Odstajacy Air Bag pasazera :)

• Autor wątku Autor wątku suwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

suwa

Guest
Witam.
W wiekszosci samochodow marki alfa romeo 156 z przed liftingu widze bardzo czesto odstajaca odlosnke poduszki od pasazera:) w moim jest rownierz ten problem. zapinki sa na swoim miejscu. Mam pytanie jak koledzy z tym samym problem sobie z tym poradzili?

Dziekuje i pozdrawiam.

Wymiana zapinek na nowe lub wymiana samej zaślepki gdyż pod wpływem czasu temperatury i innych czynników odkształca się. Ewentualnie ciekawe jakby spróbować zdemontować zaślepkę i przyłożyć ją czymś ciężkim żeby ten odstający róg wrócił na swoją pierwotną pozycję.

Wymiana zapinek na nowe lub wymiana samej zaślepki gdyż pod wpływem czasu temperatury i innych czynników odkształca się. Ewentualnie ciekawe jakby spróbować zdemontować zaślepkę i przyłożyć ją czymś ciężkim żeby ten odstający róg wrócił na swoją pierwotną pozycję.

wymiana zapinek nic nie pomoże,a w aso nie są tanie

wymiana zapinek nic nie pomoże,a w aso nie są tanie
Ja kupowałem w ASO po 11,02/szt (a za 2 zapłaciłem 22,03 :D)

Co mogę powiedzieć ? Że to G. jakich mało :D Jedna złamała się przy delikatnym zakładaniu (druga chyba już z nerwów :D)... Założyłem stare i jest po staremu...

Podobno można z czegoś dopasować (ktoś pisał kiedyś, że kupił po 2,5zł/szt z Fiata jakiegoś bodajże... - trzeba tylko wziąć na wzór i biegiem do motoryzacyjnego ;)

Co mogę powiedzieć ? Że to G. jakich mało :D Jedna złamała się przy delikatnym zakładaniu (druga chyba już z nerwów :D)... Założyłem stare i jest po staremu...

Podobno można z czegoś dopasować (ktoś pisał kiedyś, że kupił po 2,5zł/szt z Fiata jakiegoś bodajże... - trzeba tylko wziąć na wzór i biegiem do motoryzacyjnego ;)

faktycznie teraz są po 11zł,ale jak ja kupowałem dwa lata temu to wydaje mi sie ze kosztowały ponad 15zł/szt

Zakladalem z anglika bo akurat mi sie trafily, nic nie pomoglo, bo masz 2 zapinki na srodku. a to odstaje z lewej strony... mysle nad jakims silikonem zeby to sie odkleilo przy otwieraniu wrazie czego, bo jak na kropelke to przykleje to moze byc roznie w razie wypadku ;) a chce to cos z tym zrobic poniewaz co ktos wsiada do tego samochodu to pierwsze pytanie "o odstaje!!" i juz lape tam wklada :) obawiam sie ze kiedys niezdaze powiedziec "zostaw!" i ktos to oderwie :)

strzał wkrętem w twarz pasażera raczej nie :-)

Sama zmiana zapinek nie daje nic bo to się odkształca w miejscu niezależnym od położenia zaślepki względem miejsca mocowania. Poza tym te zapinki właśnie mają się łatwo łamać, żeby w razie wybuchu element tapicerki nie spowalniał reakcji poduszki, więc nie wymagaj od nich wielkiej wytrzymałości.

Tą przypadłość można samemu łatwo naprawić, wymontowując zaślepkę i podgrzewając od spodu opalarką strumieniem powietrza o temp około 200'C, lub mocną suszarką do włosów z niewielkiej odległości. Po wyprostowaniu należy ją szybko schłodzić wkładając np do zimniej wody, żeby tworzywo się Wam znów nie odkształciło. Ja tak robiłem w dwóch 156 i zawsze dawało efekt długofalowy.

Ja zaryzykowałem i użyłem kropelki na długości 15cm i efekt jest piorunujący. A co bezpieczeństwa myślę, że nic się nie zmieniło :):):)

Amortyzatory
Powrót