• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana uszczelniaczy zaworowych

Cossi86

Nowy
Auto
Alfa Romeo 3.0 v6 SPORTRONIC
Czy w AR156 2.0 TS jest możliwość wymiany uszczelniaczy zaworowych,
bez ściągania głowicy ?
Chciał bym je zmienić przy okazji wymiany rozrządu.

Jeśli jest taka możliwosć to może macie jakieś namiary na mechanika, który by sie tego podjął.

Pozdrawiam:
Cossi86

Jest, tylko sprytny mechanik potrzebny, najlepiej z przystawka "do pompowania" cylindra. Robi się to w ten sposób że zdejmujesz wałki rozrządu, przez gniazdo świeci kompresorem pompujesz cylinder wtedy zdejmujesz zabezpieczenia trzonka zaworu, talerzyki, sprężynki zaworowe no i zmieniasz uszczelniacz. Ewentualnie można na partyzanta podpierać zawory tłokiem aby nie chowały się w komorę spalania ale nie polecam.

Ewentualnie można na partyzanta podpierać zawory tłokiem aby nie chowały się w komorę spalania ale nie polecam.

Ja myślę, że to jednak mogłoby zdać egzamin. Co prawda nie jest zgodne ze sztuką, ale za to o ile mniej roboty. A zawory nie siedzą zbyt mocno w łupinkach więc raczej nie powinno się nic stać przy takiej metodzie. Pytanie tylko, czy tłoki są dostatecznie blisko, żeby wystarczyło na ugięcie sprężyn.
Kiedyś ktoś napisał, że zrobił to bez wyjmowania głowicy, ale przez otwór świecy podkładał jakiś zakrzywiony pręt.

Ostatnia edycja:
trochę odświeżę
w związku że mam już drugą głowicę i ją powoli sobie pieszczę mam pytanie czy możecie mi polecić jakie i skąd kupić prowadnice zaworowe, uszczelniacze zaworowe i zawory ssące? na alledrogo nic nie znalazłem a ktoś jakieś kiedyś gdzieś kupował ale nie mogę tego wątku znaleźć.
dane
Alfa 156 1.8 2000
vin zar93200001144246

Amortyzatory
Powrót