• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Świece i przewody WN

czesany

Aktywny
Auto
Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9
Witam
Wymieniałem u siebie świece i przewody w 1,8TS.
Wiadomo cena tego i tego jest wysoka więc pobawiłem się
Otóż
duże świece zamieniłem na NGK *V-Line 17* (BCP6E) cena ok 35zł kpl
małe świece zamieniłem na NGK CR7E (4578) cena ok 100zł kpl

Przewody... Dobrałem z cinquecento 1.1 Pandy 1,2 NGK RC-FT601. Z przewodami było troszkę zabawy bo trzeba je namierzyć odpowiednio i skrócić. (Dla połapanych i doświadczonych uzytkowników 126p wiadomo o co kaman).
Wszystko działa bez problemu i kawałek grosza zostaje w kieszeni

Kiedyś w 145 1.6 TS przewody dostały takiego przebicia ze nie dało się jechać. Na oryginały musiałem czekać kilka dni a samochód był potrzebny i założyłem przewody od audi 80. Z długości były ok. trzeba było zwalić z nich blaszane osłonki

Podepnę się pod temat.
Po wymianie świec na wolnych obrotach czuć drgania, czasem wypada zapłon, co czuć zwłaszcza przy jeździe poniżej 2.200 obr/min.
teraz pytanie - czy większe prawdopodobieństwo jest że to wina przewodów wysokiego napięcia, czy może wina padniętej którejś cewki? Jedno i drugie oryginalne, a przebieg 150.000km.
Proszę o jakieś sugestie, bo nie wiem co wymienić.
Pozdrawiam.
- Rafał

Jakie świece wrzuciłeś i jakie miały przerwy ustawione??
Świece to Brisk z oryginalnymi przerwami - nic nie zmieniałem, na początku po ich wymianie wszystko było OK, ale po 2 - 3 tys km zaczęły pojawiać się opisane problemy, a teraz jest coraz gorzej i zastanawiam się czy to wina świec, czy cewek, czy może przewodów?
A Ty na jakich świecach jeździsz? Czy cewki masz jeszcze fabryczne?
Pozdrawiam.
- Rafał

W kazdym aucie jakie miałem to zawsze wrzucałem NGK. Co do alfy to mam takie jak w pierwszym poście. Przerwy mam ustawione 0,8 mm na dużej świecy a 0,6 na małej. Zmniejszyłem bo jeżdżę na gazie

Witam
Wymieniałem u siebie świece i przewody w 1,8TS.
Wiadomo cena tego i tego jest wysoka więc pobawiłem się
Otóż
duże świece zamieniłem na NGK *V-Line 17* (BCP6E) cena ok 35zł kpl
małe świece zamieniłem na NGK CR7E (4578) cena ok 100zł kpl

Przewody... Dobrałem z cinquecento 1.1 Pandy 1,2 NGK RC-FT601. Z przewodami było troszkę zabawy bo trzeba je namierzyć odpowiednio i skrócić. (Dla połapanych i doświadczonych uzytkowników 126p wiadomo o co kaman).
Wszystko działa bez problemu i kawałek grosza zostaje w kieszeni
Pierwsze:Odpowiednik nie platynowy dużej NGK BKR6EKPA to BKR6EK,małej przynajmniej do nie dawna nie platynowej nie było(choc podobno juz jest kolega gdzies wypatrzył ale nie znam szcegółw)Więc tu już masz błąd.Drugi to zmiana przewodów z rdzeniem miedzianym na oporowy.Chodzic będzie... *****alces1

Świece to Brisk z oryginalnymi przerwami - nic nie zmieniałem, na początku po ich wymianie wszystko było OK, ale po 2 - 3 tys km zaczęły pojawiać się opisane problemy, a teraz jest coraz gorzej i zastanawiam się czy to wina świec, czy cewek, czy może przewodów?
A Ty na jakich świecach jeździsz? Czy cewki masz jeszcze fabryczne?
Pozdrawiam.
- Rafał****** Było już na którymś z Alfowskich forum o tym że Brisk się nie sprawdzają.

Ostatnia edycja:
- Rafał****** Było już na którymś z Alfowskich forum o tym że Brisk się nie sprawdzają.

28tys. na briskach :D - miesiąc temu wykręcałem kilka do porównania dla kolegi bo on po 4 tys. po wymianie na NGK ma czarne (zła mieszanka) i pokazywałem jak powinny wyglądać przy dobrym spalaniu.

To nie reguła jaka firma tylko na jaką serie się trafi. tak jak z NGK gdzie zdarzało się, że się ukręca gwint itd. to nie znaczy, że NGK są do d... , bo moje oryginalne od początku alfy bardzo dłuuugo działały i wykręciły się bezproblemowo.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Podepnę się pod temat.
Po wymianie świec na wolnych obrotach czuć drgania, czasem wypada zapłon, co czuć zwłaszcza przy jeździe poniżej 2.200 obr/min.
teraz pytanie - czy większe prawdopodobieństwo jest że to wina przewodów wysokiego napięcia, czy może wina padniętej którejś cewki? Jedno i drugie oryginalne, a przebieg 150.000km.
Proszę o jakieś sugestie, bo nie wiem co wymienić.
Pozdrawiam.
- Rafał
Wstaw auto do garażu, zdejmij pokrywę, zgaś światło, odpal i sprawdź czy nie przeskakują iskry na przewodach

- co wymienić --> świece na dobre świece
- cewki W.N żadko padają.
- jeśli ktoś sie bawi cewkami to moze powstać jej wewnętrzne przebicie, tego nie zauważysz ponieważ cewka W.N. stowarzyszona z danym cylindrem dostarczy iskry do zapłonu.

