Jakie wahacze ??

• Autor wątku Autor wątku Sparco123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Jakie wahacze proponujecie?? (stosunek jakość/cena a nie którew najdłużej wytrzymają)

• Łącznie głosujących
    493
S

Sparco123

Guest
PRZECZYTAJCIE!!!

1. Wiem że temat wałkowany na okrągło i pełno tego w sieci ale nie natrafiłem na żaden uporządkowany temat.

2. Nie chcę słyszeć o opiniach pod tytułem: na wahaczach XXX zrobiłem 5 tys. km i chodzą jak nowe, interesują mnie raczej opinie: zrobiłem 5 tys. km i się posypało, albo zrobiłem 30 tys.km i jest OK

3. Nie piszcie TRW najlepsze i koniec, chcę tu tylko gołe fakty a nie oceny. Wtedy czytający taki temat może sam się domyślać co i jak.

4. Odpowiedzi poproszę w formie (oczywiście to tylko przykład wymyślony):

FAST - na wahaczach dolnych przejechałem XX tys.km i musiałem wymienić bo xxx

TRW - wahacze górne wytrzymały XX tys km a na dolnych jeżdżę od xx km i jest OK.

VEMA - założyłem komplet tylnych wahaczy rok temu zrobiłem XX tys.km i szykuję się do wymiany wahaczy poprzecznych bo xxx

5. NIE MASZ WIEDZY W TYM TEMACIE NIE ODZYWAJ SIĘ

6. Oczywiście jeśli macie coś istotnego do powiedzenia jak np. jeżdżę głównie po dziurach, albo mam felgi 19" opony 25mm to proszę bardzo

JESZCZE RAZ PROSZĘ O SAME FAKTY A NIE WYWODY NAD WYŻSZOŚCIĄ ŚWIĄT WIELKANOCNYCH NAD ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA ;)
Dzięki

Ostatnia edycja:
VEMA - założyłem ponad 30 tys km temu j jak dotąd ok.

TRW - szwagier założył wahacze dolne ok 25 tys. km temu i jest OK. a górne założył ok 15 tys. km temu i jeden już jest do wymiany (tylko tuleje)

kup jak najtansze i zaloz. lepiej zalozyc 2 razy tansze niz raz drogie ktore wytrzymaja tyle samo a kosztuja 3 razy tyle.

15 tyś km na Vemach dolnych przód, i wleczonych tył, wszystko w jak najlepszym porządku.
Zawias - sport pack, alumki 16-tki fabryka.

Sparco123 do tej "ankiety" dodaj jeszcze:

6: drogi po jakich sie poruszamy lub poruszaliśmy się.

FAST- 15 tys. prawy górny ma luz na tulejach dolne OK

Febi górne- ok. 5 tys. skrzypią jak w starym autobusie(przy mrozach, bez mrozu skrzypią mniej:)), nie mają luzów, nie stukają.
TRW dół- ok. 15tys. wszystko w porządku
Vema- tylne poprzeczne- ok. 15tys. wszystko w porządku

Powiedzcie mi koledzy czy te Fasty są AŻ tak kiepskie??????
Jestem już cały głupi z tych postów i opinii :-)
Czeka mnie na wiosnę wymiana całego przodu (wahacze góra i dół, łączniki, końcówki drążków, drążki, gumy stabilizatora) i jestem w kropce bo na Oryginałach części wyniosą mnie ok 1450 zł a Fast 700 zł no i wymiana 350 zł
no i kurde nie wiem czy warto jeszcze raz płacić za oryginały :-(
przecież jak potem coś padnie to na pewno nie wszystko na raz a jak już to jedna rzecz a wymiana parami

czy te Fasty są na prawde do doopy??

podzielcie się swoimi opiniami

przecież szlag by mnie trafił jakbym oryginały założył i po 10 kkm znowu by stukało

pozdrawiam

powiedzcie mi koledzy czy te fasty są aż tak kiepskie??????
Jestem już cały głupi z tych postów i opinii :-)
czeka mnie na wiosnę wymiana całego przodu (wahacze góra i dół, łączniki, końcówki drążków, drążki, gumy stabilizatora) i jestem w kropce bo na oryginałach części wyniosą mnie ok 1450 zł a fast 700 zł no i wymiana 350 zł
no i kurde nie wiem czy warto jeszcze raz płacić za oryginały :-(
przecież jak potem coś padnie to na pewno nie wszystko na raz a jak już to jedna rzecz a wymiana parami

czy te fasty są na prawde do doopy??

