Hej
Zamierzam kupić opony 215/45 na felgi 17", ale w świadectwie homologacji dla takiego rozmiaru podany jest indeks prędkości ZR bez indeksu nośności. Jaki trzeba dobrać? (będę też wdzięczny za podanie źródła)
Hej
Zamierzam kupić opony 215/45 na felgi 17", ale w świadectwie homologacji dla takiego rozmiaru podany jest indeks prędkości ZR bez indeksu nośności. Jaki trzeba dobrać? (będę też wdzięczny za podanie źródła)
Ostatnio edytowane przez beeboyz ; 18-04-2010 o 15:02 Powód: po sprawdzeniu na kalkulatorze pytanie dotyczy jednak tylko rozmiaru 215
ja mam u siebie 215/45 R17" i powiem tak opony nisko profilowe są trochę inaczej skonstruowane i nie potrzebują indeksu nośności bo jak masz opony do 300km/h to do tira ich nie założysz a auta sportowe też nie ważą po kilkanaście ton więc nie masz się czym przejmować tylko wybrać oponki i kupić to moje zdanie
za http://www.felgi-opony.com/Warto_wie..._,1,87,40.htmlW przypadku opon nie zawierających oznaczeń nośności, np. klasy ZR, należy zasięgnąć konsultacji producenta opon.
musisz poprostu sprawdzic dokladnie nainternecie jaka nosnoscma konkretny model oponki w tym rozmiarze i po sprawie
Ostatnio edytowane przez dbh ; 22-04-2010 o 08:22
Z powodów osobistych i światopoglądowych odmawiam składania zeznań.
PILKA NOZNA DLA KIBOLI !!!
ZR to nie za mało, ale jak sam zauważyłeś, nie każda opona w tym rozmiarze jest ZR, a przy indeksach W, V czy Y podany jest indeks nośności.
---------- Post dodany o godzinie 20:02 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:58 ----------
No tak, tylko jaki indeks nośności potrzebuję do 156 dla 215/45 r17?
Weź sobie rozsądnie z indeksem nośności 86-88. Jak masz zawieszenie sport to możesz poszaleć do 92.
nie mam przy sobie dowodu rejestracyjnego i na szybko w wikipedii znalazlem ze dopuszczalna masa calkowita AR 156 to 1930kg. zaokraglijmy to do 2t.
samochod ma 4 kola wiec mase dzielimy na 4 co daje nam teoretycznie 500kg nacisku na jedno kolo.
jak kupisz sobei oponki ktorych indeks nosnosci odpowiada wartosci 90 tzn 600kg bedzie wystarczajaco.
a tak mowiac najprosciej raczej kazda opona w rozmiarze 215/45/17 ZR bedzie miala wystarczajaco duza nosnosc zebys mogl smigac swoja 156
Może będziesz bardziej dociekliwy i rozwikłasz te zależności miedyz oznaczeniami, ja się poddałem![]()
Niedawno miałem te same wątpliwości i ponieważ nie znalazłem żadnych wiarygodnych informacji wybierałem tylko spośród ZR (a i tak miałem dylemat).
Najbardziej wiarygodne - z dość dużej hurtowni opon handlopex brzmiały - "ZR nie można zastąpić Y, W czy innymi indexami prędkości, jak jest ZR w homologacji/instrukcji to ma być ZR i kropka, nie ma co kombinować" ; najmniej wiarygodne - z małego zakładu wulkanizacji - "ZR to stare oznaczenie, już nie stosowane, wystarczy Y (hmm to czemu ZR występuje w instrukcji równolegle na jednej stronie z oznaczeniami jednoliterowymi???) ).
Nie kazdy model opony z tym oznaczeniem znalazłem, owszem, ale z tych które występują i tak spory wybór jest.
Lepiej sprawdzać bezpośrednio w materiałach producentów, bo w spisach opon w sklepach czasem nie wszystkie oznaczenia podają.
Na pewno w tych rozmiarach Pierelli P Zero Nero mają ZR, na pewno Vredestein Ultrac Cento, GY któryś model (coś z asymetric w nazwie) , Dunlop SP Maxx , Fulda chyba karat exelero czy jakoś tak, jest z czego wybierać.
kolego oto co znalazlem poprzez www.google.pl
napisz tutaj jakie to gumy chcesz kupic i sie wszystko wyjasnidla wszystkich ZR bez indeksów lub z indeksami w nawiasie - prędkość maksymalna i możliwa nośność podana jest w dokumencie homologacyjnym.
Świadectwo homologacji podaje dla kół 15 i 16 od 88 do 91, więc raczej nie 86...
---------- Post dodany o godzinie 00:07 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie Wczoraj 23:51 ----------
No właśnie to ZR to jakieś dziwne jest, bo na stronach producentów udało mi się znaleźć takie kwiatki:
Continental ContiSportContact3 215/45 R17 87V
Continental ContiSportContact3 215/45 R17 87W
Continental ContiSportContact3 215/45 ZR17 91W
Pirelli P Zero Nero 215/45ZR17 87W
Pirelli P Zero Nero 215/45ZR17 91Y
Czyli jeden rozmiar potrafi być jako ZR i nie-ZR, a do tego przy ZR może być podany indeks prędkości i nośności, no i mogą być wersje z różnymi tymi indeksami :] Conti jeszcze w innym PDFie pisze "ZR Tires have no official service description. Please contact customer service for questions concerning load and speed capabilities."
Ja się na dziś poddaje...