Więcej już brisków nie kupię. kłopoty zaczęły się odkąd je stosuję. Może Wy macie inne doświadczenia z nimi, ale ja nie. To już chyba drugi komplet, który daje mi się we znaki.
Wczoraj rozebrałem to wszystko, a jako, że nie miałem nowego kompletu świec (przecież te mam od około 5.000km, więc prawie nowe...) wykręciłem je, jedna miała jakby podpaloną porcelanę, tzn zżółkłą u nasady, więc zamiast niej wstawiłem starą - bo jeszcze nie wyrzuciłem, pozostałe przeczyściłem, ustawiłem przerwę na o,85 (sam nie wiem dlaczego taka), założyłem i jest o niebo lepiej. Moc wróciła do właściwego poziomu, nie zauważyłem, żeby były jakieś przerwy w zapłonie.
Pytanie mam jeszcze jedno: czy na biegu jałowym kiedy delikatnie trzymacie kierownicę, to czujecie bardzo delikatnie wibracje, bo to drgania raczej nie są, ale bardzo, bardzo delikatnie wibracje - sam nie wiem, czy jestem już na tym punkcie przeczulony, czy może tak ma być?
Pozdrawiam.
- Rafał

Pierwsze:Odpowiednik nie platynowy dużej NGK BKR6EKPA to BKR6EK,małej przynajmniej do nie dawna nie platynowej nie było(choc podobno juz jest kolega gdzies wypatrzył ale nie znam szcegółw)Więc tu już masz błąd.Drugi to zmiana przewodów z rdzeniem miedzianym na oporowy.Chodzic będzie...

Gdzie popełniłem błąd?? Skoro wszystko działa OK...

Pierwsze:Odpowiednik nie platynowy dużej NGK BKR6EKPA to BKR6EK,małej przynajmniej do nie dawna nie platynowej nie było(choc podobno juz jest kolega gdzies wypatrzył ale nie znam szcegółw)Więc tu już masz błąd.Drugi to zmiana przewodów z rdzeniem miedzianym na oporowy.Chodzic będzie... *****alces1

Gdzie popełniłem błąd?? Skoro wszystko działa OK...
teoretycznie masz racje.najtaniej to wkręcić Iskra FE65P(z PF 125) i tez zadziała.Pytanie po co robią tyle typów świec?

Kod:
czy na biegu jałowym czujecie bardzo delikatnie wibracje,...
- tak, ponieważ wał korbowy silnika nie dostaje jednakowego przyspieszenia od poszczególnych cylindrów po minięciu punktu GMP.
- to można tylko wyczuć na biegu jałowym.
- wraz ze wzrostem obrotów, efekt zanika.

--

Ostatnia edycja:
Kurde ale sie zastanawiam caly czas, bo ogladalem te kable ktore podales ze jakos da rade je zaprawic i nie czaje jak to przerobic. nic nie pasuje. koncowki sa grube do cewek, a cewki maja cienkie...moze jakiegos skromnego manuala?

Kod:
czy na biegu jałowym czujecie bardzo delikatnie wibracje,...
- tak, ponieważ wał korbowy silnika nie dostaje jednakowego przyspieszenia od poszczególnych cylindrów po minięciu punktu GMP.
- to można tylko wyczuć na biegu jałowym.
- wraz ze wzrostem obrotów, efekt zanika.

--
Czyli tak ma być, rozumiem?
Natomiast jeszcze jedno pytanie w związku ze świecami mi się nasuwa, czy przerwa na świecy ma znaczący wpływ na spalanie?
Odkąd zwiększyłem przerwę na każdej świecy (do prawie 0,9mm) - silnik pracuje zdecydowanie lepiej i równo, ale spalanie wg kompa wzrosło o 0,3l.
Pozdrawiam.
- Rafał

- przerwa dla silnika 156 TS nie zagazowanego powinna wynieść 0.9 mm/0.8 mm.
- mniejsza przerwa na świecy nie powoduje problemów na biegu jałowym, dopiero pod obiązeniem następuje wypadanie zapłonów w cylindrach.
- drżenie silnika ma swoje problemy związane z mechaniką silnika ( poszczególnych cylindrów ) lub złym ustawieniem rozrządu oraz z problemem wypadania zapłonu.
- trudno tak podać jakie drgania są poprawne a jakie poza normą.

Czy może wiecie gdzie Alfa podaje przerwy na świecach. Chodzi o rzetelne dane, ile to tak naprawdę jest?. Okazuje się, że dla NGK przerwa zmienia się zależnie od regionu.

To jest propozycja ngkntk.pl z przerwą 0,7 dla małej świecy PMR7A

Uploaded with ImageShack.us

A to z brytyjskiego ngkpartfinder.co.uk już 0,8 dla tej samej świecy

Uploaded with ImageShack.us

Gdzies na forum wyczytałem, że duże mają 0,9 a małe 0,7mm. Tak tez mam u siebie ustawione tzn mialem zanim wstawilem gaz. Później zmniejszyłem

Amortyzatory
Powrót