Wlasnie pisze ci ze stara tulejke wyjmujesz i wkladasz w tę gume z zestawu naprawczego?
Zle mysle
Może i dobrze ale według mnie ta guma jest innego kształtu.Może się mylę.
moze i ja sie myle ale jak porownasz pompy do alfy 156 i fita to napewno uszczelki i gumki maja te same. Popka od fiata tez ma taka metalowa tulejka , jednak w zestawie naprawczym jest sama gumka. Wiec droga dedukcji mysle ze ta tulejeke sie przeklada , oczywiscie moge sie myslic ... jednak mam nadzieje ze nie
tak to, sciagnij ta gumke, kluczykiem popuszczacz a drugi pompuje sprzeglo. Tak zeby sam plyn polecial bez powietrza. Na poczatku prawdopodobnie bedziesz musial recznie pedalem spzregla jechac gora dol gora dol. Jak juz sam plyn bedzie ciekl, przytrzymac chwilke w desce na makasa pedal i smialo dokrecic odpowietrznik. Ja ta operacje ze trzy razy powtarzalem, zanim bylo ok.
Ostatnio edytowane przez Impuls ; 26-11-2010 o 14:06
Ja dorobiłem sobie ta tulejkę nową z metalu na tokarce i już tak śmigam ok 3 miesiące. Trzeba tylko dokładnie pomierzyć i od strony zawleczki zrobić wysoki kołnierzyk.
i nie skrzypi ci? moze lepiej juz z polipropylenu albo polietylenu.
ja mysle ze podejdzie pewnie jakas z zestawu naprawczego dedykowanego dla alfy/fiata, z tym ze najlepiej byloby sie udac z wlasna do sklepu i dobierac, pytanie tylko czy beda miec na stanie wiecej rodzajow.
a bardzo prosto, znalazlem w garazu tulejke z twardej gumy tylko ze byla duzo wieksza, zmiezylem srednice otworu w pompie i tak ja piescilem zeby osiagnoc taki wymira. przelozylem ta mala tulejke metalowa . za pomoca sruby wsisnelem ja w otwor pompy, skrecajac tulejka wcisnela sie na swoje miejsce . dalem podkladke ,zawleczka i jest gites, nie panietam ale srednica tej tulejki w pompie jest cos ok 17 -19 mm
DLA POTOMNYCH!!
Panowie szkoda $$ na wymianę pompy jeżeli wyleciała ta tulejka.
Montaż nowej z zestawu naprawczego banalnie prosty i zajmuje góra 30 minut.
1) wyciąć starą metalową tulejkę z zniszczonej gumowej.
2) wcisnąć nową gumową tulejkę w oczko do pompy sprzęgła (przyda się coś do "poślizgu")
3) wcisnąć metalową tulejkę w gumową
3) założyć na pedał sprzęgła
4) podkładka i spinka do zabezpieczenia
5) koniec
6) koszt zestawu 17 zł!!
Jakby co mam jedną wolną do odsprzedania
![]()