Podzielcie się swoimi opiniami

przecież szlag by mnie trafił jakbym oryginały założył i po 10 kkm znowu by stukało

pozdrawiam

o coś prosiłem

:D To ja Ci też "naśmiecę", ale w dobrej wierze.
Może by tak administracja podpięła ten temat tak jak z termostatami, bo %^*^%## mnie trafia jak co kilka dni/tygodni jak bumerang wraca temat wahaczy.

o tym samym myślałem go tworząc

TRW - górne, przejechane: 103 metry, na reklamacje (jakaś zła produkcja)

FAST - górny, 6 tyś i na gwarancje

VEMA - brak danych

QAP - wkrótce do 2 tyg zakładam u siebie.

Dodatkowo dziś dopisze opinie jaką powiedzieli mi ludzie którzy na codzień specjalizują się w Alfach na warsztacie gdzie także daje im auto.
Na nasze polskie miastowe drogi nie ma sensu kupować "niby" super TRW bo i tak za rok będe to wymieniał (podali oczywiście przykłady że dużo mieli ludzi co po pół roku z TRW nawet wpadali do wymiany)

Mysłowice - Katowice (Stan dróg... dzielnicowe, przejzdne między dzielnicami... DZIURA na dziurze)
Zawieszenie: Sportpack
205 R16

Pozdrawiam

TRW - górne, przejechane: 103 metry, na reklamacje (jakaś zła produkcja)

FAST - górny, 6 tyś i na gwarancje

VEMA - brak danych

QAP - wkrótce do 2 tyg zakładam u siebie.

Dodatkowo dziś dopisze opinie jaką powiedzieli mi ludzie którzy na codzień specjalizują się w Alfach na warsztacie gdzie także daje im auto.
Na nasze polskie miastowe drogi nie ma sensu kupować "niby" super TRW bo i tak za rok będe to wymieniał (podali oczywiście przykłady że dużo mieli ludzi co po pół roku z TRW nawet wpadali do wymiany)

Mysłowice - Katowice (Stan dróg... dzielnicowe, przejzdne między dzielnicami... DZIURA na dziurze)
Zawieszenie: Sportpack
205 R16

Pozdrawiam

to i ja się dorzucę

Febi Bilstein - górny wahacz , niecałe 10tys i poszła tuleja gumowa , sworzeń dobry

Troszkę poza tematem ( a może w temacie), jak chcecie testować wahacze to zapraszam do Mysłowic. Kolega Izane powinien potwierdzić, na tamtych drogach chyba czołgiem trudno przejechać bez uszkodzeń...

witam!!!
teraz kilka faktów ode mnie.

założyłem wachacze VEMY i zrobiłem na nich ponad 30 tyś.km. wymieniłem je na używki TRW.
powodem wymiany były duże luzy na tulejkach metalowo-gumowych jednak sworzeń był wciąż tak samo sztywny jak w dniu kiedy je montowałem pierwszy raz.

na tych TRW przejechałem może z 10 tyś.km i dostały luzów.

trzy tygodnie temu ponownie powróciłem do swoich starych VEM wymieniając tylko same tulejki.wszystko jest ok a samochód zyskał na sztywności.

jak dla mnie VEMA jest obecnie najlepsza na rynku.

przednie górne TRW 15 do 20 tys i do wymiany
Przednie dolne regenerowane i po 65tys do wymiany
tylne dolne regenerowane ok 70tys coś zaczyna pukac

witaj,kpl zawiasu Vema przód+tył obecnie 15 tys km zero luzów.

Dołóż do tematu ankietę.Będzie przejrzyściej

Amortyzatory
Powrót