2.5 V6 ze skrzynią q-system

• Autor wątku Autor wątku ANN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

ANN

Nowy
Auto
GT 3.2 V6 Q2
Przymierzam się do kupna ww Belli właśnie ze skrzynią q-system. Dość długo szukałam informacji na temat tej skrzyni i w sumie za dużo się nie dowiedziałam, zero konkretów. Przeszukałam również nasze forum jak i inne.
Miałabym do Was ogromna prośbe o opinie, jak ona się spisuje, czy są jakieś problemy z nia itd. Może ktoś z Was ma właśnie taką w swojej Belli albo miał z nią kiedyś do czynienia:)

pozdrawiam

190 koni i skrzynia Q-System

Silnik 2.5 V6 24V to najmocniejsza z jednostek napędowych montowanych w tym samochodzie. Sześ-ciocylindrowy motor w układzie widlastym, o mocy 190 KM, pozwala nazwać auto prawdziwym gepardem na drodze. Przy ręcznym, sportowym ustawieniu skrzyni biegów do "setki" testowana Alfa rozpędza się w zaledwie 7,4 sekundy. Nieco wolniejsza jest po włączeniu opcji "City", czyli automatycznej skrzyni biegów - 8,5 sekundy. Wówczas jazda jest bardziej płynna, ale mniej dynamiczna.

Podczas próby prędkości udało się nam rozpędzić testowany samochód do 225 km/h (dane fabryczne - 230 km/h). Niestety, wówczas "gepard" jest paliwożerny (około 18 i więcej litrów na 100 km). W wypadku ustawienia opcji "City", przy spokojnej jeździe z wykorzystaniem automatycznej skrzyni biegów, samochód spala około 12 litrów na 100 km.

Ciekawym rozwiązaniem zastosowanym w testowanej Alfie 156 jest dźwiękowa informacja o włączeniu biegu wstecznego. Po przełączeniu dźwigni na "R" i puszczeniu pedału hamulca, auto ostrzega użytkowników drogi przerywanym sygnałem dźwiękowym, że wykonujemy manewr cofania.

Podczas testu, na dystansie ponad 2350 km, przy jeździe dynamicznej w mieście i dosyć szybkiej na trasie nasza Alfa średnio na 100 km spaliła 12,5 litra paliwa. Biorąc pod uwagę osiągi samochodu i moc silnika nie jest to ilość przerażająca, ale nie można sportowej Alfy nazwać autem oszczędnym.

http://admoto.pl/pub/art.asp?g=GS&n=0541&f=541-28.xml

Z tego linka jest ta wzmianka. Mało ich na drogach, w ogóle wydaje się że automaty w alfach są na "odczepnego" i nie są rewelacyjne. Gdzieś kiedyś obiło mi się o uszy że ten automat zabiera dużooooo mocy z tego silnika. No i jak skrzynia "egzotyczna" to z serwisem może być więcej niż krucho.

Ja bym się w to nie pchał, po co kusić los? V6-tka jest dosyć elastyczna i nie trzeba zbytnio wachlować biegami.

Powodzenia.

ANN daruj sobie tą skrzynię po co Ci kłopoty. Jak chcesz szczerze o V6 pogadać to dobij się do mnie na GG przez LKARowską stronę.

Slavol wielkie dzięki za ten link, przyznam, że nie trafiłam na niego (a szukałam).
Dziękuje również Grzesiek za rzeczowe i praktyczne info:)

Już wiem na czym stoje i "z czym ta skrzynie się je":)

pozdrawiam

Z tego linka jest ta wzmianka. Mało ich na drogach, w ogóle wydaje się że automaty w alfach są na "odczepnego" i nie są rewelacyjne. Gdzieś kiedyś obiło mi się o uszy że ten automat zabiera dużooooo mocy z tego silnika. No i jak skrzynia "egzotyczna" to z serwisem może być więcej niż krucho.

Powodzenia.

Ta skrzynia nie jest włoska, a japońska. Produkowała ją firma AISIN która jest producentem skrzyń do Toyoty(Hilux, Land Cruiser, Dyna), Mazdy (Roadster, RX-8), Hondy S2000 i wielu innych japońskich aut.

Tak samo skrzynia 4HP20 montowana w Alfie 166 była produkcji niemieckiej (ZF). Skrzynia montowana byłą w Renault, Citroen, Mercedes.

Cały ten Q-system to nic innego jak:
Q-System mode allows the driver to select the gears in manual style 'H' pattern.

Czy skrzynia pożera moment obrotowy? W związku z tym, że nie jest to AG4 z Audi A4 i różnica w przyspieszeniu do setki w granicach 1 sekundy jest dla zwykłego uzytkownika raczej mało istotna, uważam, że nie powinien być to argument decydujący o wyborze egzemplarza z taką skrzynią.

Czy ta skrzynia jest egzotyką? A Selespeed nie jest? Co prawda jest troche aut z taki rozwiązaniem jak w Selespeed ale jednak w dalszym ciągu, wg mnie, jest to rozwiązanie mało popularne. Niby zwykła skrzynia z hydraulicznym aktywatorem, a jednak wymaga od użytkownika uwagi podczas eksploatacji.
W przypadku Q-system mamy do czynienia ze sprzęgłem hydrokinetycznym jak w każdym automacie. Co się może zepsuć? W związku z tym, że nie miałem kontaktu nigdy z taką skrzynią myślę, że to samo co w każdym innym automacie. Trzeba zmieniać olej na zalecany przez producenta skrzyni - to bardzo ważne.

