klimatyzacja nie działa

Maciek84

Nowy
Auto
156 2.5 V6 SW Full FL
Mam problem z klimatyzacją. Alfadiag nie pokazuje zadnych błędów. Test sprężarki przechodzi pomyslnie. Z panelu sterowanie nie mogę jej odpalić. Dioda się zapala i jedynie załącza się nawiew. Na dworze odpowiednia temperatura. Po spięciu na krótko w gniezdzie przekaznika na załączonym silniku klima pracuje prawidłowo. Podejrzewam panel sterowania. Dobrze myslię?

Miałem podobnie, przyczyną okazał się brak czynnika :)

Przekaźnik sprawdzałem. Wszystkie czerwone koło akumulatora są takiego samego typu wiec zamieniałem i nic nie pomagało:-( Podczas testu Alfadiagiem przekaźnik charakterystycznie klikał.

U mnie również pojawił się problem z klimatyzacją i chciałem sprawdzić przekaźnik - według instrukcji jest to pierwszy od prawej strony. Niestety okazało się, że nie jest to przekaźnik od klimy a raczej od jakiegoś sterowania komputera bo po wyciągnięciu auto nie zapaliło.
Gdzie teraz szukać przekaźnika od klimy?
A drugie pytanie czy jak jest mało czynnika w układzie to przypadkiem przy włączeniu dioda w przycisku nie powinna migać.?

Kiedyś miałem problem z klimatyzacją podobny i ja miałem przekaźnik od II biegu wentylatora uszkodzony

U mnie również pojawił się problem z klimatyzacją i chciałem sprawdzić przekaźnik - według instrukcji jest to pierwszy od prawej strony. Niestety okazało się, że nie jest to przekaźnik od klimy a raczej od jakiegoś sterowania komputera bo po wyciągnięciu auto nie zapaliło.
Gdzie teraz szukać przekaźnika od klimy?
A drugie pytanie czy jak jest mało czynnika w układzie to przypadkiem przy włączeniu dioda w przycisku nie powinna migać.?

U mnie przekaźnik klimatyzacji jest pod pozycją D czyli w innym miejscu niż mówi instrukcja. Tak, dioda miga gdy jest niski stan czynnika. U mnie nie miga tylko cały czas się swieci/

Kiedyś miałem problem z klimatyzacją podobny i ja miałem przekaźnik od II biegu wentylatora uszkodzony

Wentylator pomyslnie przechodzi test biegów w alfadiagu.

Proponuje sprawdzić sprężarkę na krótko, być może masz spieprzone elektro-sprzęgło

A czy była by to wina przekaźnika jak nawet nie włącza się wentylator w momencie załączenia klimy..?

Byłem jeszcze sprawdzić "na krótko" ten przekaźnik i chyba wszystko jest w porządku bo słychać takie charakterystyczne stuknięci sprzęgła. Zauważyłem, że jak wyciągnę i wsadzę spowrotem przekaźnik od klimy to na 2 sekundy po włożeniu jest uruchamiana i wyłącza się już na dobre. Ma ktoś pomysły gdzie zacząć szukanie.?

Ostatnia edycja:
A czy była by to wina przekaźnika jak nawet nie włącza się wentylator w momencie załączenia klimy..?

Byłem jeszcze sprawdzić "na krótko" ten przekaźnik i chyba wszystko jest w porządku bo słychać takie charakterystyczne stuknięci sprzęgła. Zauważyłem, że jak wyciągnę i wsadzę spowrotem przekaźnik od klimy to na 2 sekundy po włożeniu jest uruchamiana i wyłącza się już na dobre. Ma ktoś pomysły gdzie zacząć szukanie.?

Napisałem wcześniej że jeżeli będziesz miał przekaźnik II biegu do dupy to klima może nie działać.

Witam panowie dołączam się do tematu gdyż mam ten sam problem klima nie śmiga . Przekaźniki wyszystkie posprawdzałem są OK . Bezpieczniki też wszystkie posprawdzałem i są OK , dioda od klimy świeci cały czas . Podłączałem sprężarkę na krótko i działa, elektro-sprzęgło tyka . Z moich odserwacji wynika że przekaźnik włączający sprężarkę nie dostaje impulsu . Co może być przyczyną??
Dodam jeszcze że auto mam 2 tygodnie i kima nie działa od momentu kupna , dzisiaj sprawdzałem wszystko przy temp 17-18'C i obojętnie czy sprężarka była włączona na któtko czy nie temperatura powietrza lecącego z nawiewu była taka sama .(Nie czułem tego mroźnego powietrza jak to z klimy) Ratunku panowie lato idzie:D:D

Powiedzcie jeszcze jak jest z tą diodą, w każdym modelu i roczniku sygnalizuje niski poziom czynnika przez mruganie?

