• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Lejące wtryski jak rozpoznać?

• Autor wątku Autor wątku viruskill
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

viruskill

Guest
Witam zdarzyło mi się ostatnio stukanie w silniku (wtrysku) po zalaniu środka czyszczącego i ujechaniu ok 10 km stukanie ustało łącznie z dymieniem. I teraz takie pytanie jak rozpoznać lejące wtryski? Mam też dziwne odczucie że alfa już tak nie ciągnie mocno, ale pojawił się też świst turbo. Po dojechaniu do domu podpiąłem komputer lecz nie wykazał żadnego błędu. Sprawdzę dziś wtryski na przelew.

poszukaj na zrób to sam, jest temat jak to sprawdzić przy pomocy strzykawek.

Opis z zrób to sam zdecydowanie pozwala stwierdzic, który wtrysk jest zapieczony (właśnie w strzykawce podłączonej do takiego zbiera się więcej paliwa niż w dobrym).

Witam zdarzyło mi się ostatnio stukanie w silniku (wtrysku) po zalaniu środka czyszczącego i ujechaniu ok 10 km stukanie ustało łącznie z dymieniem. I teraz takie pytanie jak rozpoznać lejące wtryski? Mam też dziwne odczucie że alfa już tak nie ciągnie mocno, ale pojawił się też świst turbo. Po dojechaniu do domu podpiąłem komputer lecz nie wykazał żadnego błędu. Sprawdzę dziś wtryski na przelew.

nie bardzo rozumiem jak wtryskiwacz może stukać.Możesz to bliżej opisać?

Próba przelewowa, w nowszych sterownikach korekcja wtrysku wg diagnozy aktywnej.
Pozdro

Próba przelewowa, w nowszych sterownikach korekcja wtrysku wg diagnozy aktywnej.
Pozdro

a wiesz może jakie wartości są dopuszczalne?Kolega ma starszy typ silnika także najlepiej je wyciągnąć i sprawdzić na stanowisku,a wykręcić je to dużo roboty niema

a wiesz może jakie wartości są dopuszczalne?Kolega ma starszy typ silnika także najlepiej je wyciągnąć i sprawdzić na stanowisku,a wykręcić je to dużo roboty niema

Widziałem że to CF2 - tam nawet nie koduje się wtrysków także grupy selekcyjne (IMA) nie są tak istotne jak np w edc16. Wtrysków nie trzeba wyciągać do prostej próby przelewowej - wystarczą menzurki i test na biegu jałowym. Przy takiej próbie nie są tak istotne wartości w jednostce czasu co różnice w przelewach na poszczególnych garkach. Korekcje zależą od wtrysków/auta itd.

Pozdro

Widziałem że to CF2 - tam nawet nie koduje się wtrysków także grupy selekcyjne (IMA) nie są tak istotne jak np w edc16. Wtrysków nie trzeba wyciągać do prostej próby przelewowej - wystarczą menzurki i test na biegu jałowym. Przy takiej próbie nie są tak istotne wartości w jednostce czasu co różnice w przelewach na poszczególnych garkach. Korekcje zależą od wtrysków/auta itd.

Pozdro

A nie orientujesz się jakie powinny być dla mojego silnika?Kiedyś mechanik mówił mi że jeżeli jest poniżej -4 to wtrysk do wymiany.Pytam bo u mnie 3 wtryski wahają się koło zera(-04 do 0.4)a jeden +1.7 a po odpaleniu zimnego nawet ponad 2.Czy coś z nim jest nie tak?

Ostatnia edycja:
nie bardzo rozumiem jak wtryskiwacz może stukać.Możesz to bliżej opisać?

Nie wtryskiwacz stuka, nie słyszałeś nigdy jak pracuje diesle gdy na jednym cylindrze wtrysk leje? Słychać metaliczny stukot jakby jedna korba z silnika miała wypaść ;]

Nie wtryskiwacz stuka, nie słyszałeś nigdy jak pracuje diesle gdy na jednym cylindrze wtrysk leje? Słychać metaliczny stukot jakby jedna korba z silnika miała wypaść ;]

Niekoniecznie stukający może oznaczać lanie - może być po prostu uszkodzony el. elektryczny. Także CR mocno przelany (czas otwarcia wtrysku) chodzi głośno co powoduje śmierć wtrysków i bardzo duze egt.
Pozdro

---------- Post dodany o godzinie 22:19 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:17 ----------

A nie orientujesz się jakie powinny być dla mojego silnika?Kiedyś mechanik mówił mi że jeżeli jest poniżej -4 to wtrysk do wymiany.Pytam bo u mnie 3 wtryski wahają się koło zera(-04 do 0.4)a jeden +1.7 a po odpaleniu zimnego nawet ponad 2.Czy coś z nim jest nie tak?

