Drążki kierownicze

axel83

Nowy
Auto
Alfa Romeo
Witam. Byłem dziś u mechanika bo w mojej Alfie coś stuka na nierównościach w prawym kole.
Mechanik stwierdził ze mam drążki do wymiany.
Wahacze są niby w dobrym stanie. Niedawno miałem wymieniane łączniki stabilizatora.

Czy to możliwe ze rozlatane drążki wydaja takie odgłosy?

Moim zdaniem to któryś z wahaczy :):) ja mam podobny objaw stukanie na nierównosciach mam juz do wymiany tuleje w wahaczu dolnym . Stukanie drażków pojawia sie przy szybkich skretach kierownica w prawo i w lewo spróbuj odpalic samochód i pokręć energicznie kierownica w prawo i w lewo jak bd stukało to znaczy ze drążki :)

Pytanie, czy chodzi o drążki, czy o końcówki drążków, bo to zasadnicza różnica.

Dokładnie chodzi o całe drążki bez końcówek.

No to trochę drożej będzie kosztowało, ale da się wymienić. Chociaż kiedyś uzyskałem informację w sklepie alfy we Wrocławiu, że producent nie przewidział wymiany drążków i trzeba wymieniać całą przekłądnię. Na szczęście są podobno same drążki w sprzedaży.

No to trochę drożej będzie kosztowało, ale da się wymienić. Chociaż kiedyś uzyskałem informację w sklepie alfy we Wrocławiu, że producent nie przewidział wymiany drążków i trzeba wymieniać całą przekłądnię. Na szczęście są podobno same drążki w sprzedaży.

Az tak zle nie jest. Zamówiłem cały komplet (drążki i końcówki) za 180zł. Niestety po wymianie trzeba ustawić zbieżność.
Jestem tylko ciekaw czy to faktycznie te drążki tak hałasują:)

Mnie wymiana drążka z ustawieniem zbieżności kosztowała 150 zł, ale z małym rabatem. Podejrzewam, że kolega powinien się zmieścić w 200 zł za stronę, biorąc pod uwagę, że drążki są od 40- 70 zł za sztukę w zależności od firmy, a przy ich wymianie zbieżność to oczywista sprawa.

---------- Post dodany o godzinie 15:24 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:23 ----------

Az tak zle nie jest. Zamówiłem cały komplet (drążki i końcówki) za 180zł. Niestety po wymianie trzeba ustawić zbieżność.
Jestem tylko ciekaw czy to faktycznie te drążki tak hałasują:)

Mam nadzieję, że nie kupiłeś najtańszych typu Fast lub tym podobne Kager...?

Mnie wymiana drążka z ustawieniem zbieżności kosztowała 150 zł, ale z małym rabatem. Podejrzewam, że kolega powinien się zmieścić w 200 zł za stronę, biorąc pod uwagę, że drążki są od 40- 70 zł za sztukę w zależności od firmy, a przy ich wymianie zbieżność to oczywista sprawa.

---------- Post dodany o godzinie 15:24 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:23 ----------

Mam nadzieję, że nie kupiłeś najtańszych typu Fast lub tym podobne Kager...?

A jakie miałeś objawy ze wymieniałeś drążek?
Kupiłem części tej firmy http://www.dys-sl.com od sprawdzonego sprzedawcy(twierdzi ze dużo lepsze od fasta)

Mi się wydaje, że to górne wahacze hałasują. Jakby to były drążki to przy ruszaniu kierownicą głównie by stukały.

Mi się wydaje, że to górne wahacze hałasują. Jakby to były drążki to przy ruszaniu kierownicą głównie by stukały.

Nic przy ruszaniu kierownica nie stuka.
Dziwne jest to ze te hałasy są zdecydowanie mniejsze jak jest bardzo zimno . Gdy temperatura jest kolo zera hałas jest sporo mocniejszy .

Ciekawe jak mechanik sobie wyobraza stukanie drazka ;/ moze byc pokrzywiony to zaowocuje na zbierznosci ale zeby cos stukalo heh :)

a dlaczego mialby nie stukac? stuka na przegubie kulistym przy samej listwie i tyle. wcale nie rzadki przypadek :P

a owszem stuka. nie jeden taki drazek rozklekotany z aut wyjmowałem

Drążki w 156 chyba częściej padają niż końcówki drążka , ja dzisiaj też wymieniałem u siebie lewą strone, luz na drążku był dośc duży , a końcówka jak nowa. ( w poprzedniej alfie również podobnie miałem, drążek luźny, a końcówka dobra )

Po wymianie drążków stukanie ustało:)
Wymienione zostały drążki , końcówki oraz ustawiona geometria. Auto prowadzi troche inaczej niż przed naprawa.

Amortyzatory
Powrót