jak dobrać lakier?

alces1

Aktywny
Auto
AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6
Witam.
Czeka mnie malowanie zderzaka na wiosnę i zastanawiam się w jaki sposób najlepiej dobrać lakier?
Czy odczytać numer z nalepki na klapie bagażnika i w ten sposób zamówić lakier, czy może dobrać komputerowo do np. klapki wlewu paliwa?
oryginalny kolor mojej Alfy jest czarny.
Pozdrawiam.
- Rafał

Ja zawsze podawałem numer lakieru, i zanosiłem jakiś element z samochodu ( najczęściej klapkę). Przed zaniesieniem zawsze ten element polerowałem. Niestety jak auto było malowane to czasami klapka bardzo się różni od np przedniego zderzaka.

z czarnym kolorem bym wolał dobrac komputerowo, ciemniejsze kolory szybciej blekną a co za tym idzie nowy lakier może się ciód rorznic

Jedz samochodem do mieszalni farb. Tam są spece co dobieraja kolor. Mi a raczej mojemu Ojcu gość dobierał lakier przy słonecznym dniu "na oko" - dobrał idealnie

Czy odczytać numer z nalepki na klapie bagażnika i w ten sposób zamówić lakier, czy może dobrać komputerowo do np. klapki wlewu paliwa?

tak jak koledzy piszą umyj samochód i jedź nim bezpośrednio do "dobieracza" lakierów niech dobiera z samochodu.

klapki nie polecam dawać jako wzór do dobrania koloru gdyż jest plastikowa,a na plastiku zawsze lakier ma minimalnie inny odcień niż na metalu czyli nadwoziu.

Dzięki za rady.
Czyli nie będzie problemu jeśli podjadę samochodem do mieszalni farb?
Pozdrawiam.
- Rafał

ciemne kolory najlepiej dobrać bo potem po malowaniu się tak nie rożni jak na przykład kolor srebrny.Do dobrania oprócz numeru weź sobie jakiś element,najlepiej klapkę od wlewu paliwa i sprawdź czy nie różni się od zderzaka,jak nie to może byc elementem na podstawie której można dobrać lakier.Sam numer lakieru to za mało bo dopiero podstawę(czyli nr )trzeba odpowiednio dobarwić.I nie żałuj na lakier,tanie lakiery raczej ciężko odpowiednio dobrać,droższe o wiele łatwiej.Drugą sprawą jest że na plastkiach lakier inaczej siada niż na elementach metalowych takze może byc lekka różnica w odcieniach,chodziaż tak jak wyżej napisałem na ciemnych kolorach tak tego nie znac,najgorzej na jasnych metalikach,co jest niemożliwe do wymalowania bez cieniowania tzn do krechy

Czarny w Alfach jest ...wredny :) malowałem niedawno swoją (drzwi i wpłyłka) bo były zarysowane. Teraz także czeka mnie niebawem malowanie zderzaka , o czym pisałem w innym poście.

Oto kilka czarnych kolorów które należy wziąć pod uwagę w "mieszalni"

NERO CARBONIO NERCO FUOCO NERO VOLCANO NERO ETNA numery masz w konfiguratorze na stronie Alfy. Moja np to NERO FUOCO

Podjedz samochodem i niech dobiera z auta. Dużo zależy od osoby która dobiera lakier nie warto oszczędzać na lakierze, zrób mały wywiad w okolicy i zobacz kogo polecają.

Amortyzatory
Powrót