Remont silnika Twin Spark 2.0

• Autor wątku Autor wątku dave
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dave

Guest
Witajcie!
Przed chwilą spod mojego domostwa odjechał mechanik i stwierdził że w mojej Alfie padła panewka, ocenił że koszty mogą wahać się w przedziale od 3,500 do 4,000 złotych suma wydaje mi się trochę przesadzona i teraz moje pytanie, czy ktoś z Was już borykał się z tym problemem ? jakie były koszty napraw?

są dwa główne powody ceny remontu ts'a. pierwszy: za ile znajdziesz dobry wał. a z tym do ts'a bardzo trudno. jak znajdziesz za 1000 zł to mozesz być zadowolony. drugi: za ile dobry mechanik ci to porzadnie poskłada. do tego dochodzą pozostałe "pierdoły": panewki, uszczelka pod głowicę, nowe paski (lub cały rozrząd w zależności od jego przebiegu), olej i jeszcze parę innych. nie zdziwiłbym się jak po rozebraniu silnika okaże się jeszcze że parę rzeczy jest do wymiany, bo przecież nie bedziesz montował rzeczy, które się zużyły. U mnie wyszło ok 3000 tys. i to bez pozostałych pierdół, ponieważ mój silniczek miał tylko 133 tys. wiec był w super stanie. za wał dałem 1200 zł. wcześniej kupiłem "sprawny" cały dół silnika (samego wału nie było), ale jak się okazało wał był zatarty, więc trzeba było anulować transakcję.

a paski dlaczego trzeba wymieniać? a szlifu wału nie da się zrobić ?

a paski dlaczego trzeba wymieniać? a szlifu wału nie da się zrobić ?

ktoś żartobliwie kiedyś napisał: "pasek do guma, a założyłbyś drugi raz tą samą gumę :)" A na poważnie: co do pasków to jak poszukasz na forum to dojdziesz do wniosku, że taniej będzie wymienić na nowy niż później naprawiać silnik. A co do wału to forum nie jest zgodne: ale podobno wał w TS jest azotowany i się nie nadaje do szlifu. A po drugie to np ja mam uraz do robienia takich rzeczy. wole używke w dobrym stanie (orginalną) niż coś szlifowane, poprawiane. u mnie szlif wału był robiony RAZ... przez panewki. i to był pierwszy i ostatni szlif:)

Powiedzmy że jestem amatorskim mechanikiem, ale bardzo kumatym. W garażu mam kanał, oraz potrzebne narzędzia. Myślicie że dałbym rady naprawić sobie to wszystko sam? nie mam pojęcia jaki poziom trudności co do tych silników(TS). Mam doświadczenie ale w silnikach forda, nie wiem jak to się przełoży na twinsparka.

Ostatnia edycja:
ktoś żartobliwie kiedyś napisał: "pasek do guma, a założyłbyś drugi raz tą samą gumę :)" A na poważnie: co do pasków to jak poszukasz na forum to dojdziesz do wniosku, że taniej będzie wymienić na nowy niż później naprawiać silnik. A co do wału to forum nie jest zgodne: ale podobno wał w TS jest azotowany i się nie nadaje do szlifu. A po drugie to np ja mam uraz do robienia takich rzeczy. wole używke w dobrym stanie (orginalną) niż coś szlifowane, poprawiane. u mnie szlif wału był robiony RAZ... przez panewki. i to był pierwszy i ostatni szlif:)

Z tego co tu czytałem to chyba 2.5 V6 ma tylko azotowany.

Skoro tak to akurat tego towaru nie zabraknie na allegro - ts'owych wałów do szlifu. Bo jak napisałem sprawny to zarypiaszczy deficyt.

to już sam nie wiem. szlif czy dobry używany, ps. ile kosztuje przeciętnie szlif wału ? jeżeli wał będzie po szlifie to panewki muszę kupić na "pierwszy szlif" czy nominalne, bo nie wiem.

Ostatnia edycja:
Szlif robi się pod konkretne panewki, a cxzy to bedzie 1 czy drugi szlif to stwierdzi szlifierz po pomiarach. Zazwyczaj warsztat który szlifuje dobiera panewki - tak jest najlepiej. Koszt szlifu w zależnosci od miejsca 150-300zł

Powiedzmy że jestem amatorskim mechanikiem, ale bardzo kumatym. W garażu mam tunel, oraz kilka zestawy narzędzi. Myślicie że dałbym rady naprawić sobie to wszystko sam? nie mam pojęcia jaki poziom trudności co do tych silników(TS). Mam doświadczenie ale w silnikach forda, nie wiem jak to się przełoży na twinsparka.

Jak jesteś kumaty i robiłeś forda to zrobisz i alfę. Musisz tylo umieć i mieć czym ustawić rozrząd. No i nie wolno zapominać o odpowiednim dokręceniu śruby koła napędu rozrządu wału korbowego.

Szlif robi się pod konkretne panewki, a cxzy to bedzie 1 czy drugi szlif to stwierdzi szlifierz po pomiarach. Zazwyczaj warsztat który szlifuje dobiera panewki - tak jest najlepiej. Koszt szlifu w zależnosci od miejsca 150-300zł

Dokładnie, wszystko ma zrobić szlifierz, niestety dostępne na rynku panewki niezbyt trzymają wymiary, i jak ma być dobrze to wszytko musi być pasowane indywidualnie pod panewki, i potem lepiej nie pomieszać co z czym szlifierz spasował ;]

- podczas dokręcania tego koła wałka rozżądu musi być odpowiednie narzędzie do blokowania koła i klucz dynamometryczny, moment dokręcania to ponad 100 Nm.

- podczas dokręcania tego koła wałka rozżądu musi być odpowiednie narzędzie do blokowania koła i klucz dynamometryczny, moment dokręcania to ponad 100 Nm.

wydaje mi się bubu że pomyliły ci się koła. jesli dobrze rozumiem do SG0240 pisał o kole na wale korbowym a tam moment jest 340-378 Nm no i lewy gwint.

jeśli źle coś napisałem to mnie poprawcie

pozdrawiam

Kolega ziomster ma rację - właśnie o tę śrubę mi chodziło - to jest najmocniej przykręcona śruba w całym samochodzie. Do jej dokręcenia powinno się używać klucza udarowego.

A powiedzcie mi jeszcze... Trzeba ściągać głowice silnika aby naprawić wał i panewki ? czy wystarczy że tylko dół rozbiorę ?

Amortyzatory
Powrót