wałki rozrządu, popychacze

bubu321

Nowy
Auto
G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF
- troche zbulwersował mnie mechanik samochodowy, podczas rozmowy na temat awarii wałków rozrządu w alfach.
- podbudowany teorią wg. tego artykułu

http://www.swiatmotoryzacji.com.pl/drukuj.php?co=1&id=574

powiedziałem, że to chyba problem w tym że wałki rozrządu tracą zbieżność, te 8 mm na 100 mm.
- a mechanik na to że alfa 156 TS do roku 2001 ma proste wałki, bez zbieżności i dlatego szklanka się nie obraca w swoim gnieżdzie.
- tak samo proste są główki popychaczy.
- Panowie i Panie, jak to w końcu jest, wałek alfy z produkcji do 2001 ma tę zbieżność a popychacz cylinder, czy nie i tak ma być.

Coś dziwny ten mechanik - przed chwilą dokładnie obejrzałem swoje blokady i przyłożyłem liniał i stwierdzam,że końce są zaokrąglone - tak, jak powinno być.
Gdyby popychacz podczas pracy się nie obracał to daleko byśmy nie zajechali na naszych alfach sprzed 2001 r.

widziałem dużo różnych alfowskich zużytych popychaczy i każdy nosił oznaki obracania się w gnieździe (ślady w miejscu styku z wałkiem)

- a jak pomierzyc te zbieżności, promienie ?
- blokada wałków chyba ich nie ma, 8mm na 100 mm to trudno uchwycić.

--

Blokada też ma krzywiznę bo idealnie pasuje do krzywki. Ja też nie za bardzo rozumiem ten zapis dot. zbieżności 8/100. Normalnie jest tak, że wszystkie krzywizny określa się podając promień.

- krzywizna a zbieżność, to chyba rózne pojecia geometryczne i dlatego trudno podac łatwą interpretację.
- WIKI podaje że zbiezność jest liniowa a krzywizna promienista.
- czyli wg. mnie zbieznośc mierzymy na krzywce wzdłuż wałka, od lewej do prawej

OK- chyba masz rację. To by tak wyglądało, że krzywka jest szlifowana na okrągło, ale powierzchnia nie jest idealnie równoległa do osi obrotu wałka, lecz nachylona ze spadkiem 8/100. Tak więc na każdy mm szerokosci krzywki nierównoległośc wynosi 0,08mm. Tyle tylko, że przy szerokości krzywki np. 30mm nierównoległość musiałaby wynoscić aż 2,4 mm. Taka różnica byłaby już widoczna gołym okiem, a przecież tak nie jest. No chyba, że ta nierównoległość to właśnie 0,08mm na całej szerokości krzywki. Można by to spokojnie sprawdzić nawet zwykłą suwmiarką mierząc nowy wałek.

- a ma ktoś dane popychaczy hydraulicznych, FI to 32.959 -- 32.975 mm , ale jaką mają długość, pod tym samym indeksem jest o L=24 mm i o L= 26 mm.
- róznica 2 mm to prawie połowa skoku trzpienia.

- bardzo proszę o komentarz, kolega otrzymał popychacze do alfy o różnych długościach l= 24, oraz l=26.
- ze sklepu otrzymał informację o tej treści, prawda to czy fałsz ?

Popychacze o wysokości 24mm i 26mm są dedykowane do Pańskiego auta.
Ich wysokość zwnetrzna nie ma wpływu na parametry pracy, bo to ich węwnetrzne elementy decydują o odległościach itp.
Poprostu te niższe są ze starszej partii produkcyjnej a ten jeden, który jak Pan pamięta domawiałem i jest z najnowszej dostawy.

Podobne sytuacje występuja przy oryginalnych popychaczach w innych autach.
Kiedyś też się zdziwiłem jak stwierdziłem róznicę w wysokości ale Fiat Auto Poland rozwiał w tej kwestii wszelkie watpliwosci.

Proszę je smiało montować, nie ma tu pomyłki w doborze części.

Amortyzatory
Powrót