Tłoczki hamulcowe tył

• Autor wątku Autor wątku Pa1n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pa1n

Guest
Jako że dziś zacząłem się bawić z linkami ręcznego, zdemontowałem je i przesmarowałem płynem hamulcowym coby lżej chodziły, przy montażu już nie było tak wesoło.
Linka popuszczona przy dźwigni hamulca, wajcha przy zacisku naciągnięta i dalej nie mogę założyć linki w jarzmo przy zacisku(oczywiście już drugiej linki pierwsza zakłada się bez problemu).

Przyjrzałem się zaciskowi i widzę że przy wciskaniu hamulca tłoczek nie odbija, tarcza kręci się z oporem.
Gumka przy tłoczku poszarpana. Diagnoza zatarty tłoczek.
Usunąłem pozostałości osłony gumowej zalałem obficie płynem hamulcowym i nadal mam problemy z wkręceniem go(naciskam i wkręcam).

Pytanie:
-czy tłoczek mógł się tak zapiec że nie da się go uruchomić?
-czy tą gumową osłonkę można dokupić gdzieś poza ASO?

mógł się zapiec ,
kup zestaw naprawczy , rozbierz i wymień wszystkie uszczelki\osłony w zacisku , ja rok temu kupowałem taki zestaw - ok 30pln (w zwykłym sklepie motoryzacyjnym , firmy ATE) , też miałem tą osłonę tłoczka uszkodzoną ale przy okazji wymieniłem wszystkie uszczelki w zacisku

No póki co mam problem z kręceniem tłoczkiem zalałem go i jutro popróbuje.
A gdybym chciał go wyciągnąć to on przykręcony jest tą śrubą z tyłu czy po prostu wykręcać go aż wyjdzie?

Powoli naciskaj pedał hamulca i sam wyskoczy.Trzeba podstawić naczynie pod zacisk na wypływający płyn hamulcowy.Najlepiej natychmiast po wyjęciu tłoczka zacisnąć gumowy przewód hamulcowy.Po zakończonej naprawie odpowietrzasz tylko ten rozbierany zacisk.

Ok zrobiłem wkońcu:
-na żadnej stronie nie było gumy ochraniającej tłoczek(poprzedni właściciel niestety nie dbał o auto:(), tłoczek bardzo ciężko pracował i miał minimalny ruch
-cena kompletu uszczelnień tłoczka na jedno koło to 20zł w sklepie motoryzacyjnym(na przód kosztują 13zł)
-tłoczek wyciągnąłem naciskając dzwigienkę gdzie zaczepiona jest linka ręcznego(wcześniej się długo moczył w płynie hamulcowym)
-po wyczyszczeniu, przesmarowaniu a następnie złożeniu wszystkiego na nowych uszczelnieniach tłoczek wkręca się ręką
-w efekcie pedał hamulca mam teraz o wiele miększy i nic z tyłu już nie popiskuje:) do tego przesmarowałem sobie linkę ręcznego i myślę że do zimy bez jej wymiany spokojnie pośmigam(wcześniej chodziła bardzo ciężko)

A jeszcze na koniec jedno pytanie, tarcze mają grubość ok 6,5mm opłaca się przetaczać czy powoli myśleć o nowych?

Ostatnia edycja:
Panowie u mnie też mam problem z odbijaniem tłoczka, gdy podniosę samochód to koło ciężko chodzi czuć wyraźnie opór, a gdy jade słychać szum, i właśnie zastanawiam się czy to wina klocków czy też może łożyska??

Amortyzatory
Powrót