Wskaznik poziomu paliwa

majster

Nowy
Auto
Same ALFICE
Mam mały problem, bo zatankowałem do pełna i pojezdziłem tak troche (3 dni) po czym wskaźnik paliwa pokazywał normalnie poziom paliwa, a dzis mając w baku ok 45l nagle spadł na czerwoną kreske i świeci się rezerwa. Jechałem i to stało się nagle. Z 45 spadło na zero. Ponowne odpalenie i pokazuje 0 oraz świeci się pomarańczowa lampka (rezerwa). Dodam jeszcze, że jak przekręce kluczyk to wskazówka podnosi się z pola poniżej czerwonej kreski i staje równo na niej.

Co to może byc? jakaś wtyczka? Pływak? Moja bryka 156 1.9 2001r.

Przekopałem forum i konkretów brak. Już bolą mnie oczy od szukania, w gąszczu różnych tematów.

moze sproboj wjechac na kraweznik zeby lewa strona auta byla nizej i sprawdz czy sie cos zmieni gdy auto tak stoi wskazowka powinna przesunac sie w gore

ja kiedys mialem 1/2 baku i stalem przodem w dol na stromej gorze i gdy odpalilem auto zaswiecila sie rezerwa ale jak wyjechalem i jechalem po prostej to po chwili mialem znowu 1/2 baku

opcja kosztowniejsza moze sproboj dolac troche paliwa np.z 6l i sprawdz czy zgasnie rezerwa

kontrolka od temp silnika dziala normalnie??

Witam,

Ja od kupna Alfy miałem coś nie tak, zatankowałem do pełna a wskaźnik pokazywał tylko 3/4 baku. Dalej....

Przerobiłem ten problem przed Świętami, wskaźnik po prostu opadł na czerwoną kreskę, a paliwa było do pełna. Rozkręciłem wszystko, okazało się że pływak utonął. Wyciągnąłem pompę dosłownie 3-4 cm do góry, pływak się odwiesił, było słychać stuknięcie gumowego pływaka o zbiornik i znowu wskazywał 3/4 a wiedziałem że zatankowałem do pełna. Obróciłem do o 90* w lewo i hura jest pełny jak Pan Bóg przykazał, ale niestety aż do dziś, tak więc właśnie idę znowu z nim walczyć. Teraz spróbuję go obrócić w druga stronę o 90* może to coś da.

W każdym bądź razie jeśli Tobie wcześniej wskazywał ok, to myślę że się po prostu zawiesił. Rozkręć i looknij co i jak. Opis jak się do niego dobrać zamieścił kolega wymieniający pompę w swoim TS-ie. Wszystko pasuje.

Pozdrawiam.

Ja już po zabiegu, teraz tylko poskładać wszystko do kupy. Obróciłem go delikatnie w druga stronę. Z tego co zauważyłem na zbiorniku jest taki trójkąt, który w moim mniemaniu oznacza ze w tym miejscu powinna być wtyczka od pompy, ale i tak obróciłem kawałek dalej i w sumie jest cacy. Pojeźdzę z tym trochę i zobaczę, obawiam się tylko że jak zatankuje do pełna to wciąż będzie tylko 3/4 ale lepsze to niż cały czas pełny.

Powodzenia w walce, alfy są bardzo posłuszne więc problemów nie powinno być. Jeśli mam doradzić to dobrze jest odkręcić dwie śruby w bagażniku trzymające podłogę bo wtedy jest idealny dostęp do pompy.

u mnie to samo zatankowalem 17litrów benzyny było ponad pierwsza kreskę, przejechałem trochę km i zapaliła się rezerwa... . raz miałem tak ze po przekręceniu kluczyka ta wskazówka wogule sie nie ruszyła. Gazu nie mialem a jechał hehe;]
widzę ze kapryśny jest ten pływak od poziomu paliwa... ;)

Ostatnia edycja:
u mnie to samo zatankowalem 17litrów benzyny było ponad pierwsza kreskę, przejechałem trochę km i zapaliła się rezerwa... . raz miałem tak ze po przekręceniu kluczyka ta wskazówka wogule sie nie ruszyła. Gazu nie mialem a jechał hehe;]
widzę ze kapryśny jest ten pływak od poziomu paliwa... ;)

a co myslales ze 17 litrow w Vce starcza na 200km? ;D

Melduje, że wskaźnik pakazuje znów tak jak ma pokazywac.

Wystarczyło lekko zdemolowac wnętrze by dostac się do pompki:) nawet jej nie wyjmowałem tylko spryskałem połączenie elektryczne (kostke) przy pompce sprejem do poprawy przewodnosci elektrycznej, oraz poruszałem całą pompą na boki. Przekręcam kluczyk i wskaźnik poszedł na tyle ile jest oleju w baku!

Wystarczyło delikatnie postukac i już? Zobaczymy na jak długo.

Melduje, że wskaźnik pakazuje znów tak jak ma pokazywac.

Wystarczyło lekko zdemolowac wnętrze by dostac się do pompki:) nawet jej nie wyjmowałem tylko spryskałem połączenie elektryczne (kostke) przy pompce sprejem do poprawy przewodnosci elektrycznej, oraz poruszałem całą pompą na boki. Przekręcam kluczyk i wskaźnik poszedł na tyle ile jest oleju w baku!

Wystarczyło delikatnie postukac i już? Zobaczymy na jak długo.

Tak to się właśnie robi. Pisałem że Alfy są posłuszne, jak się o nie dba!!!

Heh a u mnie odwrotna sytuacja :D , wskazówka pokazuje mniej więcej OK ale jak jest już na czerwonym polu nie świeci się rezerwa . Więc są dwie opcje albo przepalona żarówka albo źle pokazuje . Czy mógłbym prosić o jakiś manual jak zajrzeć pod wskaźniki?.
z Góry thx
Michał

a panowie gdzie mozna sie dostac do tego pływaka jest jakis schemat ?

Strzele w ciemno. Prawdopodobnie dojście do pompy jest pod tylną kapną i okładziną.

Poprawcie mnie jeśli się mylę. W wielu autach jest taki schemat.

Panowie mam taki sam problem ,gdzie w bagażniku dokładnie znajdę dojście do tego czujnika? Chciałbym jutro z tym powalczyć!

Dodano po 20 minutes:

Dobrze już wiem gdzie całą pompą się znajduje,to teraz powiedzcie mi co najlepiej zrobić ,przeczyscic styki na wtnczce ? Postukac czy co?

Ostatnia edycja:
Wczoraj odpiolem akumulator i wskazuwka całkowicie opadła na zero,oczywiście po podpieciu bateri.

u mnie ostatnio wskazówka opada jeśli gdzieś krzywo stanę - np. na krawężniku i w tej pozycji zostaje Dopiero po zgaszeniu i ponownym odpaleniu wraca do normy... niestety czasem sztuczka się nie udaje i trzeba wjechać na stację paliw ;)

U mnie też podobny problem z wskazaniem paliwa ale problem tkwi w samym wskaźniku. Jak go lekko puknę to wskazuje, więc raczej on winny. Sprawdźcie jak jest u was.

Amortyzatory
Powrót