Jako już prawie dwuletni użytkownik skrzyni Selespeed,
sugeruję nabyć auto ze skrzynią manualną. Mój Sele
działa w prawdzie niezawodnie, ale widzę po forumowiczach,
że jak coś się zaczyna dziać to jest jeden wielki problem.

Czy ktoś jest posiadaczem 156 z Automatem Q-Sytem? Jaki olej wymieniacie oraz jak to się robi w książce wyczytałem że TutelaGI\2 ale nigdzie takiego nie ma zamówiłem po konsultacjach ze sprzedawcą Tutele GI\A. Pozdrawiam

Tak kiedyś to widziałem ale nie przyszło mi do głowy aby przetłumaczyć GogleTłum. (Ale wtopa :) Na końcu specyfikacja jest jak w Tuteli GI/A więc chyba mogę ją lać tylko pytanie bo czytałem że w automacie nie wymienia się całości oleju bochyba że jakąś metodą dynamiczną czy coś o tym słyszałeś?

Jak odkręcisz korek od skrzyni zleci Tobie jakieś 4 litry.
Uzupełniasz olej. Przejeżdżasz 50-100km i powtarzasz operację. Ja tak robiłem w swojej 166

Jeszcze nie widziałem żeby skrzynia automatyczna miała w całej swojej objętości tylko 4 litry oleju.
normą jest 9-10 litrów.
Q-system ma normlany konwerter momenty obrotowego a tam się mieści trochę oleju

Witam. Też mam ta skrzynie i oleju co prawda jeszcze nie wymieniałem ale sama skrzynia jest rewelacyjna , czytając cały ten post nie rozumiem z kąt ta niechęć do automatycznej skrzyni biegów. W sumie sam jestem ciekawy ile mieści się oleju w niej bo czeka mnie taka wymiana w najbliższym czasie. Dużo czytałem o oleju do tej skrzyni i ja będę wlewał
Motul Dexron III . pzdr

Ja zakupiłem 156 z tą skrzynią dla żony (w weekendy dla mnie :) ).

Narazie wiem tylko, że to japońska skrzynia firmy Aisin i ... że świetnie działa (zmienia biegi).

Ja zakupiłem 156 z tą skrzynią dla żony (w weekendy dla mnie ).

Narazie wiem tylko, że to japońska skrzynia firmy Aisin i ... że świetnie działa (zmienia biegi).

Doklladnie tak.... ma swietne przelozenia jest precyzyjna i wspaniale praqcuje na kazdym z trybow ... Jakie masz spalanie na tej skrzyni u mnie jak żona smiga to po miescie 12l w trasie potrafilem zejsc do 8l teraz w zime troche podskoczylo mi spalanie do ponad 13l

Jeszcze nie widziałem żeby skrzynia automatyczna miała w całej swojej objętości tylko 4 litry oleju.
normą jest 9-10 litrów.
Nie będę się sprzeczał ale czemu w instrukcji pisze że jej pojemność to 3.8L ?:confused:

czytając cały ten post nie rozumiem z kąt ta niechęć do automatycznej skrzyni biegów.

Wiesz podejrzewam że jakieś 70% ludzi którzy narzekają na ASB nigdy nie jeździło automatem, 20% z nich miało okazję jeździć zajeżdżoną skrzynią jakieś 5-10 km, 5% jechało dobrą skrzynią ale tylko kawałek i nie zdążyli się przyzwyczaić no a ostatnie 5% jeździli automatem sporo ale im nie odpowiada i wolą manuala :) Ja osobiście jestem zakochany w Alfie i w automacie (mam ją już ponad 2 lata)nie wyobrażam sobie żebym kupił teraz auto z manualną skrzynią. Często jeżdżę w manualu ale teraz jest to dla mnie katorga :)

Jakie masz spalanie na tej skrzyni u mnie jak żona smiga to po miescie 12l w trasie potrafilem zejsc do 8l teraz w zime troche podskoczylo mi spalanie do ponad 13l
Mówiąc szczerze dokładnego spalania nie znam ale tak średnio w cyklu mieszanym wychodzi mi tak około 10-11 L\100km

Dużo czytałem o oleju do tej skrzyni i ja będę wlewał
Motul Dexron III

Kurka ja kupiłem Tutele GI\A i mam tylko 4L miałem wczoraj wymieniać ale tyle się naczytałem że już sam nie wiem co z nią robić. Czy ktoś mi powie czy GI\A będzie odpowiednia? Oraz jak wkońcu jest z tą pojemnością skrzyni?

Ostatnia edycja:
To ja nie wiem, ale P4 (użytkownik Pfourul )twierdzi że skrzynia ta zabiera sporo wigoru silnikowi :P A jeździ już dość trochę na niej z tego co wiem ;] Ale automacik fajna sprawa :) A co do oleju to może też się go popytajcie, pewnie będzie co wiedział więcej. Pozdro

Ta fajnie, że na kresce Vkę objeżdża zwykły klekot 140KM, bo nie masz szans go dogonić przy tej opóźnionej zmianie biegów.
Pojedynek z zwykłą Vką wygląda tak, że na 1 idą łeb w łeb ale przy zmianie biegów już widzimy dupę od manualnej Vki.

Amortyzatory
Powrót