Wtryski sprawdzaj na ciepłym motorze. 16tka ma właśnie ok -4/4 do prawidłowego stanu, powyzej tego złom.

popraw mnie jeżeli źle myślę -4 to lejący wtrysk,a +4 to zapieczony czyli podaje mało paliwa?

Tak dokładnie stuka lejący wtrysk i będę sprawdzał na przelewach. Dzwoniłem do serwisu Bosch powiedziano mi jak teraz cicho pracuje wtrysk przejdzie test prawidłowo jedynie rozebranie na części pierwsze i oglądanie pod mikroskopem. A jak podepnę komputer na jakie wartości mam zwracać uwagę ? dodam że już przejechałem 350 km i nic nie stuka nie dymi. A i dodam że powiedział mi pracownik bosch że czasem się zdarza powieszenie wtrysku przez np drobinę jakąś w paliwie ale ciężko żeby ona porysowała końcówkę lub uszkodziła trwale wtrysk.

Odgrzeję kotleta .
Dokładnie podobny problem mam w punto 1.3 multijet. Szczególnie na zimnym silniku występuje metaliczny regularny stuk, który czasem zanika po rozgrzaniu silnika. Podejrzewam wtryskiwacze, tym bardziej, że występują różnice pomiędzy nimi, zmierzone w programie FIATECUSCAN(inj.quantity correction cyl):
1.cyl 0.697mm3/l
2.cyl - 0.190mm3/l
3.cyl - 0.278mm3/l
4.cyl - 0.231mm3/l
Czy te różnice oznaczają, że pierwszy wtryskiwacz nie działa prawidłowo? NIe jest on czasem wtryskiwaczem sterującym i stąd ta różnica? NIe znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie w necie, może ktoś swoje jtd/multijet podpinał do kompa i wie jak to powinno wyglądać prawidłowo. Co prawda to fiat, ale w alfie też był ten silnik..;)
Pozdrawiam i dziękuję.

nie zakładając nowego tematu

wykonałem próbę przelewową:
czas obserwacji ok 15min
silnik rozgrzany
zebrało się:
1 224ml
2 132ml
3 143ml
4 155ml

więc tylko nr1 odstaje, ale jeszcze do wymiany się nie kwalifikuje. Natomiast MES nie pokazuje korekty:
Bez tytułu1.jpg

co o tym sądzicie?

wykonałem próbę przelewową:
czas obserwacji ok 15min
silnik rozgrzany
zebrało się:
1 224ml
2 132ml
3 143ml
4 155ml

więc tylko nr1 odstaje, ale jeszcze do wymiany się nie kwalifikuje
Wszyscy wszem i wobec mówią, że różnica może być max 30% więc mam wątpliwości czy nie kwalifikuje się już pierwszy do wymiany.

Ostatnia edycja:
dziękuję za odpowiedź :)

na razie spalanie jest ok, żadne błędy nie wyskakują, więc niech sibie siedzi. Za jakiś czas go spr. ponownie i jak będzie gorzej, to wymienie :)

Dziś postanowiłem, że przetestuję preparat liqu moly nr 2666. Skoro 1 wtrysk oddaje za dużo na przelew, może uda się do udrożnić bez demontażu.
http://www.youtube.com/watch?v=LsG0ifk-wy8

Zrobię swój manuala przy okazji i wykonam kolejną próbę przelewową, żeby spr. czy coś to dało :)

Mylisz się ale nie do końca.
Mi z kolei na próbie przelewowej pokazało po 3-4ml na każdy wtrysk po 4 minutach pracy czyli powinny chodzić jak złoto a one waliły jak młotem o kowadło...
Dziś dostałem wstępną ekspertyzę - 2 wtryski końcówki zajechane 2 może do uratowania.
Próba przelewowa nie jest jednoznaczna.

Opis z zrób to sam zdecydowanie pozwala stwierdzic, który wtrysk jest zapieczony (właśnie w strzykawce podłączonej do takiego zbiera się więcej paliwa niż w dobrym).

Ja również mam prawdopodobnie problem z wtryskiwaczami, najpewniejsze rozwiązanie to wyjęcie i wysłanie do sprawdzenia i wtedy podadzą kosztorys, u mnie teraz ustabilizowało się stukanie i po prostu chodzi twardo i głośno, po zamknięciu maski jakby tłumik puszczał :) wcześniej były nieregularne stuki tak jak kolega wyżej napisał jak młotem w kowadło :) Teraz zbieram flote na wtryski bo jeżeli wszystkie padły to będzie nie miło :(
Ja miałem takie wyniki po 4 min:
1 cyl.- 56 ml
2 cyl.- 34 ml
3 cyl.- 44 ml
4 cyl.- 34 ml
5 cyl.- 40 ml

Amortyzatory
Powrót