Witam , dzisiaj nastąpił mały przełom odnośnie klimy w mojej "niuni" mianowicie całkowity brak czynnika . Sprawdzałem na obu tych "wentylach" i ani pół psssssyku ... dodam jeszcze ze dioda od klimy świeci sobie w najlepsze mimo braku czynnika

Moje autko Alfa Romeo 156 SW 2001 r 1.9 jtd 115 km

Czyli mruganie diody przy braku czynnika to bajka lub występuje w pewnych modelach.

u mnie co nieco "psykło"
ale może jest za mało żeby czujnik pozwolił załączyć sprężarkę
teraz pytanie czy można w jakiś sposób oszukać czujnik ciśnienia - wiecie zasymulować że gaz jest w układzie..?

Dzisiaj u mnie sprężarka ruszyła!!
Sprzęgło agregatu załącza się na 30-60sek. po chwili dołącza się wentylator. Następnie oba na 30-60sek. oba stają i od nowa.

Mam wersje z klimatronikiem, wie ktoś czy to normalna praca, czy sprężarka podczas schładzania powinna pracować nonstop, aż do uzyskania zadanej temperatuty

Witam , dzisiaj nastąpił mały przełom odnośnie klimy w mojej "niuni" mianowicie całkowity brak czynnika . Sprawdzałem na obu tych "wentylach" i ani pół psssssyku ... dodam jeszcze ze dioda od klimy świeci sobie w najlepsze mimo braku czynnika

Moje autko Alfa Romeo 156 SW 2001 r 1.9 jtd 115 km
W mojej też cały czas pali się kontrolka a czynnika niema na 100% bo mam pęknięty przewód i cały czynnik spier..... więc agregat i wentylator też się nie uruchamia. jak dostanę przewodzik zmontuje wszystko, nabije układ i zobaczymy.

RafcioL27 daj znać co i jak bo kurcze już mi sie pomysły kończą co z tą klimą . Najbardziej mnie gryzie pytanie gdzie się podział czynnik z mojej klimy . Którędy mógł śmignąć , najpierw sprawdzę cały układ kompresorem na ciśnieniu 8 bar , jak nic niebędzie słychać to wypędzluje wszystkie rury wodą z mydłem i mam nadzieje że znajde ten wyciek . Nabicie klimy mam za free o ile złączna w renault jest taka sama(kumpel jest mechanikiem w servisie)

RafcioL27 daj znać co i jak bo kurcze już mi sie pomysły kończą co z tą klimą . Najbardziej mnie gryzie pytanie gdzie się podział czynnik z mojej klimy . Którędy mógł śmignąć , najpierw sprawdzę cały układ kompresorem na ciśnieniu 8 bar , jak nic niebędzie słychać to wypędzluje wszystkie rury wodą z mydłem i mam nadzieje że znajde ten wyciek . Nabicie klimy mam za free o ile złączna w renault jest taka sama(kumpel jest mechanikiem w servisie)
Nie polecam Ci pompować powietrza w instalacje, chodzi o to że w powietrzu jest wilgoć, a wilgoć to największy wróg w instalacji chłodniczej. Próby szczelności powinno się robić azotem. Z resztą 8 bar to za mało , na pracującym układzie na stronie tłocznej może być nawet 20bar. Podpowiem Ci, że zawsze wraz z czynnikiem chłodniczym ucieka niewielka ilość oleju z układu. Szukaj tłustych plam. Przyjżyj się skraplaczowi, czy nie jest uszkodzony mechanicznie.

Jak masz kumpla od klimy to poproś go żeby Ci dodał kontrastu do układu, nawt nie musi przecież nabijać do pełna klimy, pojeździsz z tydzień czasu na klimie i pojedziesz na sprawdzenie a pod ultrafioletem ładnie się wyciek powinien zaświecić jak oczywiście jest.

Amortyzatory
Powrót