Możesz przejechać 6500km spokojnie. Możesz też poszperać na forum, gdzie znajdziesz manual, jak samemu je wymienić.
Możesz przejechać 6500km spokojnie. Możesz też poszperać na forum, gdzie znajdziesz manual, jak samemu je wymienić.
Witam, czy to możliwe że 147 jtdm pali ładnie lato a mechanik twierdzi że spalone są 3 świece i przekaźnik (komplet ~700zł), jak w moim starym dizlu padł przekaźnik to nie dało się zapalić, bo on daje prąd na świece... więc jak zapala z 1 świecą i bez przekaźnika? przekaźnik około 380zł są jakieś zamienniki?
Ostatnio edytowane przez mikrobix ; 06-08-2012 o 15:36
Szukaj, szukaj, szukaj.... Sprawny JTD zapali przy - 5 st. C poniżej zera (o tym sie przekonałem), bez świec znaczy sie bez przekaźnikaTo juz nie era merca 190 że swiece były potrzebne do rozruchu. Poszukaj, a napewno znajdziesz dlaczego tak jest. Nawet ostatnio o tym pisałem.
Swoją drogą ciekawe jak twój mechanik zdiagnozował padniętą centralke (sterownik świec) - jeśli o tym oczywiscie mowa? Masz tam jakies błędy?
Przeczytałem temat od deski do deski i trochę narobiliście mi stracha z tą wymianą świec. Też mnie takowa wymiana czekała więc wczoraj podjąłem się wyzwania. W piątek przygotówka, popsikałem jakimś niemieckim preparatem penetrującym i w sobotę z rana wziąłem się za robotę. Z tym beznadziejnym dojściem to chyba tylko w 8V bo w 16V jest banalne, długa nasadka przedłużka bez żadnego przegubu. Świece wykręciłem bez problemu zepsutą grzechotką![]()
Ja też naczytałem się dużo i też stracha miałem mimo to postanowiłem je wymienić sam było na prawdę ciężko bez odpowiedniego klucza nie da rady ale udało się i kontrolka zgasła chociaż z paleniem niema szału
Witam
Podlaczam sie pod temat prosze.
Swiece zarowe w GT 2004 1.9JTD (czyli chyba CF3?) 150ps:
-jakie swiece zalozyc/byly montowane w tym silniku (Beru czy Bosch Duraterm czy co?)
-pojawil mi sie 'Error Glow Plug' - czy moge na tym pojezdzic jakis czas (i jak dlugo) ?
-przy wymianie czy musze wymienic tylko ta przepalona czy wszystkie odrazu ?
-czy wymiana tych swiec w tym motorze jest skomplikowana czy latwo to idzie
Pytam sie bo nie chce zeby mechanik mnie naciagal jak pojade. Dzieki wielkie.
pozdrawiam wszystkich kochajacych motoryzcja (czyli Alfy![]()
)
Łatwa, możesz wymieniać pojedyńcze szt., oryginał z Beru.
Napisane z komóreczki!
jaboleq, dzieki za odpowiedz - szybko i do celu
Dopiero mi sie to zapalilo - czy moge z tym jezdzic jakis czas (i jak dlugo? mysle ze max pol roku, wiecej bym nie chcial jezdzic) czy nie bo to prawda ze przepalona swieca zarowa tak zostawiona moze sie zapiec i potem jej moze nie udac sie odkrecic i trzeba bedzie zdejmowac glowice?
dzieki max
Wymieniaj kiedy chcesz. Pytanie czy lubisz mieć problemy z autem? Jak ząb boli to idziesz do dentysty jak najszybciej czy pół roku tabletki wcinasz?
Napisane z komóreczki!