Co to za przycisk pod fotelem ???

• Autor wątku Autor wątku 156X
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

156X

Nowy
Auto
była 156SW JTD jest 159SW 1,9 JTD 8V 2008r.
Witam. Niedawno kupiłem Alfę, dziś ładna pogoda myślę sobie odkurzamy... Pod siedzeniem kierowcy znalazłem jakiś włącznik, nie naciskałem go bo nie wiem co to jest i do czego służy, może ktoś wie ??

Przeglądałem instrukcje obsługi ale nie znalazłem tam żadnej informacji...

wyłącznik inercyjny , przy wypadku automatycznie odcina zasilanie paliwem ,
instrukcja przewiduje - jeżeli po wypadku\kolizji nie doszło do wycieku paliwa można go wcisnąć i uruchomić silnik

aha w sumie czytałem o tym ale byłem przekonany że ten wyłącznik jest gdzieś pod maską

troche off topic;d
mialem auto u mechanika i wymieniali klocki zabezpieczali od spodu itd
wpadam po auto;d i mi mowia ze nie mogli odpalic auta
wiedzieli ze nie ma zadnych zabezpieczen dodatkowych
mysleli mysleli i doszli czemu nie moga
bo ktorys stuknal mlotkiem czy czyms od spodu i wybilo wlasnie ten guzik
wtedy nawet nie wiedzialem ze ten przycisk jest pod siedzeniem ;]

no ja miałem kiedys tez przygode z tym przyciskiem heheh wjechałem w guza dziure i samochud stanoł juz liczyłem tysiace zł....... a tu guzik wystarczyło wcisnąć heheh troche sie go naszukałem w mojej 147 :P a był koło pedału sprzegła umieszczony na progu :P

dziś raz jeszcze przejrzałem instrukcje i faktycznie jest rysunek i informacja o takim wyłączniku ale żeby napisali że jest pod fotelem a po co ???

skoro jest rysunek to pewnie opis uznali za zbędny

Panowie odświeżę trochę temat. Znajomy miał mała stłuczkę i teraz Alfa nie odpala... szukaliśmy tego przełącznika w jego Alfie 147 1.6 TS i niestety jest go brak. U mnie w 156 widać go odrazu gdy tylko włożę głowę pod siedzenie. Może być tak że ta 147 go nie posiada ?

sorry nie doczytałem... Dzięki za odp

Amortyzatory
Powrót