wymiana elektrowtryskiwaczy

kaz156

Aktywny
Auto
159,1,9Jtdm 200KM, Stelvio 2021- 280KM, Tonale 1,5 160 + 20KM
Przeszukałem forum i odpowiedzi na moje pytania nie znalazłem, moze ktoś mi podpowie czy można przełożyc elektrowtryski z silnika 1,9jtd 81Kw do 1,9jtd 85Kw ? czy po zmianie nowe wtryski trzeba zgrywac z elektroniką auta? I ostatnie pytanie, czy numery (oznaczenia) na jednych i drugich wtryskach przy zamianie muszą byc identyczne ?

według katalogu bosch'a są to te same wtryski
0 445 110 068 zamieniony przez 0 445 110 119 dla 81kw i tak samo dla 85kw

tak że powinny pasować, lecz nie powiem Ci czy można je pomieszać

Przeszukałem forum i odpowiedzi na moje pytania nie znalazłem, moze ktoś mi podpowie czy można przełożyc elektrowtryski z silnika 1,9jtd 81Kw do 1,9jtd 85Kw ? czy po zmianie nowe wtryski trzeba zgrywac z elektroniką auta? I ostatnie pytanie, czy numery (oznaczenia) na jednych i drugich wtryskach przy zamianie muszą byc identyczne ?

w 110 i 115KM są te same wtryskiwacze , na wtryskiwaczu jest wypalona klasa 1\2\lub 3 , wszystkie wtryskiwacze zamontowane w aucie muszą mieć tą samą klasę ;
jeżeli włożysz nowe wtryski i będą miały inną klasę niż stare to musisz na examinerze zaprogramować centralkę do nowych wtrysków (do nowej klasyfikacji)

gdzie dokładnie jest wypalona ta klasa? na tej plastikowej obudowie?

jest możliwe, że np. są dwa wtryski o nr. 0 445 110 068 i mają różne klasy?

Ostatnia edycja:
Dopytuję się o podmianę wtrysków, bo po próbie przelewowej w jednej menzurce stwierdziłem wyrażnie większą ilośc paliwa. Chcę ten wtrysk wymienic. Na innym forum przeczytałem, że po wymianie wtrysku należy:
cytat
"W większości aut w których silniki zasilane są systemem CR istnieje procedura kodowania wtryskiwaczy do sterownika"

Czy ta procedura dotyczy mojej 156 i wykonanie tej niby prostej czynności zlecic fachowcom?

Myślałem, że założę zpas, oryginał dam do regeneracji i w międzyczasie nadal będę jeżdził.

Amortyzatory
Powrót