Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Zapowietrzone sprzęgło :(

M@rcin
    Gość

Domyślnie Zapowietrzone sprzęgło :(

Na wstępie chciałem sie przywitać Tak więc witam wszystkich Alfoholików
    Od pół roku posiadam Alfe Romeo 166 2.4 JTD z 2002, jak narazie bez większych problemów, ale niestety musiał się pojawić ten pierwszy. Otóż zanim ją kupiłem był regenerowany siłownik sprzęgła (tzn. wymieniane wszystkie uszczelnienia w nim) Ogólnie było OK, ale od nie dawna zauwazyłem że sprzęgło mi sie zapowietrza. Objawy są takie że po dłuższej przerwie w jeździe ( to znaczy po przestoju przez noc) po wciśnięciu pedału sprzęgła nie "odbija on" zostaje w podłodze. Po przypompowaniu nim troche ( 50 razy wcisnąc i wycisnąć ) sprzęgło wraca ale pedał jest czynny od połowy Pół jest bez użyteczne. Codziennie sprawedzam poziom płynu w zbiorniczku i szukam jakiś wycieków ale bez skutecznie. Wszystko suche i odziwo nic nie brakuje. Już nie mam sił. Odpowietrzanie pomaga tylko na 2, góra 3 dni
    Znajomy mechanik powiedział mi że to są objawy zużycia sprzęgła (!) Nic nie szarpie, biegi wchodzą lekko więc nie wydaje mi sie żeby to były objawy zużycia. Może ktoś z Was miał podobny przypadek ? Czekam na jakies podpowiedzi Chyba że Alfy tak mają?
    A drugie małe pytanko. Po ilu latach bądź po jakim przebiegu katalizator jest do wymiany?
    Pozdrawiam

Alfa166Nero
    Gość

Domyślnie Re: Zapowietrzone sprzęgło :(

U mnie sprzęgło chodzi normalnie, aczkolwiek ciężko w porównaniu z moim wcześniejszym Fordem Cougarem. Nie wiem czy tak ma być, czy to objaw zużycia czegoś. Biegi wchodzą gładko.
    Cytat Napisał M@rcin
    Po ilu latach bądź po jakim przebiegu katalizator jest do wymiany?
    Pozdrawiam
    Trudno to określić. Zależy od sposobu eksploatacji auta. Podjedź do jakiejś stacji kontroli pojazdów i niech ci sprawdzą spaliny. Jeśli mieścisz się w normach dla diesli to katalizator działa.

Remek
    Gość

Domyślnie

Ja mialem taki sam problem ze sprzeglem w mojej 145, u mnie skonczylo sie to wymiana pompy sprzegla i wysprzeglika po tym zabiegu wszystko dziala jak trzeba

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

W mojej alfie sprzęgło chodzi troszkę ciężko,ale nie sprawia to żadnych problemów,ono tak już działa fabrycznie, może ściągnijcie skrzynie biegów i tam może coś jest nie tak

Alfan
    Gość

Domyślnie

Nie ściągaj skrzyni!Mam podobny objaw , układ został odpowietrzony,żadnych wycieków,pedał sprzęgła w podłodze, nie wraca do normalnej pozycji, ja na razie jezdze ale czekam na część, wskazanie u mnie i u ciebie na 99% na pompę sprzegła.

M@rcin
    Gość

Domyślnie

hmmm.. dziękuje za odpowiedzi. Nie pozostaje mi nic jak zacząć wymieniać części Zaczne pewnie o siłownika, później jak nic nie pomoże to zobaczymy wysprzęglik. Dizęki

piotrek164
    Gość

Domyślnie

Po pierwsze primo

sprawdz cene nowego wysprzeglika chyba coś koło 90pln zaminnik

a i jescze sprawdz sprężyne ktura odciąga pedał sprzęgła położyć się na plecach na podłodze od strony kierowcy i dobrze pooglądać aaaa i tego spec elektryka od dzwonków gazowych co to mówi że sprzęgło to proponuje zmienić lub odrazu uśpić 9gramami ołowiu!!!!

stara teoria albo cewka albo wachacz

najlepiej odrazu wymienić dach a i tak zawsze kończy się awaria na spince od tapicerki za 10 gr..

M@rcin
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piotrek164
    Po pierwsze primo

sprawdz cene nowego wysprzeglika chyba coś koło 90pln zaminnik

a i jescze sprawdz sprężyne ktura odciąga pedał sprzęgła położyć się na plecach na podłodze od strony kierowcy i dobrze pooglądać aaaa i tego spec elektryka od dzwonków gazowych co to mówi że sprzęgło to proponuje zmienić lub odrazu uśpić 9gramami ołowiu!!!!

stara teoria albo cewka albo wachacz

najlepiej odrazu wymienić dach a i tak zawsze kończy się awaria na spince od tapicerki za 10 gr..
    Tak więc już zakupiłem nowy siłownik (pompe sprzęgła) za 150zł (zamiennik) oryginał Alfy to wydatek ok. 300zł, Spężyne juz sprawdziłęm i "na oko" jest w porządku
    A jesli chodzi o mechanika no to juz go zmieniłem... hihi

Alfan
    Gość

Domyślnie

No to życzę udanej wymianyJa właśnie wymieniłem pompę w piątek, koszt samej pompy ,oryginału -200 euro więc zazdroszczę Ci ceny bo roboty mechanikowi wcale, no chyba ,że w 166 jest więcej miejsca.
    Tak jak juz pisałem , po objawach i oględzinach normalny mechanik dojdzie co jest do wymiany.U mnie było jak mówił ale to mój przyjaciel.
    Pompa jak pompa, u mnie to wszystko plastik, po rozebraniu starej pompy okazało sie ,że pękła tylko sprężyna, gumki w srodku też już były mocno nadwyrężone.Teraz jest miodzio

M@rcin
    Gość

Domyślnie

No i po problemie Najśmieśniejsze że to nie przez pompe sprzęgła się zapowietrzało
    Rozszczelniony był jeden węzyk, na tyle że nic nie ciakło, a potrafiło się zapowietrzać. Wymieniłem węzyk i teraz chodzi sprzęgło jak marzenie Dzięki za pomoc i odpowiedzi!
    Na zdjęciu zaznaczyłem który to wężyk