe i wsiadłem do samochodu i niechcąco zachaczyłem i przełącznik wycieraczek... wycieraczki nie ruszyły się ponieważ były zamarznięte..... później po rozgrzaniu wycieraczki po przesunięciu ku górze wycieraczki dochodzą do połowy szyby i sie zatrzymują i musze przytrzymać przełącznik w górze zeby powróciły... wycieraczki działąją tylko w trybie najszybszym i jak przytrzymam przełącznik... w trybie ,,na czas" i w trybie średnim nie działa... myśle ze to przekaźnik wycieraczek walnął i mam pytanie , gdzie sie znajduje ten przekaźnik ??

mam identyczny problem, te same objawy aż wcale przestały działać. wymieniłem przełącznik od wycieraczek i nic, bezpieczniki dobre.równierz czekam na jakąś podpowiedź.

Witam
Przekaźnik to to "białe kółko" przy silniczku
Miałem podobny problem, walczyłem z przekaźnikiem i dupa, okazało się że silniczek jest w stanie agonalnym.
Problem rozwiązałem robiąc podmiankę z angola. U Szwagrów kupiłem cały mechanizm dałem za niego 50 Pln (ten który kupiłem był w lepszym stanie niż ten który miałem)

Dodam że swoją walkę z wycieraczkami zacząłem od wymiany przekaźnika za który dałem 100 Pln więc możesz sobie pokalkulować co bardziej się opłaci :-)

a gdzie dokładnie znajduje się ten silniczek? może jakieś foto :) sam sie borykam z tym problemem po ostatnich mrozach:(

wsiadłem do samochodu i niechcąco zachaczyłem i przełącznik wycieraczek... wycieraczki nie ruszyły się ponieważ były zamarznięte.
W takim przypadku dobrze jest miec szybki refleks i wyłączyć stacyjke."Odkuć" wycieraczki od szyby,wyskrobac co ma byc wyskrobane i ponownie dopiero włączyć stacyjke.Do odmrażania polecam odmrażacz do szyb w szpreju,po spryskaniu wycieraczek wszystkoładnie schodzi po kilku sekundach a i później tak sie nie trzyma:) Koszt odmrazacza w Lidl-u... 6 zeta:) wiec chyba warto

a gdzie dokładnie znajduje się ten silniczek? może jakieś foto :) sam sie borykam z tym problemem po ostatnich mrozach:(

Musisz zdjąć ramiona wycieraczek, następnie podszybie. Silniczek znajduje się po stronie kierowcy przykryty takim plastikowym "czymś"

silnik wycieraczek

Słyszałem że silnik wycieraczek do alfy 156 jest identyczny jak do fiata marea, ale sam tego nie sprawdziłem...

przekaźnik od wycieraczek / spryskiwaczy znajduje się w skrzynce bezpieczników BSI - od drugiej strony za bezpiecznikami - są tam 2 żółte przekaźniki to któryś z nich - nie pamiętam już który

proponuje po dobraniu sie do silniczka i wyjeciu go, rozebranie go i przeczyszczenie - czesto wyrabia sie tam oring (nalezy go od razu wymienic na nowy) ktory przepuszcza wode do srodka, ktora to powoduje zbieranie sie rdzy przez co silniczek czesto odmawia posluszenstwa

piszac rozebranie go, mam na mysli rozlozenie go doslownie na czesci pierwsze - wd40, silikon w spreju i cieniutki papiers scierny jak najbardziej niezbedne

Amortyzatory
Powrót