Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: 215/45 lub 225/45 - jaki indeks nośności?

beeboyz
    Gość

Domyślnie 215/45 lub 225/45 - jaki indeks nośności?

Hej

Zamierzam kupić opony 215/45 na felgi 17", ale w świadectwie homologacji dla takiego rozmiaru podany jest indeks prędkości ZR bez indeksu nośności. Jaki trzeba dobrać? (będę też wdzięczny za podanie źródła)
    Ostatnio edytowane przez beeboyz ; 18-04-2010 o 15:02 Powód: po sprawdzeniu na kalkulatorze pytanie dotyczy jednak tylko rozmiaru 215

Użytkownik Romeo Avatar michal87tg
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm

Domyślnie

ja mam u siebie 215/45 R17" i powiem tak opony nisko profilowe są trochę inaczej skonstruowane i nie potrzebują indeksu nośności bo jak masz opony do 300km/h to do tira ich nie założysz a auta sportowe też nie ważą po kilkanaście ton więc nie masz się czym przejmować tylko wybrać oponki i kupić to moje zdanie

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał beeboyz Zobacz post
    Hej

Zamierzam kupić opony 215/45 na felgi 17", ale w świadectwie homologacji dla takiego rozmiaru podany jest indeks prędkości ZR bez indeksu nośności. Jaki trzeba dobrać? (będę też wdzięczny za podanie źródła)
    A samo ZR to za mało ? - ja szukałem takich właśnie, wbrew pozorom nie każdy model 215/45/17 ma oznaczenie ZR.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    AR 156 1,8 TS 2001; Croma 1,9 16V 2005

Domyślnie

W przypadku opon nie zawierających oznaczeń nośności, np. klasy ZR, należy zasięgnąć konsultacji producenta opon.
    za http://www.felgi-opony.com/Warto_wie..._,1,87,40.html

musisz poprostu sprawdzic dokladnie nainternecie jaka nosnoscma konkretny model oponki w tym rozmiarze i po sprawie
    Ostatnio edytowane przez dbh ; 22-04-2010 o 08:22
    Z powodów osobistych i światopoglądowych odmawiam składania zeznań.

PILKA NOZNA DLA KIBOLI !!!

beeboyz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    A samo ZR to za mało ? - ja szukałem takich właśnie, wbrew pozorom nie każdy model 215/45/17 ma oznaczenie ZR.
    ZR to nie za mało, ale jak sam zauważyłeś, nie każda opona w tym rozmiarze jest ZR, a przy indeksach W, V czy Y podany jest indeks nośności.

---------- Post dodany o godzinie 20:02 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:58 ----------

Cytat Napisał dbh Zobacz post
    musisz poprostu sprawdzic dokladnie nainternecie jaka nosnoscma konkretny model oponki w tym rozmiarze i po sprawie
    No tak, tylko jaki indeks nośności potrzebuję do 156 dla 215/45 r17?

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Weź sobie rozsądnie z indeksem nośności 86-88. Jak masz zawieszenie sport to możesz poszaleć do 92.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Dębica
    Auto

Domyślnie

nie mam przy sobie dowodu rejestracyjnego i na szybko w wikipedii znalazlem ze dopuszczalna masa calkowita AR 156 to 1930kg. zaokraglijmy to do 2t.

samochod ma 4 kola wiec mase dzielimy na 4 co daje nam teoretycznie 500kg nacisku na jedno kolo.

jak kupisz sobei oponki ktorych indeks nosnosci odpowiada wartosci 90 tzn 600kg bedzie wystarczajaco.

a tak mowiac najprosciej raczej kazda opona w rozmiarze 215/45/17 ZR bedzie miala wystarczajaco duza nosnosc zebys mogl smigac swoja 156

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

ZR to nie za mało, ale jak sam zauważyłeś, nie każda opona w tym rozmiarze jest ZR, a przy indeksach W, V czy Y podany jest indeks nośności.

---------- Post dodany o godzinie 20:02 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:58 ----------

Może będziesz bardziej dociekliwy i rozwikłasz te zależności miedyz oznaczeniami, ja się poddałem

Niedawno miałem te same wątpliwości i ponieważ nie znalazłem żadnych wiarygodnych informacji wybierałem tylko spośród ZR (a i tak miałem dylemat).

Najbardziej wiarygodne - z dość dużej hurtowni opon handlopex brzmiały - "ZR nie można zastąpić Y, W czy innymi indexami prędkości, jak jest ZR w homologacji/instrukcji to ma być ZR i kropka, nie ma co kombinować" ; najmniej wiarygodne - z małego zakładu wulkanizacji - "ZR to stare oznaczenie, już nie stosowane, wystarczy Y (hmm to czemu ZR występuje w instrukcji równolegle na jednej stronie z oznaczeniami jednoliterowymi???) ).

Nie kazdy model opony z tym oznaczeniem znalazłem, owszem, ale z tych które występują i tak spory wybór jest.
    Lepiej sprawdzać bezpośrednio w materiałach producentów, bo w spisach opon w sklepach czasem nie wszystkie oznaczenia podają.
    Na pewno w tych rozmiarach Pierelli P Zero Nero mają ZR, na pewno Vredestein Ultrac Cento, GY któryś model (coś z asymetric w nazwie) , Dunlop SP Maxx , Fulda chyba karat exelero czy jakoś tak, jest z czego wybierać.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Dębica
    Auto

Domyślnie

kolego oto co znalazlem poprzez www.google.pl

dla wszystkich ZR bez indeksów lub z indeksami w nawiasie - prędkość maksymalna i możliwa nośność podana jest w dokumencie homologacyjnym.
    napisz tutaj jakie to gumy chcesz kupic i sie wszystko wyjasni

beeboyz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    Weź sobie rozsądnie z indeksem nośności 86-88. Jak masz zawieszenie sport to możesz poszaleć do 92.
    Świadectwo homologacji podaje dla kół 15 i 16 od 88 do 91, więc raczej nie 86...

---------- Post dodany o godzinie 00:07 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie Wczoraj 23:51 ----------

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Może będziesz bardziej dociekliwy i rozwikłasz te zależności miedyz oznaczeniami, ja się poddałem

Niedawno miałem te same wątpliwości i ponieważ nie znalazłem żadnych wiarygodnych informacji wybierałem tylko spośród ZR (a i tak miałem dylemat).

Najbardziej wiarygodne - z dość dużej hurtowni opon handlopex brzmiały - "ZR nie można zastąpić Y, W czy innymi indexami prędkości, jak jest ZR w homologacji/instrukcji to ma być ZR i kropka, nie ma co kombinować" ; najmniej wiarygodne - z małego zakładu wulkanizacji - "ZR to stare oznaczenie, już nie stosowane, wystarczy Y (hmm to czemu ZR występuje w instrukcji równolegle na jednej stronie z oznaczeniami jednoliterowymi???) ).
    No właśnie to ZR to jakieś dziwne jest, bo na stronach producentów udało mi się znaleźć takie kwiatki:

Continental ContiSportContact3 215/45 R17 87V
    Continental ContiSportContact3 215/45 R17 87W
    Continental ContiSportContact3 215/45 ZR17 91W
    Pirelli P Zero Nero 215/45ZR17 87W
    Pirelli P Zero Nero 215/45ZR17 91Y

Czyli jeden rozmiar potrafi być jako ZR i nie-ZR, a do tego przy ZR może być podany indeks prędkości i nośności, no i mogą być wersje z różnymi tymi indeksami :] Conti jeszcze w innym PDFie pisze "ZR Tires have no official service description. Please contact customer service for questions concerning load and speed capabilities."

Ja się na dziś poddaje...